fbpx

Wasplaats

area-lavado-cocina-restaurante

De keukenwasplaats is een essentiële ruimte voor de optimale werking van uw restaurant.

In deze ruimte wordt al het keukengerei gereinigd dat bij de bereiding van de gerechten wordt gebruikt, inclusief het bestek en servies dat de gasten tijdens hun verblijf gebruiken.

5 zones van een industriële keuken en hun functies

De industriële keuken is de belangrijkste ruimte in een horecabedrijf. Het is essentieel en verplicht dat ze netjes en hygiënisch is. Ze kan worden onderverdeeld in vijf basisgebieden:

 1. Opslagruimte. Dit is de ruimte waar al het voedsel wordt bewaard. Als sommige daarvan koud moeten worden bewaard, moeten ze in koelcellen of koelkasten worden geplaatst.
 2. Voorbereidingsgebieden. Hier worden de aan de klanten te serveren gerechten bereid, zoals hoofdgerechten of salades. Het is belangrijk dat deze ruimte is uitgerust met specifieke machines zoals molens, raspen, enz.
 3. Kookzone. In deze ruimte worden de op het menu aangeboden gerechten bereid. Over het algemeen bevinden zich hier verschillende bereidingsmachines, zoals friteuses, pastakokers, enz.
 4. Opmaak- en afhaalzone. Hier worden de gerechten opgediend en rusten ze tot de obers ze komen ophalen. Het gebruik van de salamander of warme tafels om het voedsel warm te houden wordt aanbevolen voor deze zone.
 5. Wasruimte. Dit is de ruimte waar al het materiaal en het keukengerei dat gebruikt is bij het bereiden en serveren van voedsel wordt gereinigd.

Zones van een wasplaats in een industriële keuken

Om de industriële keuken van een restaurant optimaal te laten functioneren, is het belangrijk dat de vaatwasruimte op haar beurt wordt verdeeld in verschillende zones, die we kunnen onderscheiden als een buitenafwasruimte en een binnenafwasruimte.

zona-lavado
 • Ontvangstgebied: Deze zone ligt dicht bij de zone waar de diensten worden verzonden. De functie ervan is het ontvangen van het vuile vaatwerk en het te wassen keukengerei.
 • Decomide zone: Dit is de zone waar het decomide proces plaatsvindt, d.w.z. waar restjes worden verwijderd.
 • Voorwaszone: In deze zone wordt het te wassen materiaal voorbereid en klaargezet om in de vaatwasser te worden geplaatst.
 • Afwaszone: Er zijn verschillende soorten vaatwassers, die variëren naargelang hun grootte en capaciteit. In deze zone worden de te wassen gereedschappen in dit type apparaat opgenomen, om de werkstroom in deze afwasruimte efficiënter te maken.
 • Afwasruimte: Als de afwascyclus van de vaatwasser is afgelopen, wordt het schone serviesgoed op een tafel geplaatst, vervolgens gesorteerd en naar de rekken gebracht waar het wordt opgeslagen tot de volgende dienst.

Hoe een industriële keuken uitrusten met een vaatwasruimte: 3 belangrijke stappen

Elke industriële keuken moet worden uitgerust met een afwasruimte. Hieronder overlopen we 3 belangrijke stappen waaraan moet worden voldaan om deze ruimte in uw restaurant optimaal te laten functioneren:

1. Fysieke en logistieke voorzieningen

Dit deel van de industriële keuken heeft bepaalde voorwaarden nodig om goed te kunnen functioneren. Het is namelijk het meest vochtige gedeelte van het restaurant, omdat het veel stoom en lawaai produceert.

Tijdens de installatie- en logistieke fase moet u ervoor zorgen dat uw wasruimte beschikt over:

 • Adequate vloeren en een optimaal afvoersysteem.
 • Werkbladen van marmer, graniet of roestvrij staal, bij voorkeur.
 • Stroom- en gasaansluitingen.
 • Beschikbaarheid van warm en koud water.
 • Verlichting, aangezien de kwaliteitscontrole van de reiniging en de staat van het vaatwerk een goed zicht vereisen.
 • Een goed systeem om verstopping van de afvoer te voorkomen.

2. Verdeling van serviesgoed en kookgerei

De afwasruimte kan het best in twee delen worden verdeeld:

 1. Het eerste deel dient voor het afwassen van het serviesgoed waar het eten en drinken aan de gasten wordt geserveerd.
 2. Het tweede deel dient voor het schoonmaken van het keukengerei dat wordt gebruikt om de gerechten te bereiden. Dit komt omdat de mate van vervuiling en de reinigingsvereisten zeer verschillend zijn.

Bovendien vergt het wassen van serviesgoed, bestek en glaswerk meer zorg, omdat het in veel gevallen om kwetsbare voorwerpen gaat die meer aandacht en tijd vergen.

