fbpx

Zelfgemaakt biologisch afbreekbaar plastic: toepassingen en hoe het te maken

Als je op zoek bent naar informatie over zelfgemaakt biologisch afbreekbaar plastic en je wilt je inzetten voor een duurzaam milieu, dan is dit je post! Elke dag groeit de zorg voor de planeet en door onze gewoonten te veranderen kunnen we de ecosystemen in stand houden.

Biologisch afbreekbaar plastic wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en breekt na verloop van tijd af . Zonder twijfel is het gebruik ervan een zeer goede eerste stap ten gunste van het milieu. Ontdek bij Monouso wat het is en hoe je zelf biologisch afbreekbaar plastic maakt.

Wat is biologisch afbreekbaar plastic?

Biologisch afbreekbaar plastic is een materiaal dat op natuurlijke wijze afbreekt in het milieu. Vergeleken met traditioneel plastic is het ontbindingsproces ervan sneller en milieuvriendelijker, wat zeer gunstig is voor de planeet.

Het biologische afbraakproces van dit materiaal komt tot stand wanneer micro-organismen de moleculaire structuur metaboliseren en afbreken. Het resultaat is een materiaal dat minder schadelijk is voor de natuur en het milieu. Deze kunststoffen worden gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, meer bepaald van natuurlijke bestanddelen of planten.

Gebruik van biologisch afbreekbare kunststoffen vandaag de dag

Biologisch afbreekbaar plastic is het resultaat van de zoektocht naar nieuwe alternatieven voor het gebruik van plastic, met het oog op het behoud van de natuur. Deze materialen zijn vriendelijk voor het ecosysteem en winnen met de dag aan populariteit. In feite vinden we momenteel een grote verscheidenheid aan producten en accessoires van dit type.

Maar wat is het meest voorkomende gebruik van biologisch afbreekbaar plastic?

In huis

Biologisch afbreekbaar plastic kan worden gemaakt van maïszetmeel, tarwezetmeel of andere natuurlijke of petrochemische elementen. Het heeft ook een aantal toepassingen in huis:

 • Voedselzakken: u kunt uw voedsel beter bewaren en voedselverspilling voorkomen.
 • Afvalzakken : u vermijdt de toename van de hoeveelheid plastic die door conventionele vuilniszakken wordt geproduceerd.
 • Gebruiksvoorwerpen: voornamelijk huishoudelijke gebruiksvoorwerpen.
 • Containers: ze kunnen dienen voor rauw voedsel, gekookt voedsel, allerlei bereidingen..
 • Vaatwerk: bestek, borden, glazen..
 • Andere soorten voorwerpen: speelgoed, brillenkokers, etuis, hoezen, decoratie..

In de industrie

In de industrie is onderzoek gedaan naar de integratie van biologisch afbreekbaar plastic in zijn toepassingen. Het komt steeds vaker voor dat bedrijven of industrieën zich richten op het zoeken naar ecologische alternatieven om het milieu te ondersteunen.

 • Auto-industrie: bijvoorbeeld het gebruik van biologisch afbreekbaar plastic als vulmateriaal voor auto-interieurdeuren of de vervaardiging van accessoires en bumpers met biologisch afbreekbaar hars.
 • Voeding: vooral in de verpakkingssector. Zo kan worden gekozen voor duurzamere opties die hetzelfde niveau van kwaliteit, comfort en bruikbaarheid bieden als traditioneel plastic.
 • Schoonheid en persoonlijke verzorging: bijvoorbeeld tandenborstels. Een product dat zeer snel wordt vervangen (om de 3 maanden) en veel afval genereert.

In de landbouw

Ook in de landbouw is hiermee ervaring opgedaan.

 • Natuurlijke meststof: biologisch afbreekbaar plastic kan worden gebruikt bij het zaaien vanwege de natuurlijke en hernieuwbare eigenschappen.
 • Kassen: er ontstaat minder afval, er wordt tijd en middelen bespaard en het heeft alle voordelen van conventioneel plastic.

In de geneeskunde

Biologisch afbreekbare kunststoffen worden al vele jaren op verschillende gebieden gebruikt, en de geneeskunde vormt daarop geen uitzondering:

 • Oplosbare medische hechtingen: het gebruik van deze biologisch afbreekbare kunststoffen (in combinatie met andere materialen) heeft minder impact op het lichaam na een operatie en zorgt voor een comfortabeler herstel.
 • Verpakking van geneesmiddelen: de medische en farmaceutische sector maakt steeds meer gebruik van blisterverpakkingen voor geneesmiddelen van dit soort materiaal om de verwijdering te vergemakkelijken. Het traditionele plastic in deze producten is niet recycleerbaar, waardoor de hoeveelheid afval toeneemt.

Wat zijn de voordelen van biologisch afbreekbaar plastic?

Het gebruik van producten van biologisch afbreekbaar plastic heeft verschillende voordelen.

 • Zorg voor het milieu: ze worden over het algemeen gekenmerkt door de afwezigheid van chemische stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Bovendien helpen ze de afvalproductie te verminderen.
 • Ze zijn recycleerbaar: ze kunnen opnieuw worden gebruikt als meststof en in de landbouw.
 • Energiebesparing: hun grondstof is hernieuwbaar en het energieverbruik voor de vervaardiging ervan is veel lager.
 • Conservering: in de levensmiddelenindustrie bijvoorbeeld garandeert dit type plastic het behoud van smaken en geuren in dranken en levensmiddelen.
 • Natuurlijke ontbinding: voor het verdwijnen van het afval is geen menselijke tussenkomst nodig.
 • Veelzijdigheid en weerstand: producten gemaakt met dit materiaal bieden dezelfde voordelen als traditionele.

Hoe maak je zelfgemaakt biologisch afbreekbaar plastic?

Wij laten u stap voor stap zien hoe u zelfgemaakt biologisch afbreekbaar bioplastic kunt maken:

 • Materialen: het belangrijkste ingrediënt is zetmeel. Hoewel we het uit verschillende bronnen kunnen halen, is een van de meest aanbevolen soorten maïszetmeel. Verder hebben we kraanwater, glycerine en witte azijn nodig – de precieze hoeveelheden zie je in de video!
 • Meng de ingrediënten: giet alle ingrediënten in een steelpan en verwarm het al roerend op middelhoog vuur. Wacht tot het mengsel een pasta-achtige textuur begint te krijgen.
 • Spreid het mengsel uit: je kunt dit doen op aluminiumfolie of bakpapier. Werk voorzichtig, want de temperatuur is erg hoog. Bewaar het resultaat 24 uur.
 • Trek het resultaat eraf: je bioplastic is klaar!

En over zelfgemaakt biologisch afbreekbaar plastic gesproken, wil je leren hoe je zelfgemaakte biologisch afbreekbare plastic zakken maakt?

Hoe maak je plastic biologisch afbreekbaar?

Uit zichzelf kan plastic niet biologisch afbreekbaar worden. Het moet gemaakt zijn van biologisch afbreekbare materialen.

Hoe maak je zelfgemaakt biologisch afbreekbaar plastic?

Om zelfgemaakt bioplastic te maken hebben we maïzena, kraanwater, glycerine en witte azijn nodig. Verwarm het mengsel in een steelpan en roer tot het dik wordt. Zet het dan opzij en laat het 24 uur staan op aluminiumfolie of bakpapier.

Wat is het gebruik van biologisch afbreekbare kunststoffen?

Voorbeelden van het gebruik van biologisch afbreekbare kunststoffen zijn te vinden in verschillende sectoren: geneeskunde, landbouw, industrie… Dit is geen zelfgemaakt biologisch afbreekbaar plastic.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.