fbpx

Koken met kokosolie, 10 belangrijke tips

Koken met kokosolie, 10 belangrijke tips

Koken met kokosolie is een activiteit die in de loop der jaren is gegroeid en die je eens in je leven zou moeten proberen.

Kokosolie gebruiken om te koken is net als andere soorten oliën of bak- en braadvet, maar met gezondere voedingseigenschappen voor de mens en grotere bruikbaarheid in de keuken.

Het is een veelzijdig product, dat kan worden gebruikt bij het koken of als ingrediënt in uw recepten, en ook kan worden gebruikt bij persoonlijke verzorgingsbehandelingen.

Bekijk de soorten kokosolie, wat je met kokosolie kunt koken, de voordelen die het biedt en enkele tips voor koken, gezondheid en schoonheid.

Soorten kokosolie

Soorten kokosolie

Kokosolie voor het koken is over het algemeen verkrijgbaar in een vaste vorm, zolang ze wordt bewaard in een ruimte met een temperatuur van minder dan 24° Celsius.

Boven die temperatuur begint het snel vloeibaar te worden.

U herkent het aan zijn uiterlijk als een blok of kubus met een witte kleur en een harde textuur.

Afgezien van de fysieke kenmerken wordt kokosolie voor de keuken onderverdeeld in twee soorten: geraffineerde en maagdelijke.

Geraffineerde olie

In het geval van geraffineerde kokosolie ondergaat de kokospulp verschillende raffinageprocessen, zoals ontgeurd of gebleekt worden.

Geraffineerde kokosolie heeft voordelen bij het koken: zij is kleurloos, heeft niet de smaak van kokosnoot – een eigenschap die bij geen enkel voedsel goed past – en is bestand tegen baktemperaturen tot 232°C, zonder rook te produceren of een vette smaak te krijgen.

Je moet echter op je hoede zijn voor kokosoliën die tijdens de raffinage zijn onderworpen aan chemische stoffen of processen, zoals gedeeltelijke of volledige hydrogenering.

Koken met gehydrogeneerde kokosolie kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of een buitensporige stijging van het cholesterolgehalte.

Maagdelijke olie

In het geval van olie van de eerste persing gaat het om olie die wordt gewonnen door de kokosnoot samen te persen en waaraan geen chemicaliën worden toegevoegd om de smaak of de conservering te veranderen.

Deze olie heeft een aroma van kokosnoot en vanille, zonder erg intens te zijn. Wat de textuur en de smaak betreft, is het zoeter en lichter dan om het even welke boter.

Het is van hogere kwaliteit dan geraffineerde kokosolie, omdat het 100% puur is en alle voedingseigenschappen heeft behouden. Daarom is het gewoonlijk duurder dan geraffineerde kokosolie om mee te koken.

De maximale kooktemperatuur bedraagt 171° Celsius zonder dat de olie begint te branden en rook produceert.

Wat kunnen we koken met kokosolie?

Wat kunnen we koken met kokosolie?

Kokosolie is een product dat andere soorten olie op de markt zeker kan vervangen.

U kunt het gebruiken om te bakken, braden, bakken, drankjes te zoeten, te sauteren, te grillen, te dresseren, desserts te bereiden of te smeren.

Elk van deze toepassingen bewijst dat koken met kokosolie een gunstig alternatief is als u op het punt staat een verandering in de kookstijl van uw restaurant aan te brengen.

Basistips voor gebruik

Basistips voor gebruik

Als je kokosolie gebruikt om te koken, moet je een aantal basistips in gedachten houden over hoe je het moet gebruiken, zodat je niet faalt in je poging.

Als eerste punt, onthoud hoe de olie zich gedraagt bij bepaalde temperaturen. Wanneer de temperatuur lager is dan 24° Celsius heeft het een boterachtige consistentie, perfect om te smeren of te smelten.

Heeft zij daarentegen een temperatuur van meer dan 24° Celsius, dan wordt zij gebruikt als normale bakolie.

Een andere tip is dat als je kokosolie in vaste vorm gebruikt, je het niet moet smelten voordat je het in de pan doet. Giet de hoeveelheid die je nodig hebt en laat het smelten met de hitte van het vuur.

Tenslotte, als je gaat bakken, denk er dan aan dat kokosolie naast koude ingrediënten komt te staan, zodat het weer in vaste vorm wordt.

Zorg er dus voor dat de ingrediënten op kamertemperatuur of warm zijn voordat je ze toevoegt.

Wat te doen behalve koken met kokosolie?

Wat te doen behalve koken met kokosolie?

Kokosolie voor het koken heeft vele toepassingen naast het gebruik voor het koken en bakken van voedsel in een pan.

Elk van de onderstaande toepassingen zal u zo verrassen dat u niet zult kunnen wachten om het in uw keuken te gebruiken.

