fbpx

6 voedselveiligheidsnormen voor uw restaurant

Voedselveiligheidsnormen hebben betrekking op de juiste bereidings- en opslagmethoden om door voedsel overgedragen ziekten te voorkomen. Deze normen zijn absoluut noodzakelijk om de gezondheid van de klanten te garanderen, de levensduur van levensmiddelen te maximaliseren en de juiste protocollen voor risicobeheer te ontwikkelen. Volg deze voedselveiligheidstips in uw restaurant om uw klanten veilig te houden.

6 voedselveiligheidsregels

Eerste voedselveiligheidsregel: was je handen vaak

Voor een optimale voedselveiligheid is het van cruciaal belang dat alle werknemers hun handen wassen voordat zij voedsel bereiden en hanteren, en wanneer zij van taak veranderen. Grondig wassen met zeep en warm water gedurende ten minste 20 seconden.

oppervlakken 2e saniteren

Het reinigen van oppervlakken, waaronder voorbereidingsruimten, snijplanken, apparatuur, opslagruimten, vuilnisbakken en vloerafvoeren moet een belangrijk onderdeel zijn van uw voedselveiligheidsregime. Dit proces verwijdert etensresten, vuil en onzichtbare kiemen van oppervlakken die in contact kunnen komen met voedsel. U moet oppervlakken regelmatig reinigen en ontsmetten om te voorkomen dat ongedierte zich er kan nestelen en zo schadelijke ziekten zoals Salmonella en Listeria via voedsel kan verspreiden.

Creëren en implementeren van hygiëneprocedures die het personeel dagelijks, wekelijks en maandelijks moet volgen. Hieronder volgt een voorbeeld van een eenvoudige procedure die in uw instelling kan worden toegepast om de werkoppervlakken hyg iënisch te houden:

  • Maak eerst het gebied schoon van puin of etensresten.
  • Was het oppervlak vervolgens met heet zeepwater.
  • Om chemische verontreiniging te voorkomen, moet het oppervlak met water en een schone doek worden afgespoeld.
  • Veeg het gebied schoon met een ontsmettend doekje of een ander professioneel ontsmettingsmiddel.
  • Laat het gebied aan de lucht drogen.

Naast desinfecterende producten kan ook warmte worden gebruikt op zaken als bestek om effectief te desinfecteren. Hiervoor wordt echter aanbevolen de artikelen in water van ten minste 65°C gedurende ten minste 30 seconden te weken. Of u kunt de voorwerpen in de vaatwasser doen, als ze maar geschikt zijn voor de vaatwasser. Andere gebruikelijke chemische ontsmettingsmiddelen zijn bleekwater, jodium en quaternaire ammoniumverbindingen

3e voedselveiligheidsregel: was je fruit en groenten

Alle groenten en fruit moeten grondig worden gewassen om alle bacteriën en vuil te verwijderen. De enige uitzondering zijn producten die voorverpakt zijn en geëtiketteerd als voorgewassen. Gebruik schoon, koud water en kies indien nodig voor een groenteborstel.

4º kruisbesmetting vermijden

Kruisbesmetting treedt op wanneer bacteriën, allergenen of andere schadelijke micro-organismen onbedoeld van het ene voorwerp op het andere worden overgebracht . Hoewel vaak onzichtbaar voor het menselijk oog, kunnen de resultaten van dit proces zeer gevaarlijk of dodelijk zijn voor nietsvermoedende consumenten.
Naast het wassen van de handen moeten ook andere regels inzake voedselveiligheid worden nageleefd, zoals het gebruik van afzonderlijke producten bij de behandeling van verschillende soorten voedselproducten. Gebruik verschillende snijplanken en aparte bakjes voor rauw vlees, groenten en producten en gekookt voedsel. U kunt kiezen voor een kleurcoderingssysteem om het personeel te helpen bijhouden.

5º voedsel op een veilige temperatuur bereiden en bewaren

Bereid rauw en gemalen vlees, gevogelte, eieren en zeevruchten op de juiste temperatuur om mogelijke voedselvergiftiging te voorkomen.

Houd voedsel buiten de gevarenzone

De gevarenzone heeft betrekking op temperaturen tussen 5°C en 57°C . Voor tijd- en temperatuurgevoelige levensmiddelen , zoals vlees, gevogelte, eieren en zuivelproducten, moet de interne temperatuur boven of onder de gevarenzone worden gehouden .
Koude levensmiddelen moeten worden bewaard bij minder dan 5°C, terwijl warme levensmiddelen moeten worden bewaard bij 60°C of hoger. Als algemene regel geldt dat gevoelige levensmiddelen niet langer dan 2 uur in de gevarenzone mogen blijven

6º besteed aandacht aan het verwijderen van voedsel

Om een uitbraak van een door voedsel overgedragen ziekte te voorkomen, moet u de voedselveiligheidsvoorschriften naleven en op de hoogte zijn van eventuele terugroepacties in verband met uw inventaris. Afhankelijk van het land waar u woont, is het ministerie van Landbouw verantwoordelijk voor het publiceren en bijwerken van lijsten met teruggeroepen levensmiddelen, dus het is belangrijk om deze waarschuwingen te bekijken.

Hoe kunt u allergische reacties voorkomen?

Hier zijn enkele tips over hoe u allergische reacties in uw restaurant kunt voorkomen:

  • Bereid een allergeenvrije maaltijd nooit met hetzelfde bestek dat voor gewone gerechten wordt gebruikt.
  • Gebruik in uw keuken producten die als allergeenveilig zijn aangemerkt.
  • Het personeel opleiden om op de juiste manier om te gaan met allergieverzoeken van klanten.
  • Zorg ervoor dat het personeel op de hoogte is van de “Big 8” veel voorkomende voedselallergieën: melk, vis, soja, noten, pinda’s, eieren, schaaldieren en tarwe.

Hoe de voedselveiligheidsnormen in praktijk te brengen in zelfbedieningsruimten

Zelfs als de werknemers van uw restaurant voldoende kennis hebben van voedselveiligheid, moet worden aangenomen dat uw klanten dat niet hebben. Daarom zijn zelfbedieningsruimten vatbaar voor besmetting.

  • Regelmatig reinigen en ontsmetten van oppervlakken, waaronder serveervoorzieningen, voedselopslagcontainers, niesbeschermers en toonbanken.
  • Zorg ervoor dat het restaurant beschikt over bestekdispensers, servetten en rietjes voor eenmalig gebruik.
  • Voor extra hygiëne kunt u verpakte bestekpakketten verstrekken om de kans op besmetting te verkleinen.
  • Stel werknemers aan om klanten in de gaten te houden en actie te ondernemen als zich onveilige praktijken voordoen.

Houd de reputatie van uw restaurant intact en verminder de verspreiding van door voedsel overgedragen ziekten door goede voedselveiligheidsgewoonten te hanteren. Door programma’s in te voeren om deze problemen te voorkomen, zullen uw klanten zich veilig voelen wanneer ze in uw zaak lunchen of dineren.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.