Composteerbare zakken, wat is het verschil met biologisch afbreekbare zakken?

bolsa basura compostable

De composteerbare zakken liggen op ieders lippen, maar niet iedereen kent de kenmerken van deze zakken, zou u weten hoe u ze kunt onderscheiden van andere, zoals biologisch afbreekbare zakken?

Als we het over composteerbare zakken hebben, denken we aan een oplossing voor de vervuiling door plastic zakken. Maar het is een ecologische optie met zeer specifieke kenmerken, wilt u die weten?

Wat is een composteerbare zak?

Dit soort zakken wordt gemaakt van hernieuwbare plantaardige grondstoffen, wat betekent dat de grondstof van traditionele plastic zakken wordt omgezet in bioplastic.

Dit resulteert in een exponentiële vermindering van het biologische afbraakproces: Klassieke plastic zakken hebben ongeveer 450 jaar nodig om op natuurlijke wijze af te breken, terwijl composteerbare zakken dit proces in slechts 6 maanden voltooien.

Betekenis van composteerbaar

Als we het over composteerbaar hebben, hebben we het over de manier waarop plastic biologisch afbreekt, en het eerste wat we moeten weten is dat niet alle kunststoffen hetzelfde afbraakproces hebben.

Een product is composteerbaar wanneer het biologisch kan worden afgebroken in fysische omstandigheden die in de natuur gewoonlijk niet voorkomen, wat betekent dat composteerbaarheid een menselijk proces is.

De verwezenlijking van dit proces vereist een hoge vochtigheidsgraad, hoge temperaturen en een aanzienlijke aanwezigheid van zuurstof. Om dit aan de hand van een voorbeeld beter te begrijpen: composteerbare zakken worden in dezelfde mate afgebroken als het organisch materiaal dat ze bevatten.

Verschillen tussen composteerbare en biologisch afbreekbare zakken

Het afbraakproces van een composteerbare zak is anders dan dat van een biologisch afbreekbare zak. Het fundamentele verschil is dat biologisch afbreekbare zakken, in tegenstelling tot composteerbare zakken, meestal in de natuur desintegreren zonder de aanwezigheid van de menselijke factor.

Het is een afbraak die het gevolg is van een biologisch proces van verschillende organismen dat plaatsvindt in de natuurlijke omstandigheden van het milieu. Dieren en planten verwerken dit afval bijvoorbeeld autonoom.

Is composteerbaar of biologisch afbreekbaar een synoniem voor bioplastic?

Bioplastics zijn kunststoffen die, in tegenstelling tot die welke uit aardolie worden vervaardigd, afkomstig zijn uit hernieuwbare biomassabronnen zoals vetten, groenten of oliën.

Er is een breed scala aan bioplastics. Zij kunnen bijvoorbeeld worden gemaakt van zuren die aanwezig zijn in planten zoals maïs, of zij kunnen afkomstig zijn van micro-organismen.

Op dit punt moeten we duidelijk zijn over de relatie tussen de term bioplastic en composteerbaar of biologisch afbreekbaar: de meeste bioplastics zijn biologisch afbreekbaar en composteerbaar, maar deze twee eigenschappen zijn niet noodzakelijk om ze als bioplastic te beschouwen.

Eigenschappen van composteerbare zakken

In vele gevallen zijn wij terughoudend ten aanzien van dit soort zakken in de overtuiging dat zij ons een slechtere funcinalidad zullen brengen dan het plastic van alle leven, maar als men de eigenschappen van deze zakken analyseert, kunnen vele vooroordelen achter zich gelaten worden

  • Flexibiliteit
  • Weerstand
  • Ondoordringbaarheid
  • Vochtbestendigheid

Naast deze fysische eigenschappen zijn de sociale voordelen van het gebruik van composteerbare zakken van fundamenteel belang om het gebruik ervan te overwegen:

  • Zij zijn een belangrijk instrument geworden ten behoeve van het milieubewustzijn
  • Zij vormen een ideaal alternatief voor het gebruik van plastic zakken in ons dagelijks leven
  • Zij verminderen de wereldwijde milieuverontreiniging en de verontreiniging van specifieke punten zoals straten, stranden en rivieren
  • Zij maken het mogelijk betonnen ruimten te verbeteren op het stuk van de gezondheid

Hoe dit soort zakken te recycleren

Als we eenmaal besloten hebben om voor composteerbare zakken te gaan, moeten we ervoor zorgen dat de recycling correct gebeurt.

Dit gebeurt in de container voor “uitsluitend organisch afval”, zodat de zak een ander element wordt om compost te worden, een product dat wordt verkregen uit organisch materiaal dat wordt onderworpen aan een oxidatieproces (compostering).

Indien wij niet over dit soort containers beschikken, moeten wij de composteerbare zakken in de stortplaatsen van “de rest” deponeren en aldus de containers van metaal, papier, plastic of glas vermijden.

Hoe worden composteerbare verpakkingen gereguleerd?

Er is een norm die de composteerbaarheid van verschillende verpakkingen onderschrijft, een kader dat wordt bepaald door de volgende eisen:

  1. Controle van de samenstelling om elementen uit te sluiten die schadelijk zijn voor het milieu, b.v. zware materialen
  2. Evaluatie waarbij wordt nagegaan of het in 6 maanden tot 90% is gedegradeerd
  3. Vestiging van een maximumgrootte (minder dan twee vierkante meter)
  4. Bepaal of het bio-afval geschikt is voor compostering

Als u overtuigd bent om de stap naar composteerbare zakken te zetten, bieden wij bij Monouso een ruime keuze aan variëteiten die zich aanpassen aan de behoeften van elke klant, zowel wat hun esthetiek als hun functionaliteit betreft.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Monouso Blog
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.