fbpx

Waarvoor zijn de wegwerphandschoenen bedoeld en waarom ze gebruikt moeten worden?

Wegwerphandschoenen worden over de hele wereld veel gebruikt als bescherming tegen schurende middelen en andere elementen die schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens. Toch zijn sommige mensen niet gewend om wanten te dragen. Hier weet u echter waar de wegwerphandschoenen voor dienen en hoe ze gebruikt moeten worden.

Wat zijn wegwerphandschoenen?

Ze zijn een eenmalig kledingstuk voor de handen om ze te beschermen tegen schadelijke stoffen en om letsel te voorkomen. Het is dus een soort omslag die elke vinger en de hele hand bedekt, zelfs tot aan de bovenkant van de pols, afhankelijk van het type handschoen en de grootte.

Soorten wegwerphandschoenen

Beschermende handschoenen zijn gemaakt van verschillende materialen en zijn geclassificeerd op basis van het risico dat de gebruiker loopt. Daarom zijn er handschoenen van nitril, polyethyleen, vinyl (pvc) of latex (rubber)en mensen die allergisch zijn voor latex kunnen vinyl of ander materiaal gebruiken.

Industriële wegwerphandschoenen beschermen de handen tegen zowel milde als sterk schurende middelen. Daarom is het verplicht om ze te gebruiken in de volgende gevallen:

Wegwerplatex handschoenen

Het is een zeer bekend materiaal in de textielwereld, vanwege de stevigheid en elasticiteit die het een goede aanpassing en weerstand geven. Bovendien is het schimmelwerend en antibacterieel voor gebruik in de schoonmaak-, chemische en sanitaire industrie. Maar dit onderdeel beschermt niet tegen verwondingen door scherpe voorwerpen, dus voorzichtigheid is geboden. Bovendien is het in twee versies verkrijgbaar:

Steriele wegwerphandschoenen

Para qué sirven los guantes desechables

Chirurgische latex handschoenen worden veel gevraagd en gebruikt in medische praktijken. Zoals: wondgenezing en complexe brandwonden.

Niet-steriele wegwerphandschoenen

Ze worden gebruikt voor minder veeleisende taken zoals het verzorgen en baden van een persoon, het geven van een shot of het aanbrengen van lotions op de huid. Daarom zijn ze zeer nuttig om te voorkomen dat de lichaamsvloeistoffen direct worden aangeraakt. Ook worden ze gebruikt door degenen die lichaamstatoeages uitvoeren.

Nitril wegwerphandschoenen

Het is een synthetische vezel met eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van latex, maar dan antiallergeen. Nitril biedt ook een grote weerstand tegen chemische producten en wordt daarom veel gebruikt in laboratoria waar een biologisch risico bestaat. Opgemerkt moet worden dat er twee soorten zijn:

 • Stofvrij wegwerpnitril: Met een ruwere textuur en een grotere weerstand tegen perforatie zijn ze speciaal voor het gezondheidsgebied.
 • Dikke nitril: Het heeft een dubbel materiaal, de palm is gemaakt van nitril en de rug is gemaakt van polyester. Dit maakt het ideaal voor industrieel werk omdat het bescherming tegen chemische en mechanische gevaren combineert.

Het voordeel van de steriele wegwerpnitrilhandschoen is dat deze beter tastbaar is, meer weerstand biedt tegen scheuren of snijden, anti-allergeen is en een ergonomische vorm heeft, speciaal ontworpen voor de chirurgische praktijk.

Aan de andere kant hebben de niet-steriele exemplaren een meer gestructureerd oppervlak voor een betere grip, zijn anti-slip, met een goede gevoeligheid en toepasbaar op de volgende velden:

 • Automotive.
 • Elektronica.
 • Schoonmaken.
 • Voedselindustrie.
 • Kappen en tatoeëren.
 • Schilderwerken.
 • Tandheelkunde.
 • Laboratorium en apotheek.

Polyurethaan (PU) wegwerphandschoenen

Het is een fijne synthetische vezel die uitstekend bestand is tegen mechanische gevaren. Het is ook zeer flexibel, wat zorgt voor een goede manoeuvreerbaarheid, comfort en ergonomie in een natte of droge omgeving, wat een betere grip mogelijk maakt. Het heeft een grotere tactiele gevoeligheid, wat nuttig is in verschillende professionele toepassingen.

Hoe trek je de wegwerphandschoenen aan en uit?

Eerst moet je de juiste maat voor je handen kiezen, strak maar niet strak, zodat je je vingers gemakkelijk kunt bewegen. Als ze te groot zijn, loop je het risico dat ze uit je hand glippen en als ze worden uitgeknepen, kunnen ze breken. Volg daarom de instructies:

 • Was en droog je handen goed.
 • Houd de handschoen met één hand vast en steek de andere erin.
 • Herhaal de procedure met de andere hand.

Om ze te verwijderen, neemt u de handschoen bij de rand van de pols en trekt u deze uit de hand, zodat de resten of het vuil zich in de handschoen bevinden. Je kunt ze dan veilig weggooien.

Voor meer informatie zie de volgende tutorial:

https://www.youtube.com/watch?v=UO6nNprttfA

Tot slot beschermen veiligheidshandschoenen de meest kwetsbare leden van het menselijk lichaam, de handen. Want we gebruiken ze dagelijks voor alle dagelijkse activiteiten die kunnen voortvloeien uit ongevallen. Daarom is het noodzakelijk om te weten waar de wegwerphandschoenen voor dienen en waarom ze gebruikt moeten worden.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.