fbpx

Wat is een wijnbar? Ontdek het met Monouso

┬┐Qu├ę es una enoteca? Desc├║brelo con Monouso

Wie in de wereld van de gastronomie en de horeca leeft, is zeker de term enoteca tegengekomen. Als je nog steeds niet weet wat het is, blijf dan om er meer over te weten te komen.

Het vinden van een ruimte voor de verkoop en het proeven van wijnen tegen betaalbare prijzen waar klanten ze kunnen kopen is geen gecompliceerde taak.

De enoteca, soms ook wel bekend als een wijnbibliotheek, is een ruimte waar wijn wordt verkocht en geserveerd, evenals het bevorderen van activiteiten met betrekking tot de wijncultuur.

De instellingen die dit formaat hebben voeren verschillende evenementen uit om de aandacht van het publiek te trekken. Onder deze activiteiten kunnen we noemen:

 • Proeverijen
 • Conferenties
 • Cursussen
 • Proef
 • Tentoonstellingen
 • Tertulias

Kenmerken van een enoteca

Caracter├şsticas de una enoteca

Fijne houtsoorten en materialen die bestand zijn tegen kou en kleur worden gebruikt om een wijnkelder te maken, wat ze een grote duurzaamheid en bestendigheid tegen temperatuurswisselingen geeft.

Oenotheques worden gebruikt als een middel om de wijncultuur te bevorderen door de marketing van wijn, ze zijn ook ideale plaatsen om wijnen in goede conditie en in een gecontroleerde omgeving te houden.

Enkele van de meest opvallende kenmerken van de wijnkelders zijn

 • Het bevorderen van de cultuur en de wijnconsumptie.
 • Het aanbieden van diverse cateringdiensten met kwaliteitsproducten en wijnen.
 • Aandacht en service bieden door professioneel personeel in te huren met een uitstekende roeping tot service.

Voordelen van een enoteca

Ventajas de una enoteca

Gebruikt voor de verschillende opties van de beschikbare wijnen, spelen de wijnkelders een zeer belangrijke rol. Deze overheersende rol komt tot uiting in de vele voordelen die zij hebben en die we hieronder zullen noemen:

 • Ze vermijden direct contact met licht- en luchtstromen.
 • Ze beschermen de wijn tegen trillingen, waardoor hij beter kan rusten.
 • De positie van de fles houdt de kurk vochtig, waardoor deze niet kan samentrekken en de wijn niet kan oxideren door de werking van de lucht.
 • Slechte geuren worden vermeden dankzij het gebruik van filters.
 • Ze hebben de luchtvochtigheid onder controle.
 • Vergemakkelijken van het classificatieproces van de verschillende soorten wijn.

Elementen om de beste wijnkelder te kiezen

Elementos para elegir la mejor enoteca

Er zijn zeer belangrijke elementen die u in staat stellen om de beslissing te nemen over de wijnwinkel die het beste past bij uw zakelijke behoeften. Daaronder hebben we:

Soort gebruik

Het soort gebruik van de wijnwinkel hangt af van uw behoeften en, indien van toepassing, van de behoeften van uw klanten.

De wijnkelder kan gebruikt worden om de wijnen voor dagelijkse consumptie op te slaan. Het werkt ook om de wijn te houden als je idee is om het te verouderen.

Plaats

De locatie in de wijnkelder is afhankelijk van de temperatuur in de ruimte waar de wijn zich bevindt, omdat er temperatuursverschillen zijn.

Hoewel het gecontroleerde omgevingsruimtes zijn, is het de bedoeling dat ze zich in een minder vijandige omgeving bevinden voor de juiste conservering van de wijnen die daar worden opgeslagen.

Type fles

Het type fles is een belangrijk element dat ons in staat stelt om een duidelijk beeld te krijgen van het type wijn dat we gaan consumeren.

Hoewel het een aspect is dat meer in de handen van de producent ligt, is het de bedoeling dat u weet wat voor soort fles u gegarandeerd betere resultaten oplevert.

Capaciteit

De capaciteit van de wijnkelder bepaalt de beschikbare ruimte om de wijnflessen in de wijnkelder op te slaan. Zo weten we of de ruimte voldoende is of juist niet.

Soorten wijnkelders

Tipos de enotecas

Er zijn verschillende soorten wijnbibliotheken, die verschillen in structuur en werking.

 • Volgens zijn structuur:

Centrale wijnkelders

De centrale wijnkelders zijn ideaal voor gebruik in grote ruimtes, bieden meer opslagruimte en de mogelijkheid om de flessen als decoratief element te tonen.

