fbpx

Zoek uit welke soorten plastic borden vaatwerk vaatwasmachinebestendig zijn

Het zou zeer nuttig zijn om te weten welke plastic borden vaatwasmachinebestendig zijn.

Stel je voor dat je besluit om een velddag te houden. U pakt plastic borden in om de lunch te serveren, want die zijn veiliger voor buitenmaaltijden.

Als het zover is, ga je naar huis. Nu al moe, is de gedachte aan het afwassen niet het eerste wat in je opkomt. Iemand moet het echter doen, en in jouw geval kan er iets aan gedaan worden: de vaatwasser.

Je zet de vaat in de vaatwasser, neemt een bad en ontspant je een beetje. Maar als de wassessie voorbij is en je de afwas controleert, merk je dat er iets niet helemaal in orde is. De plastic schotels hebben hun vorm verloren.

Als dit u al is overkomen en u wilt voorkomen dat het opnieuw gebeurt, dan moet u dit bericht lezen.

Vaatwasmachinebestendige kunststof platen

platos plásticos lavavajillas

Kunststofschalen zijn in bijna elk huishouden aanwezig. Ze zijn ideaal voor het serveren van voedsel aan onze kinderen, maar ook voor maaltijden buitenshuis, omdat ze praktisch onbreekbaar zijn.

Bij het wassen in de vaatwasser is het raadzaam om ze bovenop te plaatsen, zo ver mogelijk verwijderd van het verwarmingselement. Dit werkt echter niet met alle plastic schotels.

Wat er gebeurt is dat dit apparaat hoge temperaturen bereikt (tot 80°C), waar sommige kunststoffen niet tegen kunnen. Het is dus belangrijk om te weten of het materiaal waarvan de plaat is gemaakt bestand is tegen hoge temperaturen.

In het algemeen zijn de materialen waarmee plastic vaatwerk wordt gemaakt vaatwasmachinebestendig:

Polypropyleen (PP)

Polypropyleen is een zeer harde, gifvrije thermoplast, die ook wordt gebruikt in voedsel- en drankverpakkingen. Deze kunststof heeft vele toepassingen, zelfs in de automobielsector.

Omdat het thermoplastisch is, wordt het vervormbaar wanneer het bepaalde temperaturen bereikt. Maar maak je geen zorgen, dit gebeurt alleen bij temperaturen boven de 150°C.

Volgens het codeersysteem van de SPI (Society of Plastic Industries) is het nummer 5. Dit systeem classificeert de soorten hars of plastic die in de bakken of schalen worden gebruikt. Het getal 5 komt binnen een driehoek die op de bodem van het product staat gegraveerd.

Polycarbonaat (PC)

Polycarbonaat is een groep van thermoplasten met een hoge mate van stijfheid en weerstand tegen hoge temperaturen. Het wordt gebruikt bij de vervaardiging van borden, schalen, waterflessen, enz. U kunt dit plastic ook vinden in CD’s en vele andere producten.

Hij is bestand tegen een temperatuur tot 125 °C, zodat vaatwerk van dit materiaal zonder problemen in de vaatwasser kan worden gezet. Bovendien is het bestand tegen lage temperaturen, tot -135 °C.

Het kan bijna volledig licht doorlaten, d.w.z. het is een doorzichtige kunststof. Dit, samen met de hoge stijfheid, maakt het een levensvatbaar alternatief voor glas. Natuurlijk kan de transparantie worden gegradueerd volgens de fabrikant, er zijn polycarbonaatplaten die niet transparant zijn.

Melaminehars (MF)

Melamine is een organische verbinding en in combinatie met formaldehyde wordt melaminehars geproduceerd. Het is bestand tegen hoge temperaturen en is zelfs zelfdovend (het stopt met branden wanneer de bron van het vuur wordt verwijderd). Het wordt meestal gebruikt bij de vervaardiging van serviesgoed, maar u kunt het ook vinden in leien, tegels, meubels, enz.

Melaminehars is een thermostabiele kunststof. Thermosetische kunststoffen zijn bij middelmatige temperatuur vervormbaar wanneer ze worden gesynthetiseerd. Maar als ze afkoelen krijgen ze een vaste structuur. Zelfs als je ze aan hoge temperaturen onderwerpt, worden ze niet kneedbaar.

Melaminehars is stijf, met een goede weerstand tegen slijtage en vervorming onder belasting.

Acryl (PMMA)

Acryl (PMMA) is een transparante thermoplast, en u kent het misschien als “Plexiglas”, zijn handelsnaam. Het is bestand tegen hoge temperaturen zonder te smelten, tot 160°C. Naast het gebruik in serviesgoed wordt het ook gebruikt als een thermische isolator.

Het onderscheidt zich door zijn transparantie, in feite is het de meest transparante kunststof. Het laat bijna evenveel licht door als glas, maar is 10 tot 20 keer sterker dan glas.

Acryl is minder bestand tegen polycarbonaat (PC), maar heeft een hoge weerstand tegen krassen. In feite zijn veel kogelvrije “glazen” gemaakt van polycarbonaat en een oppervlak van acryl. Dit zorgt voor stevigheid en een krasvrij oppervlak.

Welk plastic vaatwerk kan niet in de vaatwasmachine?

platos no aptos lavavajillas

Niet alle kunststof schalen zijn echter gemaakt van bovenstaande materialen. Vooral wegwerpplaten, gemaakt van materialen die minder bestand zijn tegen hoge temperaturen.

Je moet geen vaatwerk van hen in de vaatwasser doen:

Polyethyleentereftalaat (PET)

PET is een thermoplast met een hoge weerstand tegen slijtage en corrosie. Het wordt veel gebruikt bij de vervaardiging van alle soorten drankverpakkingen: waterflessen, frisdrankflessen, enz. Hoewel het ook wordt gebruikt bij de vervaardiging van wegwerpservies en op het gebied van textiel.

Het heeft een lage glasovergangstemperatuur van ongeveer 75 °C. Dat wil zeggen, bij die temperatuur wordt het plastic kneedbaar. Dus als je een bord van dit materiaal in de vaatwasser legt, verliest het zijn vorm.

In het SPI-coderingssysteem is het te herkennen aan het nummer 1. U ziet een 1 binnen een driehoek op de bodem van schalen en bakken van PET.

Polystyreen (PS)

Polystyreen (PS) is een thermoplastische stof die ook bekend staat als piepschuim. Het wordt gebruikt bij de vervaardiging van serviesgoed en wegwerpverpakkingen zoals: borden, glazen, dienbladen, enz. De toepassingen zijn eindeloos, in zijn uitgebreide vorm wordt het gebruikt als isolatie.

Het kan vervormbaar zijn bij temperaturen tussen 85 en 105 °C, afhankelijk van het gehalte aan minerale olie. Het is daarom niet aan te raden om vaatwerk van dit materiaal in de vaatwasser te zetten.

Dit is de #6 kunststof volgens het SPI-coderingssysteem. Dus containers en andere gebruiksvoorwerpen gemaakt van dit materiaal moeten een 6 inscriptie hebben aan de basis binnen een driehoek.

Bij Monouso hebben we echter een uitgebreide catalogus van herbruikbare kunststofplaten. Ze zijn allemaal van hoge kwaliteit en zullen niet vervormen als je ze in de vaatwasser zet.

Vergeet dus niet onze catalogus te bezoeken en al onze aanbiedingen op vaatwasmachinebestendige kunststof borden te bekijken.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.