Hoe fruit en groenten doeltreffend wassen
Hoe fruit en groenten doeltreffend wassen? Het lijkt een eenvoudige vraag, maar elke restaurant professional zou moeten begrijpen hoe belangrijk het is om verse producten te wassen en een regelmatige restaurant schoonmaak routine te handhaven. Volgens de FDA (Food and Drug Administration) wordt het coronavirus niet verspreid door het eten van besmet voedsel. U kunt uw klanten en personeel echter beschermen door dezelfde voedselveiligheidspraktijken toe te passen die u zou gebruiken om door voedsel overgedragen ziekten zoals het norovirus te voorkomen. Dit houdt in dat fruit en groenten grondig moeten worden gewassen om verontreiniging door pesticiden, was en ziekteverwekkers te verwijderen.
¿Qué encontrarás en este artículo?
Tips voor het wassen van producten
Voordat u begint met het wassen van uw producten, zijn hier enkele tips om in gedachten te houden:
- ✅ Was uw handen 20 seconden of langer met zeep.
- ✅ Wijs een wasplaats aan en ontsmet deze.
- ✅Haal de producten onmiddellijk uit de zakken en dozen.
- ✅ Gooi alle zakken en containers weg.
- ✅ Gebruik geen handzeep, bleekmiddel of alcohol op producten.
Hoe groenten wassen
Er zijn twee gebruikelijke methoden om producten te wassen. Zachtere producten of bladgroenten moeten worden gereinigd met een weekmethode, terwijl groenten met een stevigere schil kunnen worden gereinigd met een spuitoplossing. We beschrijven deze twee methoden om fruit en groenten schoon te maken, zodat u uw gasten vers en veilig voedsel kunt serveren.
1. Hoe groenten wassen met de weekmethode
De weekmethode voor het wassen van producten is ideaal voor verpakte vruchten zoals bessen en gebarsten groenten zoals broccoli. Door de producten te weken, worden niet alleen bacteriën en schadelijke chemicaliën verwijderd, maar worden ze ook gerevitaliseerd voor een betere smaak en een langere levensduur. Als u lokale biologische groenten en fruit koopt die geen schadelijke chemicaliën of conserveringsmiddelen bevatten, kunt u heet water gebruiken om uw producten af te spoelen.
Voor deze methode hebt u de volgende zakennodig:
- ✅ Roestvrij stalen gootsteen.
- ✅Voedselpan
- ✅Groentenwas of gedistilleerde azijn.
- ✅ Zeef.
- ✅Vers water.
Hier volgen de stappen voor het wassen van groenten en fruit volgens de weekmethode:
- Ontsmet de gootsteen, was de handen en gebruik water en zeep om alle plekken schoon te maken die in contact komen met verse producten.
- Vul de gootsteen met een verdunde was- of azijnoplossing. Gebruik bij gebruik van een commercieel wasmiddel een verhouding van 1:30 tussen wasmiddel en water, of ongeveer 4 tot 6 ons wasmiddel op 3,7 liter water.
- Laat de groenten minstens 30 seconden weken.
- Doe ze in een vergiet en schrob ze met uw handen terwijl u ze met koud water afspoelt.
- Laat de producten aan de lucht drogen.
Wij raden aan deze stappen te volgen voor de volgende soorten producten:
- ✅ Sla
- ✅ Spinazie
- ✅ Boerenkool
- ✅ Bloemkool
- ✅ Broccoli
- ✅ Kool
- ✅ Druiven
- ✅ Frambozen
- ✅Aardbeien
- ✅ Bosbessen
- ✅ Bosbessen
2. Hoe fruit en groenten wassen met de sproeimethode
Producten met een stevigere schil, zoals aubergines, aardappelen of komkommers , kunnen baat hebben bij het gebruik van een spray om vuil en bestrijdingsmiddelen grondig te verwijderen. Deze methode is ook ideaal voor grotere, zachtere vruchten en groenten zonder barsten en spleten.
Om fruit en groenten met de spray-methode schoon te maken, hebt u het volgende nodig:
- ✅Keuken gootsteen.
- ✅Spuitfles.
- ✅Gedistilleerde azijn.
- ✅Groenteborstel (optioneel).
- ✅Vers water
Voor het effectief schoonmaken van fruit en groenten, zijn hier de te volgen stappen:
- Was uw handen en alle delen die in contact komen met uw verse producten met water en zeep.
- Vul een spuitfles met uw oplossing en besproei het hele oppervlak van elke groente of elk fruit.
- Laat de gecoate producten ten minste 30 seconden zitten.
- Gebruik uw handen of een groenteschoonmaakborstel om de producten te schrobben en spoel de oplossing af onder koud stromend water.
- Laat het product aan de lucht drogen.
De sproeimethode werkt het best met deze soorten fruit en groenten:
- ✅ Tomaten
- ✅ Aubergine
- ✅Aardappelen
- ✅ Komkommers
- ✅ Paprika’s
- ✅ Appelen
- ✅ Sinaasappelen
- ✅ Meloenen
- ✅ Citroenen
- ✅ Limoenen
- ✅ Limoenen
Groenten schoonmaken met azijn
Azijn toevoegen aan het schoonmaken van fruit en groenten kan helpen extrabacteriën te verwijderen. Reinigen met water alleen verwijdert 98% van de bacteriën uit fruit en groenten, maar azijn toevoegen kan het proces geen kwaad. In sommige gevallen is bekend dat het wassen van fruit en groenten met azijn de houdbaarheid verlengt.
Als u kiest voor azijn, wordt een verhouding van 1 deel azijn op 3 delen water aanbevolen. Azijn kan zowel bij de inweekmethode met bovenstaande stappen als bij de sproeimethode worden gebruikt.
Waarom moet je fruit wassen?
Het wassen van groenten en fruit is een belangrijk onderdeel van de voedselveiligheid, omdat u zo kruisbesmetting kunt voorkomen en tegelijkertijd pesticiden of chemicaliën uit uw producten kunt verwijderen. Door groenten grondig te inspecteren en te wassen alvorens ze op te dienen, verhoogt u de kans op het voorkomen van een uitbraak van door voedsel overgedragen ziekten als gevolg van besmette producten. Bovendien kunnen de chemische stoffen die in bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, eters met een gevoelige maag of allergie irriteren.
Door elk stuk product dat rauw wordt geserveerd te wassen, verkleint u de kans dat uw klanten een door voedsel overgedragen ziekte op lopen aanzienlijk, en voert u veilige voedselbereidingspraktijken in uw restaurant, delicatessenzaak, bar of cateringbedrijf in. Bovendien is het behalen van een certificaat voor het omgaan met voedsel essentieel in de voedingsmiddelenindustrie en zal het helpen ervoor te zorgen dat u veilig en schoon voedsel aan uw klanten kunt blijven serveren.
Bij Monouso hebben we hygiëneproducten om u te helpen bij dit superbelangrijke proces. Aarzel niet om een kijkje te nemen naar onze zakken om u te helpen uw groenten en fruit op een milieuvriendelijke manier van de winkel naar uw huis te brengen
BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING
Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitimatie: Consentimiento del interesado.
Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.
Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy