Hoe maak je zuurdesem: volg deze eenvoudige stappen!
De bereiding van het zuurdesem is een proces dat ongeveer vijf dagen in beslag neemt, maar de beste kwaliteit biedt voor elk bakkerij- of banketbakkersrecept.
Zuurdesem genereert in de loop van de tijd zijn eigen fermentatie en geeft een andere textuur en smaak aan een deeg dat gist heeft toegevoegd Leer de nodige stappen om het zuurdesem te bereiden, de voordelen die het geeft aan uw recepten en enkele sleutels om het te maken.
¿Qué encontrarás en este artículo?
Wat is zuurdesem?
Zuurdeeg wordt gebruikt voor het maken van bakkerijproducten en gebak, maar het heeft een ander productieproces dan het traditionele deeg.
Dit soort deeg wordt verkregen door 100 gram water te mengen met 100 gram meel totdat het een pasta vormt, waarna het wordt achtergelaten en de procedure wordt herhaald in dezelfde bak waarin het is achtergebleven.
Het doel van het zuurdesem is om de fermentatie zelf te genereren, zonder tussenkomst van chemicaliën Daarnaast zorgt het gebruik van zuurdesem voor een betere kwaliteit in het koken van de recepten en een betere smaak.
Stappen voor het maken van zuurdesem
Voor het maken van zuurdesem zijn slechts vier ingrediënten nodig: tarwemeel, water, een theelepel suiker en een container met een luchtdichte afsluiting.
Zuurdesem is eenvoudig te bereiden en ook te conserveren, zodat het geen probleem zal zijn bij de productie van bakkerijproducten of gebak.
Het duurt ongeveer vijf dagen om het gebruiksklare zuurdesem te verkrijgen, maar u moet elke dag een paar minuten investeren om te controleren of het proces zich goed ontwikkelt.
Vergeet niet om het altijd op hetzelfde moment te maken, zodat het 24 uur per dag volledig rust.
Dag 1
Dag één is gewijd aan het mengen van het tarwemeel met het water in een hoge, luchtdichte bak. Het moet mineraalwater zijn en op kamertemperatuur.
Het is noodzakelijk om dezelfde hoeveelheid water toe te voegen als het meel. Dus als je 200 gram bloem wilt zetten, moet je 200 gram water zetten.
Zodra de twee ingrediënten in het vat zijn geplaatst, is het tijd om te beginnen met het mengen totdat het vrij is van klonten. Sluit de container en laat hem 24 uur rusten bij een temperatuur tussen 20 en 22 graden Celsius.
Dag 2
Tijdens de tweede dag moet u weer dezelfde hoeveelheid tarwemeel en water toevoegen als u tijdens dag 1 in de container doet.
Je moet ook een lepel suiker toevoegen en roeren tot je een homogeen mengsel krijgt. Laat het rusten met de container gesloten onder dezelfde indicaties van dag 1.
Dag 3
Tegen de derde dag van de bereiding van het zuurdesem zult u verschillen merken in het uiterlijk van het deeg dat u van tevoren heeft bereid Voeg aan dat bakje met het gereserveerde deeg de hoeveelheid water en bloem toe die u aan het begin van het hele proces hebt gebruikt.
Meng zorgvuldig totdat alle ingrediënten zijn gemengd en bewaar ze
Vergeet niet dat het moet worden opgeslagen op een plaats met een temperatuur tussen 20 en 22 graden Celsius. Zorg ervoor dat hij tot de volgende dag rust.
Dag 4
Op de vierde dag zul je grotere fysieke verschillen merken ten opzichte van het mengsel dat je op de eerste dag hebt bereid.
Wanneer u de container opent zult u merken dat het zuurdesem een bruine vloeistof heeft die zich afscheidt van het mengsel, dit is het water met de suikers die het fermentatieproces afgeeft. Neem een theelepel en verwijder deze voorzichtig.
Aan het deeg dat in de container zit, moet je dezelfde hoeveelheid meel toevoegen die je op de eerste dag hebt gebruikt. Meng het zo dat het integreert en laat het rusten tot de volgende revisie.
Dag 5
Wanneer de vijfde dag aankomt, betekent dit dat het deeg klaar is voor gebruik. Als de bak wordt blootgelegd, ziet het zuurdesem er romig uit, ruikt het zuur en heeft het wat bubbels.
U moet alleen bloem toevoegen aan dit zuurdesem om het een grotere consistentie te geven en de recepten te bereiden die u wilt.
