fbpx

De sleutel tot een goede verpakking van levensmiddelen

Claves para un buen embalaje de alimentos

De bedrijven die met de productie van levensmiddelen zijn belast, hebben verpakkingen nodig om hun producten nationaal of internationaal te kunnen distribueren en daarbij de versheid en de kenmerken intact te houden.

Naast hun verpakkingsfunctie zijn ze de beste manier om het product te identificeren en het merk bekendheid te geven.

De verpakking van levensmiddelen wordt vervaardigd volgens verschillende eisen, zoals de naleving van de voorschriften voor verpakkingen bestemd voor de opslag van levensmiddelen en die voor de bescherming en hygiëne van de producten.

Ken de verpakking van levensmiddelen, de opties die u op de markt vindt en u zult de nodige informatie hebben om de beste soort verpakking te kiezen, afhankelijk van het levensmiddel dat u produceert.

Verpakking van levensmiddelen: de basisbeginselen

Voedselverpakking: Basisconcepten

De verpakking van levensmiddelen omvat die recipiënten of verpakkingen die tot taak hebben de versheid van de levensmiddelen erin te beschermen en te handhaven.

Dankzij de verpakking kunnen de distributeurs de levensmiddelen gemakkelijk hanteren en vervoeren naar de verkooppunten, waar hun werknemers ze in het etablissement moeten binnenbrengen en uitstallen voor de verkoop.

De verpakking van levensmiddelen bewaart niet alleen hun eigenschappen en beschermt het voedsel, maar stelt de consument ook in staat de voedingseigenschappen van elk levensmiddel en de ingrediënten die bij de bereiding ervan zijn gebruikt, te kennen.

Meest gebruikte materialen voor de verpakking van levensmiddelen

Meest gebruikte materialen voor de verpakking van levensmiddelen

De keuze van de materialen die voor de verpakking van levensmiddelen worden gebruikt, wordt bepaald door twee fundamentele factoren: het ontwerp van de verpakking en het levensmiddel dat erin moet worden verpakt.

De keuze van het ideale materiaal voor de verpakking van uw product biedt eindeloze voordelen voor het levensmiddel, zoals het behoud van de kwaliteit en de versheid van het levensmiddel en het vergemakkelijken van de bewaring ervan bij de consument thuis.

Hoewel de meeste materialen die worden gebruikt om verpakkingen te maken dezelfde zijn als altijd, is men, nu de negatieve effecten van de klimaatverandering voelbaar worden, begonnen met de ontwikkeling van niet-vervuilende materialen.

Daarom wordt verwacht dat de lijst van materialen voor de verpakking van levensmiddelen steeds langer en milieuvriendelijker zal worden.

Metaal

Metaal is een materiaal waarop veel bedrijven vertrouwen vanwege zijn sterkte, lekvrije voedselopslag en recycleerbaarheid.

Het wordt gewoonlijk gebruikt voor het maken van verpakkingen en recipiënten voor niet bederfelijke voedingsmiddelen in blik of dranken.

Metalen die vaak worden gebruikt om levensmiddelen te verpakken zijn onder meer tinvrij staal, aluminium, blik en aluminiumfolie.

Plastic

Plastic is het meest gebruikte materiaal op deze lijst, hoewel het in vergelijking met andere soorten verpakkingen die in de industrie worden gebruikt, nog maar kort wordt gebruikt voor de verpakking van levensmiddelen.

Bedrijven zetten in op dit materiaal dat hen verraste door zijn eigenschappen: licht, soepel, gemakkelijk te vormen, langere bewaring van levensmiddelen en lage productiekosten.

Bovendien zijn ze gemakkelijk aan te passen en te etiketteren met de informatie van het opgeslagen voedsel.

Het is echter niet het meest geschikte materiaal als u de milieuvervuiling wilt beperken.

Als u plastic wilt gebruiken voor voedselverpakking, is het belangrijk ervoor te zorgen dat het in recyclagebakken terechtkomt voor hergebruik.

Glas

Glas is al vele jaren een van de meest gebruikte elementen om levensmiddelen in te bewaren, vooral sauzen of vloeibare producten.

Het is een materiaal dat kan worden gerecycleerd en hergebruikt, zodat het geen grote bedreiging voor het milieu vormt als het op de beste manier wordt weggegooid of hergebruikt.

