Ontdek alles over restaurant facturering

Restaurantfacturering omvat het volledige proces van het opstellen en innen van facturen. Dit zijn documenten die de handelstransacties weergeven die in de vestiging worden verricht. Met andere woorden, zij tonen de producten en diensten die aan de klanten zijn aangeboden
Het is belangrijk dat u alles wat u moet weten over facturering beheerst om te weten hoe u uw bedrijfsboekhouding goed kunt beheren. Zo voorkomt u dat u fouten maakt die financiële gevolgen kunnen hebben.
Wij tonen u de verschillende soorten facturering die er bestaan, afhankelijk van elke horecazaak, evenals tips om deze dienst te verbeteren.
¿Qué encontrarás en este artículo?
Soorten facturering
Elk bedrijf moet een factureringsmodel opstellen om problemen met de belastingdienst of klanten die bij de betaling klagen als zij fouten in de rekening vinden, te vermijden
Ontdek welk factureringsmodel het meest geschikt is voor uw bedrijf, een basis- en essentiële kennis om uw horecabedrijf met succes te runnen.
Restaurant facturering

Er is een bepaalde structuur die moet worden gevolgd bij het factureren van restaurants. Begin met het woord “Factuur” in hoofdletters en gecentreerd bovenaan te plaatsen. Een andere optie is om de naam van uw bedrijf te zetten.
Vervolgens zijn er een reeks aspecten die u in de volgende volgorde moet opnemen:
- Factuurnummer: Het factuurnummer identificeert de door de eters geplaatste bestelling. De nummering moet opeenvolgend zijn, aangezien de belastingdienst geen sprongen in de nummering van de rekeningen toestaat.
- Uitreikingsdatum van de factuur: De datum is een van de belangrijkste gegevens op de factuur, omdat hij aangeeft op welke dag het document is opgesteld. Het is ook nodig zodat u weet in welk kwartaal u het voor belastingdoeleinden moet opnemen.
- Identificatie: De factuur moet de identificatie, het identificatienummer en het adres van de klant bevatten. Vergeet niet ook het nummer van het personeel dat de klant begeleidt en het factuuradres, d.w.z. het belastingadres dat u in de registratieaangifte aan de belastingdienst hebt opgegeven, te vermelden.
- Verrichte goederen en diensten: Na de identificatiegegevens moet u een gedetailleerde lijst van de verrichte goederen en diensten geven. Op de factuur moeten de omschrijving van de producten, de hoeveelheid en de prijs per eenheid worden vermeld, alsmede de kortingen en het totaalbedrag voor elk van die kortingen. Deze gegevens moeten in de rekening worden opgenomen, rekening houdend met de volgorde waarin de bestelling van de klant is geplaatst.
- Belastingen en eindbedrag: De belastingen die overeenstemmen met elke in rekening gebrachte dienst moeten in de factuur worden vermeld, hetzij de belasting over de toegevoegde waarde (BTW), hetzij de inkomstenbelasting (IRPF). Daartoe moet u aangeven om welke belasting het gaat en het bedrag ervan. Vergeet niet dat u ook moet aangeven of het gefactureerde product al dan niet is vrijgesteld van btw als u producten of diensten met dit kenmerk verkoopt. Ten slotte moet u het eindbedrag vermelden dat de klant moet betalen voor alles wat hij/zij in uw restaurant heeft genuttigd.
Facturatie voor een bar of café

In het geval van bars of cafés kunt u twee verschillende factureringsmodellen gebruiken: ofwel gebruikt u het factureringsmodel voor restaurants dat we hierboven hebben toegelicht, ofwel gebruikt u een vereenvoudigd factureringsmodel, d.w.z. een chequeboekje.
Bij deze laatste vorm van facturering zijn geen identificatiegegevens of gegevens over de toegepaste BTW vereist. Het wordt ingevuld met de datum, het factuurnummer en bedrijfsgegevens zoals naam, fiscaal adres, volledige naam van de persoon die de bestelling opneemt en het fiscaal identificatienummer (NIF).
Daarnaast is het van belang de tijdens die dienst aangeboden goederen en diensten in detail te beschrijven. U kunt niet alleen het eindbedrag zetten.
Deze vorm van facturering kan zonder problemen in uw bar worden gebruikt, zolang het totaalbedrag van de dienst minder dan € 3.000 inclusief btw bedraagt.
Facturering van een cateringbedrijf

Cateringbedrijven maken gebruik van een facturatiesysteem volgens de aan hun klanten verleende diensten.
In het geval van een dienst voor voedsel en drank wordt gebruik gemaakt van restaurantfacturering. Dat wil zeggen, zij handhaaft de structuur van het document en rekent 10 % output-BTW aan.
De facturering verloopt echter anders wanneer klanten extra diensten van het bedrijf wensen , zoals presentatie, organisatie, decoratie, entertainment of oberbediening tijdens een evenement.
In deze gevallen moet u een gedetailleerde factuur overleggen, met vermelding van het soort dienst dat is verleend en het toegepaste BTW-percentage. Ten slotte wordt het totale bedrag dat voor het evenement moet worden betaald, op de factuur geplaatst.
Facturatie voor leveringsbedrijven

De factuur die door koeriersbedrijven wordt gebruikt, verschilt niet veel van de restaurantfactuur, maar bevat andere belangrijke gegevens voor die dienst.
Voor deze facturen zijn de volledige gegevens van de klant nodig: naam, achternaam, ID-nummer, telefoonnummer en het adres waar u uw bestelling wenst te ontvangen. Vervolgens worden de producten van uw bestelling en de verzendkosten vermeld.
Tenslotte wordt het bedrag van de dienst ingevoerd en omvat de eenheidsprijs samen met de toepasselijke BTW en het totaal te betalen aan het einde van de rekening.
Belang van het beheer van restaurantrekeningen

In welke tak van de restaurantbusiness u zich ook bevindt, facturen vormen de verantwoording van uw uitgaven en inkomsten.
Alle informatie die deel uitmaakt van de facturen moet in uw boekhouding voorkomen. Bovendien is het van essentieel belang voor de berekening van de BTW en de inkomstenbelasting van uw onderneming.
Een correct beheer van de restaurantfacturen is een indicatie van het liquiditeitsniveau van uw onderneming en een indicatie van haar solvabiliteit.
Vergeet niet een kopie van de facturen te bewaren, zodat u over de nodige informatie beschikt om al uw bedrijfsactiviteiten te verantwoorden.
Hoe is de omzet van restaurants?
Er moeten verschillende elementen worden opgenomen:
– Factuurnummer
– Datum van afgifte van de factuur
– Factuur identificatie
– Geleverde goederen en diensten
– Belastingen en eindbedrag
Hoe is de omzet van restaurants?
In het geval van bars of cafés kunt u twee verschillende factureringsmodellen gebruiken: ofwel gebruikt u het hierboven beschreven factureringsmodel voor restaurants, ofwel kunt u een vereenvoudigd factureringsmodel gebruiken, d.w.z. een chequeboekje.
Omzet van een cateringbedrijf
U moet een gedetailleerde factuur overleggen, met vermelding van de aard van de verleende dienst en het toegepaste BTW-percentage. Tot slot het totale bedrag dat voor het evenement moet worden betaald.
Facturering van leveringsbedrijven
Voor deze facturen zijn de volledige gegevens van de klant nodig: naam, achternaam, ID-nummer, telefoonnummer en het adres waar u uw bestelling wenst te ontvangen. Vervolgens worden de producten van uw bestelling en de leveringskosten vermeld.
BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING
Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitimatie: Consentimiento del interesado.
Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.
Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy