fbpx

Wat stellen de 100 plooien van de koksmuts voor?

100 pliegues del gorro cocinero y su relación con los huevos

Als we denken aan een kok, is het eerste wat in gedachten komt een persoon gekleed in een wit pak en een koksmuts die heel, heel hoog op zijn hoofd staat.

Waar komt de hoogte van de koksmuts vandaan? Hoeveel plooien heeft een koksmuts? En hoe verhouden die plooien zich tot de eieren?

Blijf bij ons en u ontdekt de hele geschiedenis achter de 100 plooien van de koksmuts.

Kookmuts: het verhaal achter de mythe

Gorro cocinero: la historia detrás del mito

De geboorte van de koksmuts zit vol met verhalen en vertellingen die al lang geleden zijn ontstaan.

Men schat dat het in de 7e eeuw gebruikelijk was dat koningen vergiftigd werden door het voedsel dat door hun chef-koks of koninklijke koks voor hen werd klaargemaakt. Met het oog daarop besloten de koningen het vertrouwen en de loyaliteit van hun keukenpersoneel te winnen. Daarom werd hen aangeboden een koksmuts te dragen die op een koningskroon lijkt en die hun koks onderscheiding en klasse geeft.

De legende vertelt dat na de kroning van de chef-koks, met hun nieuwe koksmuts, de koningen stopten met vrezen voor hun leven, omdat het sterftecijfer door voedselvergiftiging werd verminderd.

Maar er is nog een ander verhaal dat wat luguber is. Klaar om te horen waarom koksmutsen vouwen hebben?

Deze tweede versie van de geboorte van de koksmuts brengt ons naar het Engeland van koning Hendrik VII. Er wordt gezegd dat de Koning tijdens een groot banket haar in het eten heeft gevonden.

Gek van woede, vroeg hij dat de chef onmiddellijk onthoofd zou worden. Toen het nieuws bekend werd, begonnen de koks een soort koksmuts te gebruiken om te voorkomen dat zijn haar op een bord zou belanden en dat zijn hoofd zou worden afgeknipt.

Het enige dat zeker is, is dat de kappen in de keuken tegenwoordig verplicht zijn, omdat het elementen zijn die het haar van de chef en de zweetdruppels zo ver mogelijk van de gerechten die ze serveren houden.

100 plooien van de kokshoed en de eieren

100 pliegues del gorro cocinero y los huevos

De koksmuts is een statussymbool in de keuken en elke vouw is een weergave van de ervaring die de chef heeft, elk van de recepten die hij kan koken.

De 100 plooien van de kokshoed zijn dus te wijten aan de 100 manieren waarop een kok een ei kan koken. 100 manieren! Hoeveel ken je er?

Hoewel de hoogte gerelateerd is aan de hogere hiërarchie in de keuken, heeft de koksmuts nog een ander kenmerk dat het uniek maakt. De koksmuts heeft een lange vorm, voorbij normaal, en eindigt met een gat aan het einde, daarom is het een soort buis met 100 plooien (oorspronkelijk 100 pieghe cappello chef-kok genoemd).

Deze eigenaardige vorm heeft als doel de hitte van de keuken te weerhouden van het koken van het hoofd van de chef-kok, waardoor deze vers blijft.

Kookmutsen voor iedereen

Gorros cocineros para todos

Wilt u hoogwaardige koksmutsen kopen voor uw keuken? Bezoek de Monouso online shop en u vindt alles wat u nodig heeft om uw keuken uit te rusten.

In het gedeelte over de koksmuts vindt u verschillende modellen die bij uw stijl passen en die u de zekerheid en frisheid bieden die u nodig heeft als u achter het fornuis staat.

Aangezien elk van onze klanten VIP’s zijn, bieden wij u de service van verzending naar uw comfortadres na bevestiging van uw aankoop.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.