fbpx

Waarom zijn de pizza’s rond?

portada-pizza-redonda

Heb je je ooit afgevraagd of er een reden is waarom pizza’s rond zijn en niet vierkant? U bent misschien bekend met het concept van distributie, maar dit is niet de enige reden waarom het favoriete brood van de wereld de vorm heeft die het heeft.

Om die reden, in Monouso hebben we besloten om de belangrijkste redenen samen te vatten die de pizza zijn stellaire vorm geven. Zullen we verder gaan?

Waarom ronde pizza’s en vierkante dozen

Pizza’s zijn rond door eenvoudige wiskunde: als deze driehoekig zou zijn, zou het moeilijker zijn om ze in een doos te bewaren, om nog maar te zwijgen van het feit dat het bakken ervan vrij ongelijkmatig zou zijn, om nog maar te zwijgen van de stukken. Aan de andere kant, als het vierkant was zoals de doos, zou het hetzelfde zijn met de hoeken.

Deze bijzondere vorm maakt het mogelijk om de warmte in de oven gelijkmatig te ontvangen, op dezelfde manier kan het in vier, acht of zelfs zestien precies gelijke delen worden gesneden. Ook is een ronde vorm makkelijker te hanteren voor de pizzabakker en past deze perfect in de vierkante doos.

En dat is alles? Natuurlijk niet, er zijn andere redenen.

Korte geschiedenis waarom pizza rond is

De geschiedenis van de beroemde pizza gaat terug naar het oude Griekenland. Volgens de traditie waren het de Kretenzers die het prachtige idee hadden om het pita-brood te verbeteren door er sauzen en specerijen op te smeren. Deze nederige oorsprong zou de basis leggen voor de Napolitanen om het bekende gerecht te ontwikkelen waar we vandaag de dag van genieten.

Aan de ene kant is het pitabrood altijd al rond geweest, en dit is het eerste precedent van de Italiaanse referentie. Aan de andere kant zouden Napolitanen ontdekken hoe uitgebalanceerd bakken kan zijn bij het maken van ronde pizza’s.

Vandaag de dag hebben de pizzeria’s door hun enorme marketing laten zien hoe rendabel het vierkante doossysteem is, om nog maar te zwijgen van het feit dat het resultaat van de ronde pizza’s onmiskenbaar is.

pizza-redonda

En alle pizza’s zijn rond?

Het antwoord is nee. Hieronder zullen we enkele van de meest bekende uitzonderingen op ronde pizza’s bekijken. Hoewel ze niet de traditionele zijn, hebben ze dezelfde ingredi├źnten en bereidingswijzen, zodat ze als zodanig kunnen worden geteld. Probeer ze zeker uit!

  • Calzone: misschien wel het bekendste geval. Het bestaat uit een halve maancake gevuld met de klassieke ingredi├źnten. Zoals het meestal gebeurt met bekende gerechten, heeft het een onuitputtelijk aantal variaties.
  • Focaccia: dacht je dat vierkante pizza’s niet succesvol waren? Je hebt het mis. Deze pizza staat al eeuwenlang symbool voor de Italiaanse keuken. De basisingredi├źnten zijn oregano, uien en parmezaanse kaas.
  • Stromboli: Dit is een nogal bijzonder geval. Het bestaat uit een lange taart, veel meer als een gevuld gevlochten brood. De ingredi├źnten behoren tot de meest gevarieerde ter wereld, maar mozzarella-kaas kan nooit ontbreken.

Pizza is zonder twijfel het beroemdste en meest gewaardeerde gerecht van de mensheid. In de afgelopen eeuwen heeft het onze magen veroverd met authentieke en boeiende smaken. Waar wacht je nog op? Geniet nu van al zijn vari├źteiten. Eet smakelijk!

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a trav├ęs del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en l├şnea.

Rechten: Acceso a, Correcci├│n, cancelaci├│n, oposici├│n y otros derechos como se explica en la ÔÇťInformaci├│n adicionalÔÇŁ.

Ontvangers: Los datos s├│lo se transmiten a los proveedores que tienen una relaci├│n contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.