Sommige levensmiddelenbedrijven zijn echter zeer voorzichtig met het gebruik van glasverpakkingen vanwege de breekbaarheid ervan, aangezien de kans groot is dat ze breken wanneer ze worden blootgesteld aan temperatuurschokken of hoge druk.

Dergelijke ongevallen worden vermeden door bedrijven die niet meer geld dan nodig willen uitgeven aan verpakkingen en uiteindelijk overschakelen op plasticopslag.

Karton en papier

Karton en papier zijn de laatste materialen op de lijst omdat zij meestal niet als primaire verpakking worden gebruikt.

Levensmiddelen worden gewoonlijk in een plastic zak verzegeld en vervolgens in een doos gedaan waarop de merknaam, de voedingsinformatie en de toelatingen van het levensmiddel zijn vermeld.

Indien het karton wordt gebruikt om de ingrediënten rechtstreeks in op te slaan, moet de doos worden voorbehandeld met lak of hars.

Minimumvereisten die u moet bieden

Minimumvereisten die u moet bieden

Klanten verwachten dat de verpakking van het product van de hoogste kwaliteit is, net als het voedsel dat het bevat.

Ongeacht het soort voedsel of het soort verpakking dat wordt gebruikt, moet elk voedselproduct voldoen aan de vijf vereisten die u hieronder ziet.

Als de voedselconsumenten tevreden zijn en zien dat u aan de eisen hebt voldaan, zullen zij geen seconde aarzelen om uw producten te blijven consumeren.

Identificatie

De identificatie van een produkt is zijn introductiebrief aan de klanten.

Alle verpakkingen moeten als identificatie het logo van het merk, de voedingseigenschappen van het levensmiddel en een rubriek met de sanitaire toestemmingen die de verkoop ervan toestaan, bevatten.

Op die manier zullen de klanten met vertrouwen uw product kopen omdat zij de kenmerken van het verbruik ervan kennen.

Bescherming

Een andere eis is dat de verpakking het voedsel de beste bescherming biedt tijdens de opslag, de distributie, wanneer het in een mandje wordt vervoerd om af te rekenen en zelfs tegen mogelijke gevaren voor het milieu.

Dit betekent dat de verpakking sterk en duurzaam moet zijn en een goede afdichting moet hebben om te voorkomen dat het per ongeluk wordt geopend, waardoor voedsel uit de verpakking zou kunnen glippen of insecten het voedsel zouden kunnen binnendringen en opeten.

Oxidatie

De materialen waarvan de verpakking is gemaakt, moeten ondoordringbaar zijn om rotten of roesten te voorkomen.

Er zijn materialen zoals plastic of glas die deze eis aan verpakkingen stellen. Materialen zoals karton moeten echter een chemisch proces ondergaan om ondoordringbaar te worden.

Insluiting

Inperking is een vereiste dat een perfecte aanvulling vormt op bescherming.

Het doel van een goede omsluiting is de kenmerken van het levensmiddel binnen de verpakking te houden en externe smaken of geuren zoals inkt of plastic te vermijden.

Ademhaling

Tenslotte is het noodzakelijk dat bepaalde voedingsmiddelen een ademhalingssysteem hebben om te voorkomen dat zij bederven.

Groenten bijvoorbeeld hebben verpakkingen met kleine perforaties nodig om hun uiterlijk, versheid en smaak te behouden.

Soorten verpakking van levensmiddelen

Soorten verpakking van levensmiddelen

De soorten voedselverpakking worden bepaald door het contact dat het voedsel heeft met het verpakkingsmateriaal als primaire, secundaire of tertiaire verpakking.

Als u hun indeling kent, kunt u de gemakkelijkste en meest geschikte verpakking kiezen voor de producten die u verkoopt.

Primaire verpakking

De primaire verpakking is de verpakking die rechtstreeks in contact komt met het voedsel en het volledig beschermt.

Dit type verpakking bestaat uit glas, plastic en houders van metaal.

Secundaire verpakking

De secundaire verpakking bestaat uit de recipiënten die dienen voor het vervoer van de primaire verpakking die het levensmiddel bevat.