Dressing salades

Salade dressings kunnen worden gemaakt met kokos- of olijfolie, gemengd met balsamico azijn en andere ingrediënten.

In tegenstelling tot olijfolie, geeft het gebruik van kokosolie als dressing een subtiele zoete smaak die perfect past bij groente- of fruitsalades.

Aroma’s voor havermout

Sla de suiker en zoetstoffen over. Kokosolie is een beter alternatief om te zoeten.

In plaats van een zoete smaak te geven, zal het een lichte kokossmaak hebben en verenigt u de voedzame eigenschappen van de havermout met die van de olie, voor meer energie gedurende de dag.

Voedingsdranken

Voor voedingsdranken biedt kokosolie voor het koken voordelen qua smaak, textuur en eigenschappen.

Door een theelepel toe te voegen aan de smoothies die je maakt, krijg je gezonde vetten, een lichte kokossmaak, antioxidanten en andere eigenschappen die mensen energie geven.

Heerlijke muffins

Recepten voor baksels vragen altijd om grote hoeveelheden olie of boter.

Zelfs als je ze niet uit recepten verwijdert, is het goed om ongezonde alternatieven van oliën of kortvetten te vervangen door die met nutritionele voordelen.

Kokosolie om te koken heeft de nodige eigenschappen om gewone olie in deze recepten te vervangen, zodat de voedingsstoffen behouden blijven en de olie een heerlijke smaak heeft.

Kokosnootboter? Het is mogelijk!

Boter is een calorierijk voedingsmiddel dat vetten bevat die geen gezondheidsvoordelen voor de consument hebben.

Ter vervanging heeft kokosolie een vergelijkbare textuur en een goede smaak. Ook is het vet niet schadelijk voor de gezondheid.

Koffie zoeten

Wanneer koffie met suiker wordt gedronken, is het gebruikelijk om meer dan de aanbevolen hoeveelheid toe te voegen. Deze overdreven consumptie kan in de toekomst diabetes en zwaarlijvigheid veroorzaken.

Kokosolie om te koken is een ideale aanvulling om gezondheidsproblemen op lange termijn te voorkomen, want je hebt maar een paar druppels nodig om koffie te zoeten.

Popcorn

Popcorn is een heerlijkesnack of voorgerecht voor elk moment. Als je wilt dat popcorn gezond is, vervang dan olijfolie of zonnebloemolie door kokosolie om te koken.

Popcorn koken met kokosolie accentueert de smaken en heeft twee keer zoveel gezonde voedingseigenschappen.

Ideaal om te bakken

Als je geen keukenpapier of anti-aanbakspray hebt om de pan mee te bedekken tijdens het bakken, is kokosolie de oplossing.

Neem wat kokosolie en verdeel het over de pan. Dit voorkomt dat uw recepten aan de onderkant verbranden en moeilijk te ontvormen zijn.

Kokosolie van het fornuis

Kokosolie uit de keuken

We hebben al gewezen op de vele voordelen van koken met olijfolie, maar wat als we u vertellen dat het ook zeer nuttig is voor de gezondheid en persoonlijke verzorging?

Laten we samen ontdekken wat het verbruik ervan te bieden heeft voor de persoonlijke verzorging, de invloed ervan op de gezondheid en het dagelijks leven.

Gevolgen voor de gezondheid

Het feit dat het woord olie in de naam voorkomt, betekent niet dat het slecht voor je gezondheid is of dat je er dik van wordt.

Het vet in kokosolie gaat via de darm naar de lever om de ketose op gang te brengen, de vetverbranding in het lichaam. Hierdoor versnelt de stofwisseling en wordt het gevoel van verzadiging versterkt.

Het heeft ook ongelooflijke geneeskrachtige eigenschappen doordat het schimmels, bacteriën en infecties kan bestrijden, dankzij de hoge concentratie aan laurinezuur

Huid en haar

Op het gebied van het lichaam heeft kokosolieveel in te brengen, want kokosolie is een uitstekend product voor de hydratatie van het gezicht en het haar

Het kan worden gebruikt als een dagelijkse zonnebrandcrème, omdat het bescherming biedt tegen UVA-stralen. Het wordt ook vaak gebruikt als make-up remover, lip moisturizer, anti-aging crème, diepe reiniger, anti-stretch mark crème, exfoliator of body cream.

Aanbevolen voor gebruik ‘s nachts als crème die de huid het nodige herstel biedt, met diepe hydratatie en controle van de natuurlijke olie van de huid

Een ander voordeel van het gebruik van kokosolie op de huid is dat het helpt de pH te herstellen en het ontstaan van acne en infecties te voorkomen.

Voor het haar wordt aanbevolen droog haar tegen te gaan door een paar druppels aan te brengen en het een nacht te laten staan.

Kokosolie is ook goed voor het maken van diepreinigende maskers voor de hoofdhuid, om de haarvezels te regenereren en het haar gehydrateerd te houden.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.