Potten, pannen, dienbladen en keukengerei moeten daarentegen intensief worden gereinigd, omdat zij de neiging hebben vetsporen op te hopen. Daarom moeten de apparatuur en de chemische producten voor de reiniging ervan sterker zijn.

3. Handmatige en mechanische reiniging

In de afwasruimte van een industriële keuken wordt veel gebruik gemaakt van vaatwasmachines, omdat een efficiënt en snel proces vereist is vanwege het aantal mensen dat wordt bediend.

Als het echter om een klein bedrijf gaat, wordt vaak met de hand afgewassen, omdat dit minder duur is, maar vaak grotere risico’s met zich meebrengt.

In veel restaurantkeukens wordt gemengd afgewassen. Dit maakt een proces van mechanisch en handmatig wassen mogelijk, vooral voor het reinigen van potten en pannen en keukengerei.

Keukenwasplaats: waar moet u rekening mee houden voordat u begint

Horecamachines en andere hulpmiddelen die nodig zijn binnen een bedrijf moeten worden gepland vóór de aankoop. Hieronder zullen we u vertellen met welke aspecten u rekening moet houden, zodat hun uiteindelijke doel optimaal en effectief wordt vervuld:

Type bedrijf

Het eerste wat duidelijk moet zijn is het type bedrijf, d.w.z. of het een restaurant, een bar, een café of een kantine is, om maar een paar voorbeelden te noemen. Elk van deze plaatsen vereist andere apparatuur qua omvang en soorten machines.

Ruimte

Het is ook essentieel om de beschikbare ruimte voor de industriële keuken te evalueren. Dit om vast te stellen en te bepalen hoe de ruimte voor de toevoeging van de wasruimte zal worden ingedeeld.

Er moet rekening mee worden gehouden dat al deze ruimte keukenmeubilair, machines, keukengerei en andere hygiënische artikelen zal bevatten.

Schoonmaakmateriaal en gebruiksvoorwerpen

Het spreekt vanzelf dat een wasruimte chemische schoonmaakmiddelen moet hebben, zoals zeep, ontvetter, hypochloriet en andere producten. Denk na over de soorten producten die u nodig hebt, en de merknamen van de fabrikanten om de kwaliteit te waarborgen. Zeker wanneer deze producten zullen worden gebruikt in machines zoals vaatwasmachines.

Ook moet u verschillende hulpmiddelen hebben die het wasproces vergemakkelijken, vooral als het gaat om handmatig wassen. Deze omvatten verschillende soorten sponzen, handschoenen, borstels en andere hulpmiddelen die helpen bij het efficiënt wassen.

Machines

Voor industriële keukens zijn wasmachines essentieel om dit proces efficiënt en effectief te laten verlopen. Zorg ervoor dat u de juiste grootte en capaciteit van de apparatuur kiest om het volume dat uw bedrijf nodig heeft aan te kunnen. U moet ook rekening houden met het brede scala aan modellen en merken van vaatwassers en andere machines die u nodig zult hebben.

Wat vaatwassers betreft, kunnen we verschillende opties van machines vinden:

 • Bonnet- of koepelvaatwassers. Deze nemen meer ruimte in beslag en zijn handig voor grote hoeveelheden wasgoed: lange diensten, grote klantenkring…
 • Voorladers. Klein en veelzijdig, met gespecialiseerde modellen voor fijne onderdelen.
 • Getrokken of transportband. Deze zijn voorbehouden voor grote projecten en bestaan uit grote systemen.

Meubilair

Hoewel er meubilair van verschillende materialen bestaat, is het meest aanbevolen meubilair van roestvrij staal, omdat het de hygiëne van de keuken garandeert. Werktafels zijn belangrijk in de industriële keuken, evenals rekken, gootstenen, kranen, serveerwagens, enz.

Tot zover ons bericht over de wasplaats van het restaurant. Van Monouso hopen we dat het u heeft gediend als een gids voor een succesvolle installatie van deze ruimte in uw bedrijf.

Ontdek veel meer over andere gerelateerde termen in ons Restaurant en Horeca Woordenboek.

Vaak gestelde vragen

Wat is de wasplaats?

De afwasruimte van de keuken is een essentiële ruimte voor de optimale werking van uw restaurant. In deze ruimte worden alle gereedschappen gereinigd die zijn gebruikt bij de bereiding van de gerechten, inclusief het bestek en servies dat de gasten tijdens hun verblijf hebben gebruikt.

Welke soorten wasruimte kunnen we vinden?

Buiten wasplaats en binnen wasplaats.

Wat moet een wasruimte bevatten?

En schoonmaakmateriaal, meubilair en machines.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.