fbpx

Wat is zero waste?

descubre que es zero waste y como aplicarlo en la hosteleria

Misschien hebt u deze uitdrukking de laatste tijd vaak gehoord, maar is het u nog steeds niet duidelijk wat er precies mee wordt bedoeld. Als we het over zero waste hebben, bedoelen we dat we de productie van afval zoveel mogelijk moeten beperken, om voor de planeet te zorgen en de voortdurende verspilling te voorkomen die onze toekomst in gevaar brengt.

Maar is het mogelijk om de filosofie van zero waste toe te passen in de horeca? Beschouwen we zero waste als modieus? Vandaag gaan we het uitzoeken!

Hoe kun je zero waste zijn?

Deze stroom van denken en handelen is gebaseerd op de regel van de vijf V’s: afwijzen, hergebruiken, verminderen, recyclen en composteren (rot in het Engels).

Weiger

Met andere woorden, alles wegdoen wat we niet nodig hebben. Toegepast op de horeca betekent dit kiezen voor herbruikbare verpakkingen en keukengerei, in plaats van wegwerpverpakkingen, die moeilijker (of zelfs onmogelijk) te recycleren zijn.

Verminder

Besteed veel aandacht aan het boodschappenlijstje en het winkelmandje, om te voorkomen dat we kopen wat we uit gewoonte ophopen. Meer verantwoorde consumptie is essentieel en is een kleine bijdrage aan de zaak.

Hergebruik

Zo geven we producten en materialen een tweede leven.

Recycle

Wanneer het niet mogelijk is een verbruiksgoed te hergebruiken, moeten we proberen het te recycleren, zodat de grondstoffen ervan een nieuwe gebruikscyclus kunnen doorlopen.

Compost

Het is heel interessant om thuis te gaan composteren, bijvoorbeeld organisch afval uit de keuken van ons bedrijf of pand.

Doe mee aan de zero waste lifestyle!

Hoe passen we de zero waste beweging toe op de horeca?

In de horeca is dit initiatief gebaseerd op twee hoofdlijnen: ten eerste het verminderen van verspilling bij het koken (optimalisering van de inkoop en gebruik van vers voedsel dat niet is gebruikt om nieuwe recepten te creëren). Bijvoorbeeld…

  • Overrijp fruit, dat kan worden gebruikt om jam te maken.
  • Zachte groenten, maar in goede staat, waarvan een puree of een crème kan worden gemaakt.
  • Restjes brood om puddingbodems van te maken.

Ten tweede, kies voor herbruikbare producten en verpakkingen, die de hoeveelheid voedselafval zoveel mogelijk beperken.

Initiatieven waarmee we ons kunnen aansluiten bij de zero waste-stijl

  • Bulkproducten: door producten te kopen die niet verpakt zijn en bovendien gecertificeerd zijn, kunnen wij onze impact op het milieu tot een minimum beperken. We kunnen kiezen voor leveranciers die werken met ecologische producten. Op die manier zien we af van de verpakking van deze producten.
  • 0-kilometer” keuken: dat wil zeggen kiezen voor lokale, plaatselijke producten en alleen de hoeveelheden kopen die we nodig hebben. Dit zal een goed en intensief schandaalwerk met zich meebrengen, wat positief zal zijn voor onze economie, maar ook voor de planeet.
  • Last minute voedselaanbiedingen: tegenwoordig stellen initiatieven zoals “Too Good to Go” ons in staat ons te ontdoen van restjes voedsel en gerechten na de dienst, en zo een economisch rendement te behalen door dit voedsel in goede staat tegen een lagere prijs te verkopen. Niets weggooien!
  • Optimalisering van het watergebruik: bijvoorbeeld het gebruik van afwasmachines op maximale capaciteit, het vermijden van handwas, het installeren van diffusors op kranen…
  • Creatieve recepten: de avant-garde in de gastronomie en de keuken houdt ook in dat nieuwe, creatievere en complexere recepten worden toegepast, waarbij het verminderen van voedselverspilling een prioriteit wordt of in ieder geval een belangrijke factor om rekening mee te houden.

Voedselverspilling is een zorg voor sommige van de toonaangevende bedrijven in de sector.

In veel steden zijn ook zero waste-winkels te vinden.

Veelgestelde vragen

Wat is zero waste?

Zero waste is een zakelijke mentaliteit en aanpak die erop gericht is de productie van afval te voorkomen.

Wat is er nodig om zero waste te zijn?

Om afvalvrij te zijn moet men zich in de eerste plaats inzetten voor het milieu en duidelijk begrijpen dat het onmogelijk is om voortdurend natuurlijke hulpbronnen te blijven verbruiken die onze mogelijkheden te boven gaan.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.