fbpx

Wat is PET?

qué es el PET

Wilt u weten wat PET is en wat de voordelen ervan zijn voor de planeet? Ontdek alle details die deze volledig recycleerbare kunststof kenmerken.

Wat is PET?

Polyethyleentereftalaat (PET) is een van de meest resistente soorten kunststof die momenteel in de verpakkings- en flessenindustrie bestaan. Zijn beste eigenschap is echter dat het een 100% recycleerbare kunststof is.

PET-verpakkingen worden vervaardigd uit een polymerisatieproces van tereftaalzuur en monoethyleenglycol. Tijdens dit proces kan het in verschillende formaten worden omgezet, dankzij de verschillende extrusie-, injectie- of thermovormprocessen die erop worden toegepast.

Welke soorten verpakkingen worden in PET vervaardigd?

Er zijn vele soorten verpakkingen gemaakt van PET. Dit specifieke type kunststof wordt echter het meest gebruikt voor het verpakken of beschermen van diverse levensmiddelen. De meest voorkomende PET plastic verpakkingen voor levensmiddelen zijn:

 • PET containers voor frisdranken.
 • PET-verpakkingen voor sportdranken.
 • PET-verpakkingen voor water in individueel formaat.
 • PET-verpakkingen voor ketchup.
 • PET-verpakkingen voor dressings.
 • Voor pindakaas.
 • PET-verpakkingen voor vitaminen en speciale containers voor koken.

Milieuvoordelen van PET

De productie en verkoop van PET-verpakkingen heeft verschillende voordelen voor het milieu:

 • Energiebesparing: De productie van PET-verpakkingen voor levensmiddelen bespaart meer dan 84% energie in vergelijking met andere soorten plastic.
 • Grondstofbesparing: Aangezien het een 100% recycleerbare kunststof is, kan deze worden gebruikt voor de vervaardiging van nieuwe producten. Het levert de kunststofverwerkende industrie dus minstens 9% op.
 • Vermindering van broeikasgassen: De productie en het hergebruik van PET-kunststof vermindert de productie van broeikasgassen aanzienlijk. Bijvoorbeeld, 1 ton PET plastic flessen staat gelijk aan 1,5 ton CO2 minder in de atmosfeer.
 • Minder afval naar stortplaatsen: Het kan worden gerecycled voor hergebruik in de kunststofindustrie. Daarom komen tonnen PET plastic flessen minder vaak op stortplaatsen terecht.

RPET

RPET is het resultaat van een industrieel proces waarbij PET-kunststof wordt hergebruikt om nieuwe kunststoffen te maken. Het eindresultaat is met andere woorden RPET plastic, dat in verschillende vormen kan worden aangetroffen, zoals producten of verpakkingen.

Het is een thermoformeerbaar gelamineerd materiaal. De industrie haalt het uit de recycling van PET plastic flessen of containers.

Zonder twijfel is PET plastic een goed alternatief om een positieve bijdrage te leveren aan de planeet.

ontdek meer over deze begrippen in ons Horeca-woordenboek!

Vaak gestelde vragen

Wat is PET?

Het is een resistente en volledig recycleerbare kunststof die populair is geworden bij de vervaardiging van verpakkingen voor de voedingssector. Bovendien is het productieproces ervan minder schadelijk voor het ecosysteem.

Hoe wordt PET verkregen?

PET plastic wordt verkregen door een polymerisatieproces van tereftaalzuur en monoethyleenglycol. Hierdoor krijgt het een hoge mate van kristalliniteit en kan het worden omgezet in verschillende presentaties, afhankelijk van het feit of het wordt onderworpen aan extrusie-, injectie-, spuitgiet- of thermovormprocessen.

Wat zijn de voordelen van PET?

PET-kunststof biedt vele voordelen. De belangrijkste zijn echter de volgende.
● Volledig recycleerbaar.
● Bestrijdt CO2-uitstoot.
Zeer goed bestand tegen slijtage.
Optimale slagvastheid.
Goed zichtbaar kristallijn uiterlijk.
Geschikt voor gebruik in producten die in contact moeten komen met voedsel.

Wat is RPET?

Het is een type kunststof dat wordt verkregen na een industrieel proces waarbij gerecyclede PET-kunststof als belangrijkste grondstof wordt gebruikt. Dit betekent dat RPET plastic afhankelijk is van de recycling van PET plastic om het te verkrijgen.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.