fbpx

BTW in restaurants: Definitieve gids

Guía definitiva: IVA en restaurantes

BTW in restaurants is een belangrijke kwestie voor elk bedrijf in Spanje. Daarom mag er over deze kwestie geen twijfel bestaan.

Restaurants en andere horecabedrijven heffen een bepaalde soort belasting, maar wat gebeurt er als ik in het restaurant een andere soort belasting wil heffen? op welke producten moet ik belasting heffen? moet ik op alles btw heffen?

Wij blijven erbij dat de BTW in restaurants een onderwerp is waarover geen twijfel mag bestaan en om alle mogelijke twijfels weg te nemen, nodigen wij u uit dit artikel te lezen.

BTW voor restaurants Wat is het?

IVA para restaurantes ¿Qué es?

Belasting over de toegevoegde waarde, beter bekend als btw, is een soort indirecte belasting die wordt geheven over de waarde van de producten die u in uw restaurant verkoopt.

Indirecte belastingen zijn belastingen die worden geheven op het verbruik van producten of diensten die worden verbruikt. Zoals u kunt zien, vallen restaurants onder deze definitie

De BTW in restaurants is gewoonlijk 10%, d.w.z. verlaagde BTW. Maar dat kan anders zijn als op de inrichting enkele uitzonderingen op de regelvan toepassing zijn.

Aangezien het om een indirecte belasting gaat, wordt de BTW in restaurants niet in aanmerking genomen in de inkomstenbelastingaangifte van het restaurant, maar wordt door het restaurant aangerekend op de factuur aan het einde van de consumptie van elk product of dienst.

BTW voor restaurants

Radiografía al IVA para restaurantes

BTW in restaurants is een ingewikkelde zaak, omdat het bedrijven zijn die producten en diensten verkopen waarop verschillende soorten belasting over de toegevoegde waarde van toepassing zijn.

U kunt brood eten, waarover 4% BTW wordt geheven, of een glas wijn, waarover 21% BTW wordt geheven, omdat het alcohol is. In het restaurant wordt echter op alles 10% BTW geheven, waardoor de regel iets gemakkelijker toe te passen is.

Maar de grootste kans op verwarring bestaat wanneer we op hetzelfde terrein gemengde restaurant- en recreatiediensten aantreffen.

Hoe kan worden vastgesteld welke btw van toepassing is?

Het hangt allemaal af van de hoofdactiviteit op het moment dat de gemengde dienst wordt verleend.

Laten we eens kijken naar een voorbeeld dat alles verduidelijkt.

Als een restaurant livemuziek heeft, wordt 10% in rekening gebracht, aangezien de hoofddienst het restaurant is.

Anderzijds zal in een concertzaal waar een restaurantdienst wordt aangeboden, 21% BTW worden berekend omdat de hoofdreden het concert is en niet het eten dat – in dit geval – als bijgerecht wordt aangeboden.

BTW-tarieven voor restaurants

Tipos de IVA para restaurantes

De BTW is onderverdeeld in drie tarieven: normaal, verlaagd en sterk verlaagd . Elk van de BTW-tarieven is bedoeld voor verschillende economische activiteiten.

Elke onderneming is echter verplicht de klanten duidelijk te informeren over het BTW-tarief dat in het restaurant wordt aangerekend

Normale BTW

Denormale BTW bedraagt 21% voor alle soorten ondernemingen, inclusief sommige gastronomische etablissementen.

Dit BTW-tarief wordt toegepast bij elke transactie waarbij goederen of diensten worden aangekocht.

Verlaagde BTW

Hetverlaagde BTW-tarief bedraagt 10% en wordt over het algemeen gebruikt door ondernemingen in de horecasector.

Het wordt ook gebruikt voor transacties met gezondheidsproducten zoals geneesmiddelen of prothesen, betaling van diensten zoals water, producten van de veeteelt en de landbouw, opticiens of betalingen in de onroerendgoedsector.

Superverlaagde BTW

Het sterk verlaagde BTW-tarief bedraagt 4% en wordt gebruikt voor de betaling van producten die als eerste levensbehoeften worden beschouwd.

Deze producten en diensten omvatten geneesmiddelen, persoonlijke bijstand en sociale huisvesting

Is het mogelijk om deze belasting in restaurants af te trekken?

Desgravar este impuesto ¿Es posible en restaurantes?

Volgens de wet kande BTW in restaurants alleen worden afgetrokken in gevallen die verband houden met de beroepsactiviteit van het etablissement.

De btw is aftrekbaar in restaurants wanneer u een zakenlunch met potentiële leveranciers of klanten van uw bedrijf plant.

Daartoe moet de factuur voor betaling worden bewaard en moet worden aangetoond dat de maaltijd voor zakelijke doeleinden werd gebruikt.

Anderzijds kan een etentje tussen collega’s niet worden afgetrokken. Dit komt omdat zij buiten de werkuren vallen en niets te maken hebben met zakelijke doeleinden.

Moet u BTW op het menu vermelden?

¿Debes incluir IVA en el menú?

Om de klanten te informeren moet de BTW in restaurants op de menukaart en op de rekening van het restaurant worden vermeld.

Rekening houdend met wet 44/2006 van 29 december 2006, moet u in plaats van de prijzen zonder btw en met vermelding van het btw-percentage dat uw restaurant aanrekent, de prijs inclusief btw aangeven.

Op die manier zullen de klanten – gemakkelijker – het totale te betalen bedrag kennen en niet in overtreding van de wetzijn.

Producten die niet mogen ontbreken in uw restaurant

Productos que no pueden faltar en tu restaurante

Uw restaurant moet uitgerust zijn met producten voor de horeca die gecertificeerd zijn en een kwaliteitsgarantie hebben.

In onze online winkel, Monouso, bieden wij u serviesgoed, verpakkingen en benodigdheden in het algemeen om aan de behoeften van uw bedrijf te voldoen, zodat u al uw klanten een kwaliteitsservice kunt bieden.

In onze catalogus vindt u plastic producten en biologisch afbreekbare opties, zodat uw keuze hand in hand gaat met de stijl van uw restaurantbedrijf.

Het beste is dat zodra u uw bestelling hebt geplaatst, u tussen 24 en 48 uur moet wachten tot deze op het adres van uw keuze aankomt.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.