Tabletop Wijn Handelaren

De wijnkelders op tafel hebben minder opslagcapaciteit en omdat ze kleiner zijn, kunnen ze in elke ruimte worden geplaatst.

Ze zijn ideaal als rustplaats voor de flessen wijn die u in korte tijd zult consumeren.

Embeddedable Wijnhandelaren

De ingebouwde wijnkasten kunnen worden gecombineerd met een wijnkoeler, ze moeten voorzien zijn van ventilatie aan de voorzijde voor een optimale werking.

 • Afhankelijk van de werking:

Thermo-elektrische wijnkelder

De thermo-elektrische wijnkelder is een klein apparaat dat de temperatuur tussen 12┬░C – 18┬░C houdt en geen trillingen veroorzaakt. Het is niet aan te raden om ze in hete ruimtes te gebruiken.

Compressor Wijnkelder

Het compressorbedrijf is een krachtige machine waarvan de prestaties niet worden beïnvloed door de temperatuur die buiten heerst. Het kan een groot aantal flessen opslaan bij temperaturen tussen 4°C en 20°C.

Gemengde wijnkelder

De gemengde enoteca is een versie die de beste eigenschappen van een thermo-elektrisch systeem samenvoegt met een systeem dat niet wordt beïnvloed door de buitentemperatuur. Het kan gebruikt worden in hete ruimtes.

Hoe de wijnkelder werkt

Funcionamiento de la enoteca

Om de goede werking van een wijnkelder te bereiken, is het noodzakelijk om de harmonie van de volgende factoren te behouden:

Temperatuur

De geschikte temperatuur voor het bewaren van de wijn is 14┬░C, het teveel aan warmte of kou grijpt negatief in in de verandering van de wijn.

Vochtigheid

Een adequate vochtigheidsgraad maakt een goede bewaring van de wijn mogelijk en voorkomt schade aan de kurk die droogte kan veroorzaken door gebrek aan vochtigheid of het verschijnen van schimmel op de kurken als gevolg van een te hoge vochtigheidsgraad.

Om de wijn goed te bewaren, moet de luchtvochtigheid tussen 65% en 75% liggen.

Trilling

Tijdens de opslag van de wijn moeten trillingen zoveel mogelijk worden vermeden, omdat deze de goede ontwikkeling van de wijn verhinderen.

Overtollig licht

Blootstelling aan licht zorgt ervoor dat de wijn oxideert en van kleur verandert. Om deze reden is het noodzakelijk om de wijnkelders te lokaliseren in ruimtes met weinig licht waar geen directe blootstelling aan natuurlijk licht is.

Onderhoud van de wijnkelder

Mantenimiento de la enoteca o vinoteca

Met het oog op een goede bewaring van de wijn is het noodzakelijk om de voor de opslag gebruikte accessoires periodiek te controleren. U moet ook streng zijn met preventief en correctief onderhoud indien nodig.

Bij het onderhoud van de wijnkelder kunnen we dat niet vergeten:

 • Vervang het koolstoffilter, waardoor problemen met de motorprestaties en slechte geuren worden voorkomen. Aanbevolen wordt de jaarlijkse revisie uit te voeren om het filter indien nodig te vervangen.
 • Controleer de vochtigheidsgraad en de temperatuur, want de juiste conservering van de wijn hangt af van deze waarden.
 • Het schoonmaken van de wijnkelder om deze vrij te houden van vuil. Het wordt aanbevolen om neutrale zeep, koud water en een droge doek te gebruiken om het vuil te verwijderen.
 • Maak de ventilator schoon om de ventilatorinlaat stofvrij te houden en voldoende luchtcirculatie te behouden.

Advies om de beste wijnkelder te kiezen

Consejo para elegir la mejor enoteca

Om de beste enoteca te kiezen, is het niet nodig om eindeloze tests of proeven uit te voeren. De beste manier om dit te doen is om te evalueren wat uw behoeften zijn en welke van deze accessoires het beste past bij uw bedrijfsmodel.

Gezien de beschikbare ruimte om de wijnkelder te installeren, de hoeveelheid flessen die moeten worden opgeslagen en de omstandigheden die een goede conservering van de wijn mogelijk maken.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a trav├ęs del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en l├şnea.

Rechten: Acceso a, Correcci├│n, cancelaci├│n, oposici├│n y otros derechos como se explica en la ÔÇťInformaci├│n adicionalÔÇŁ.

Ontvangers: Los datos s├│lo se transmiten a los proveedores que tienen una relaci├│n contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.