In dit geval delen wij het karton in, dat over het algemeen wordt gebruikt voor de vervaardiging van dozen en bewaarzakken met levensmiddelen erin.

Tertiaire verpakking

Deze laatste soort verpakking is verantwoordelijk voor het vervoer van de secundaire verpakking.

Voor dit soort verpakking kunnen we de grote kartonnen dozen noemen waarin verschillende dozen graan worden opgeslagen om te worden vervoerd naar de bedrijfsruimten.

Kies de juiste soort verpakking

Kies de juiste soort verpakking

Afhankelijk van de voedingsproducten die u verkoopt, is het belangrijk dat u de juiste soort verpakking hebt.

Rekening houdend met de eisen die de klant stelt aan een levensmiddelenverpakking en het voedsel dat u verkoopt, moet u de ideale verpakking hebben om gemak te bieden.

Broodzakken

Als u een bakkerij bezit, is het belangrijk broodzakken van verschillende gewichten te hebben, met daarin de verschillende brood- en banketproducten die u in de zaak aanbiedt.

Indien u ook een speciale bakkerijafdeling heeft, is het noodzakelijk dozen voor snoepgoed en dozen voor grotere taarten aan te schaffen.

Kraft zakken

Kraftpapierzakken zijn de meest veelzijdige zakken op de verpakkingsmarkt, aangezien zij verschillende afmetingen en vormen hebben om om het even welk levensmiddel te vervoeren.

Zij zijn een ecologische optie om levensmiddelen mee naar huis te nemen, zonder bang te hoeven zijn dat de zak zal breken vanwege de weerstand die ze kenmerkt.

Meeneem containers

Als u een gastronomisch etablissement bent dat voedsel bezorgt , moet u de beste meeneemverpakking hebben.

Er zijn verschillende vormen en modellen, elk aangepast aan het voedsel dat u gaat bewaren en vervoeren.

Zij hebben een specifieke vorm om te voorkomen dat zij tijdens het vervoer opengaan, morsen of de presentatie van het voedsel verpesten.

Papieren film

Foliepapier is samengesteld uit plastic stretchfolie of aluminiumfolie.

Aluminiumfolie is ideaal om voedsel af te dekken voor en nadat het uit de oven komt, terwijl vershoudfolie wordt gebruikt om voedsel af te dekken dat in de koelkast moet worden bewaard.

Wegwerpservies

Als u een cateringbedrijf of een bakkerij hebt, is het noodzakelijk wegwerpservieste hebben voor klanten die afhaalmaaltijden bestellen.

Zaken als bestek, servetten en glazen zijn noodzakelijk om de consument een goede service en een optimaal gemak te bieden.

Biologisch afbreekbare verpakking

Als uw bedrijf het milieu wil ondersteunen, zijn biologisch afbreekbare verpakkingen het ideale alternatief.

Gewoonlijk wordt dit soort verpakking gemaakt van suikerrietbagasse, maïszetmeel of bamboe.

Wanneer ze worden weggegooid, kunnen ze als compost in een tuin worden geplaatst en zullen ze ontbinden, zodat de grond de eigenschappen opneemt die deze verpakkingen hadden.

Het beste verpakkingsmateriaal voor levensmiddelen

Het beste verpakkingsmateriaal voor levensmiddelen

Als u op zoek bent naar verpakkingsmateriaal voor de levensmiddelen die u verkoopt, bentu op de juiste plaats.

In de online winkel van Monouso vindt u al het verpakkingsmateriaal dat u nodig hebt om uw producten te vervoeren. Het biedt u een superieure bescherming en de zorg die uw merk en product verdienen.

Tot de producten die wij aanbieden behoren rollen kraftpapier voor geschenkverpakkingen, kartonnen dozen, handmatige sluitmachines voor plastic en metaal, folie voor palletisering en plakband voor verpakking.

Kraftpapier rollen cadeaupapier zijn er in een verscheidenheid van kleuren waaruit u kunt kiezen. Bovendien zijn kraftpapier en inpakpapier verkrijgbaar in verschillende lengtes, afhankelijk van uw gebruik.

Nadat u de producten aan uw winkelmandje hebt toegevoegd en de betaling hebt bevestigd, hoeft u slechts 24 tot 48 uur te wachten tot de producten aankomen op het adres dat u schikt.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.