Wat is schuim en waar is het voor?

Als u een ideaal materiaal wilt vinden om te gebruiken in vele projecten en andere doeleinden, raden wij u het schuim aan. Dit materiaal blijkt een van de meest gebruikte te zijn in de bouw, keuken en elektronische industrie, als verpakking.

Het is zeer bekend om zijn temperatuursisolatie, beschermende eigenschappen, zachtheid van de textuur en grote weerstand.

Ondanks het feit dat het zeer nuttig is, durven velen het nog steeds niet te gebruiken en te genieten van de voordelen ervan. In de volgende rubriek nodigen wij u uit om meer te weten te komen over schuim.

Schuim. Wat is het?

Espuma foam

Het is een zeer veelzijdig materiaal, gemaakt van polyurethaanschuim met gesloten cellen. Wat de structuur betreft, is de productie dus gebaseerd op kleine belletjes die elastisch en waterbestendig zijn.

Dit materiaal wordt ook gekenmerkt door zijn weerstand tegen materialen die zijn afgeleid van olie of oplosmiddelen. Het schuim wordt steeds meer gebruikt dankzij zijn lichtheid en kan in verschillende diktes en dichtheden worden geproduceerd.

Wat zijn de eigenschappen van het schuim?

Dit materiaal heeft uitstekende eigenschappen, en daar vertellen we u hieronder over:

1. Veelzijdigheid

Dit materiaal kan zijn eigenschappen variëren afhankelijk van de componenten waarmee het is uitgewerkt. Bovendien is het in staat om verschillende soorten schuim en fysieke kenmerken aan te bieden die het nuttig maken voor verschillende activiteiten.

Door zijn veelzijdigheid kan het zowel in de bouw worden gebruikt als in zaken die zo eenvoudig zijn als een spel.

2. Weerstand

Dit materiaal is zeer goed bestand tegen bepaalde externe stoffen waaraan het is blootgesteld, zoals water, kou en hoge temperaturen tot op zekere hoogte. Ook is het bestand tegen schade door oxidatie en veroudering.

3. Lichtheid

Omdat er binnenin lucht gevangen zit, is het grootste deel van het volume in essentie lucht en dat maakt het lichter.

4. Isolatie

Schuim is een uitstekende temperatuursisolator en is ook zeer goed in het blokkeren van geluid.

5. Bescherming

De eigenschappen ervan maken een demping van de sterke klappen mogelijk. Omdat het een niet-schurend materiaal is, kan het worden gebruikt om kwetsbare oppervlakken te beschermen, wat zeer nuttig is bij meer gedetailleerd werk.

Waarvoor wordt schuim gebruikt?

Zoals we al hebben uitgelegd, wordt dit materiaal tegenwoordig voor verschillende doeleinden gebruikt, waaronder

 • In de bouw: Het is zeer nuttig als thermische isolator en wordt ook gebruikt als vulmateriaal tussen wanden, scheuren en panelen. Bovendien wordt het vanwege zijn isolerende eigenschappen vaak gebruikt als een akoestische absorber.
 • Meubelsector: Het wordt gebruikt als de belangrijkste vulling voor de bekleding en in stoelen en banken. Daarnaast is het ook nuttig bij het afdekken en verpakken van materialen.
 • Quiltingsector: Het wordt gebruikt als het belangrijkste vulmateriaal van de verschillende lagen van de matras.
 • Automobielindustrie: Wordt gebruikt om meer comfort te bieden in auto’s. Ze worden meestal in het voertuig gebruikt als hoofdsteunen, armsteunen, op het stuurwiel en het bedieningspaneel. Ook diverse delen van de carrosserie en als vulelement voor de akoestische isolatie.
 • Schoenindustrie: Het wordt momenteel gebruikt bij de vervaardiging van zolen en bovendeel en synthetische componenten van schoeisel. Omdat het een resistent materiaal is, biedt het het schoeisel comfort, duurzaamheid, lichtheid, waterdichtheid, bescherming en ondoordringbaarheid.
 • Voedingsmiddelenindustrie: Het is zeer populair voor gebruik in containers en deksels voor koffie en sap. Er worden ook schotels van verschillende afmetingen en toepassingen gemaakt.
 • Als verfbasis: Er zijn verven gemaakt van het actieve principe van schuim, polyurethaan. Ze worden veel gebruikt in de scheepvaartindustrie om boten en schepen te schilderen en bieden een afwerking die vergelijkbaar is met die van een auto. Dit type verf biedt glans, een stevige en duurzame film en een grotere weerstand tegen water en andere chemicaliën.
 • In de speelgoedindustrie: Het wordt gebruikt om speelgoed te maken, evenals beschermend materiaal, vooral in delicate onderdelen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van schuim?

De eigenschappen ervan bieden oneindig veel voordelen, waaronder:

 • Het biedt meer bescherming tegen sterke trillingen en stoten en op delicate oppervlakken en voorwerpen.
 • Het kan worden vervaardigd in verschillende dichtheden en kalibers.
 • Sommige additieven geven het een antistatische werking, die essentieel is voor het transport van elektrische artikelen.
 • Het is een zeer resistent materiaal, vooral tegen water en extreme temperaturen.
 • Het is een van de lichtste materialen die er zijn en dat is een groot voordeel omdat het geen extra gewicht toevoegt.
 • Het is een uitstekende vuller voor ruimtes, scheuren en spleten.

In welk product kunnen we het schuim vinden?

Er zijn veel producten die gemaakt zijn van schuim, hier presenteren we de meest voorkomende:

Schuimrollen

Ze worden gebruikt om materialen en producten te beschermen. Ze zijn meestal voor het inpakken, verpakken of raspen.

Het is verkrijgbaar in verschillende dichtheden, variërend van 0,79 mm tot 6,32 mm. Ook in verschillende afmetingen, variërend van 1/32″ tot 3/32″.

Schuimprofielen

Dit zijn schuimplaten die op de zijkanten en hoeken van apparaten, machines of producten worden geplaatst. Ze zijn zeer flexibel en hun doel is om de impact van schokken op te vangen.

Schuimspray

Het wordt veel gebruikt in de bouwsector voor het opvullen van scheuren, het dichten van gaten, het plaatsen van deuren en ramen, onder andere.

Cilinders voor zwembadschuim

Het is een van de speelse vormen van dit product, het wordt gebruikt als een drijver voor kinderen en volwassenen en dient als een methode van plezier. Meestal is het schuim verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart en blauw, maar in de cilinders voegen ze verschillende kleuren toe.

Thermische glazen en platen

De glazen worden gebruikt voor het serveren van warme dranken zoals infusies en koffie. Gerechten worden gebruikt om voedsel te serveren, vooral in fastfoodrestaurants.

Waar koop je producten van schuim?

https://www.youtube.com/watch?v=xjYD632cTcU

Bij Monouso.es kunt u bepaalde producten vinden, zoals thermoschuimbekers. Het is een wegwerpproduct en wordt geleverd in een 80z-presentatie die overeenkomt met ongeveer 240 ml.

In deze winkel vindt u ook de deksels voor de thermoschuimbekers. Ze zijn een uitstekende optie voor horecabedrijven, restaurants en cafés en u vindt ze tegen de beste prijs op de markt.

Monouso biedt u ook een grote verscheidenheid aan ecologische en biologisch afbreekbare producten. Dit zijn onder andere containers, servetten en keukenpapier, glazen en keukengerei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy