fbpx

Wat is natriumhypochloriet en waarvoor wordt het gebruikt?

Natriumhypochloriet (NaOCl) is een chemische verbinding die in verschillende dichtheden kan voorkomen. Het bevat ontsmettende, ontsmettende en antibacteri├źle eigenschappen. Bij verdunning in water is het beter bekend als bleekmiddel (2% tot 2,5% natriumhypochloriet), chloor of bleekmiddel.

We kunnen het kopen in supermarkten of zelfs in de apotheek. Er zijn oplossingen voor gebruik in zout-, tablet- en vloeibare formaten. We moeten aandacht besteden aan het type natriumhypochloriet dat we kopen en gaan gebruiken, want er zijn oplossingen in een hogere concentratie voor professioneel gebruik die problemen kunnen veroorzaken voor onze gezondheid als we het niet correct gebruiken.

De functies van deze compound zijn zeer divers. Het wordt gebruikt door sectoren als de horeca, landbouw, chemische industrie, papier, glas, farmaceutica, afval, enz. Het wordt gepresenteerd als een uitstekende optie vanwege zijn hoge antiseptische, ontgeurende, witmakende en zuiverende kracht.

Gebruik van natriumhypochloriet

Het is een samenstelling die op grote schaal wordt gebruikt vanwege de vele kwaliteiten. We laten u de belangrijkste toepassingen binnen verschillende domeinen na:

 • Voedingssector: het wordt gebruikt als antiseptisch middel, ontsmettingsmiddel en ontgeurder, zeer nuttig voor de horeca. Het wordt toegepast op oppervlakken en machines in o.a. bakkerijen, cateringbedrijven, kippenwinkels, restaurants, steakhuizen en cafetaria’s.
 • Huishoudelijk gebruik: het huishoudelijk hypochloriet, beter bekend als bleekmiddel, wordt gebruikt als een krachtig ontsmettingsmiddel van de containers van de aankoop, van de herbruikbare containers en van de afhaalmaaltijden. Het wordt ook gebruikt als reinigingsmiddel in zwembaden. Dit type hypochlorietoplossing wordt meestal verdund in water en wordt in verschillende concentraties op de markt gebracht. Het is een perfecte reiniger, bacteriedodend middel, bleekmiddel en vlekkenverwijderaar.
 • Textielindustrie: het is zeer effectief als bleekmiddel voor stoffen en textiel.
 • Water: het wordt gebruikt om water te desinfecteren voor latere menselijke consumptie. In industrieel afvalwater werkt het in op het water, waardoor slechte geuren worden ge├źlimineerd en het water wordt gedesinfecteerd. En tenslotte, in de koeltorens voorkomt het gebruik ervan de vorming van algen in het water.
 • Landbouw: het wordt gebruikt voor de desinfectie van snoeigereedschappen. Dit voorkomt de verspreiding van virussen en bacteri├źn als er met besmette bomen of gewassen wordt omgegaan.

Beschermende maatregelen en correct gebruik van natriumhypochloriet

hipoclorito

Als we ons voorbereiden op het gebruik ervan, moeten we er rekening mee houden dat de basis zeer onstabiel en ontvlambaar is en reageert met brandbare stoffen. Het is een potentieel gevaarlijke en bijtende stof. Wanneer natriumhypochloriet in hoge concentraties (10% tot 15% concentratie) wordt gebruikt, is het essentieel om strikte veiligheidsmaatregelen te volgen om het betrokken personeel en het milieu te beschermen.

Daarom is het erg belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en te leren hoe het correct en verantwoord te gebruiken.

Voordat we het gebruiken, zullen we controleren of dat zo is:

 • Huidige gezondheidsregistratie.
 • De datum van inwerkingtreding van de verordening.
 • Certificaat van garantie van de concentratie.

Als hun concentratie erg hoog is, moeten we gebruik maken van beschermende elementen zoals:

 • Handschoenen: het is zeer belangrijk om direct contact met de stof te vermijden, omdat deze een bijtende werking heeft die brandwonden op de huid en de ogen kan veroorzaken.
 • Bril: om oogirritatie en contact met de ogen te voorkomen.
 • Vacht: om mogelijke brandwonden op de huid te voorkomen.
 • Maskers of maskers: om direct contact met de mond en de luchtwegen te isoleren.

We mogen het natriumhypochloriet nooit vermengen met:

 1. Ammoniak.
 2. Azijn: normaal of reiniging.
 3. Citroenzuur.
 4. Alcohol.
 5. Zuurstofhoudend water.
 6. Carbonaat.
 7. Bicarbonaat.
 8. Percarbonaat.

Om de veiligheid van het product te garanderen, moet het daarom in een open ruimte worden aangebracht of in afwezigheid daarvan zeer goed worden geventileerd, waarbij het inademen van de dampen altijd moet worden vermeden. Bovendien is het essentieel om de oplossing in de originele verpakking te bewaren en moet worden nagegaan of de oplossing al dan niet moet worden gespoeld.

Kortom, het is een zeer effectief ontsmettingsmiddel tegen bacteri├źn, virussen en schimmels. Het is een perfecte optie om in de reiniging van oppervlakken, kamers, water en machines op te nemen. We moeten echter wel beschermende maatregelen nemen om er op verantwoorde wijze gebruik van te maken.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a trav├ęs del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en l├şnea.

Rechten: Acceso a, Correcci├│n, cancelaci├│n, oposici├│n y otros derechos como se explica en la ÔÇťInformaci├│n adicionalÔÇŁ.

Ontvangers: Los datos s├│lo se transmiten a los proveedores que tienen una relaci├│n contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.