Beste manier om zuurdesem te bewaren
Het zuurdesem kan op verschillende manieren worden bewaard. Het maakt niet uit waar u het in opslaat, de verwerkingseigenschappen zullen niet veranderen.
Als u het zuurdesem gaat gebruiken en er enkele dagen verschil is, bewaar het dan in de koelkast in een container met een deksel
Het moet een dag voor gebruik uitgenomen worden, zodat het de temperatuur van de ruimte neemt en de gist correct werkt bij de bereiding van de producten.
In het geval dat het zuurdesem wordt gebruikt voor de dagelijkse bereiding, laat het dan in een gesloten container op kamertemperatuur staan.
Tot slot, als u uw zuurdesem een week lang niet gebruikt, moet u de bereidingsstappen herhalen op elke dag dat het niet gebruikt wordt.
Op die manier blijft het deeg langer vers en zijn de gegenereerde gisten actief..
Sleutels tot succes bij het maken van deeg
Om het perfecte zuurdesem te maken dat de voordelen heeft die u verwacht voor uw recepten, neem dan nota van deze belangrijke tips om te slagen in het proces.
Het vermijdt het gebruik van leidingwater, omdat het chloor heeft en het gistingsproces kan beïnvloeden. Het is dus het beste om mineraalwater te gebruiken.
Voor de bereiding van het zuurdesem kunt u elk gewenst meel gebruiken, ongeacht of het geraffineerd of volkoren is Het enige verschil is dat het gebruik van volkorenmeel de gist in minder tijd en in grotere hoeveelheid vormt, terwijl geraffineerd tarwemeel de neiging heeft om een paar dagen langer te duren.
De temperatuur waaraan het zuurdesem moet worden blootgesteld mag nooit variëren, het moet altijd hetzelfde zijn. Als de temperatuur van de kamer varieert, gebruik dan een warme doek.
Indien u het zuurdesem in de winter bereidt, plaatst u het zuurdesem in de buurt van een radiator om het op de gewenste 24° te houden. Bewaar voor de zomer alleen de container met het zuurdesem in een koele ruimte.
Een ander belangrijk aspect is dat je je geen zorgen hoeft te maken als je zuurdesem een bruine vloeistof heeft. Dit is het water met de overtollige suiker in het meel.
Het verschijnen van de gist in het meel zal een zure geur veroorzaken die een beetje onaangenaam zal zijn, maar dat betekent niet dat uw zuurdesem beschadigd is.
Vergeet ten slotte niet om uw zuurdesem te beschermen door de container waarin het zich bevindt te bedekken met het deksel of met een keukendoek.
Enkele broden die gemaakt zijn met het zuurdesemrecept
Zuurdesem is veelzijdig en werkt bij de bereiding van elk product dat met bakken en gebak te maken heeft.
Een van de broden die zeer goed smaakt als ze met zuurdesem worden bereid, is het Galicische moñabrood. Na het bakken in de oven heeft het een vochtig, sponsachtig en heerlijk kruimeltje.
Het werkt ook perfect voor het bakken van broodjes. De smaak van het zuurdesem zal zich perfect mengen met elke begeleiding.
En een laatste bereiding die je kunt bakken is broden, om de lekkerste hapjes te maken zoals het beroemde knoflookbrood.
Zuurdesem of gist, wat is beter?
Bij het vergelijken van de gist met het zuurdesem is het belangrijk om de verschillen te kennen, alleen dan kun je begrijpen wat de beste optie is.
Gist is een natuurlijk product, maar degene die je koopt voor de recepten wordt geproduceerd in de bedrijven.
Er zijn drie soorten gist (droog, instant en vers) en ze hebben allemaal hetzelfde doel: het creëren van een reactie met de suiker in het deeg en het laten groeien in volume door het vrijmaken van gassen uit het proces.
Zuurdesem daarentegen is een mengsel van tarwemeel en water dat in de loop van de dagen zijn eigen gist genereert.
Door het water met het meel te mengen worden de gisten en bacteriën in het meel geactiveerd. Wanneer ze actief zijn, maken de gisten en bacteriën kooldioxide aan die het deeg laat groeien.
In tegenstelling tot het gebruik van gist duurt het langer om zuurdesem te fermenteren. Het verbetert echter de smaak van het brood en heeft een hoog gehalte aan antioxidanten, foliumzuur en andere voedingsstoffen.
BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING
Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitimatie: Consentimiento del interesado.
Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.
Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy