fbpx

Voor- en nadelen van polyester: alles wat u moet weten

Wilt u alles weten over de voor- en nadelen van polyester? Wilt u kleding of producten van dit materiaal kopen maar kent u de voordelen ervan niet? Het is tijd om alles te ontdekken over deze interessante compound.

Sinds de uitvinding van polyester heeft deze compound ons op vele manieren begeleid, bijna zonder dat we het merkten. Daarom laten we u nu alles zien over dit product in het dagelijks leven en in de industrie. Laten we erheen gaan!

Wat is polyester?

qué es el poliester

Ik zeg u dat polyester een zeer veelzijdige en kneedbare kunsthars is. Dit is een kunstmatige vezel die afkomstig is van olie. Het wordt gemaakt met een koolwaterstof die styreen en andere chemische elementen wordt genoemd. Bovendien is het zeer goed bestand tegen vocht en chemicaliën.

Dankzij dit materiaal kan een grote verscheidenheid aan producten worden geproduceerd, zoals buizen, draden, vezels, verf en verpakkingen. Polyester is een zeer populair materiaal in de textielindustrie vanwege de grote verscheidenheid en het gebruik in shirts, broeken, gordijnen en tafelkleden.

Hoe wordt polyester gemaakt?

Polyester wordt in eerste instantie gewonnen uit olie. Het wordt dan onderworpen aan een chemisch proces dat polymerisatie wordt genoemd. Het fabricageproces kent 5 fasen die ik hieronder zal noemen.

Eerste fase: Verwerk de olie met chemische producten om deze naar de polymerisatie te brengen.

Tweede fase: Vervolgens wordt een ander proces uitgevoerd zodat de polymerisatie de vorm aanneemt van vaste schaafwonden, waardoor een materiaal als porselein wordt verkregen.

Derde fase: Later worden de vaste schaafwonden gesmolten, of er wordt een extrusie gemaakt in een pijp in de vorm van een pijp om dit mengsel te verhitten tot het aan het andere uiteinde van de pijp op een vloeibare manier wordt verwerkt.

Fase vier: Vervolgens zal een spinmachine de in de vorige stap verkregen vloeistof verwerken, waardoor continue filamenten worden verkregen. Om de verbinding vele malen te laten groeien in verhouding tot de oorspronkelijke grootte, wordt deze door een roterende buis geleid die zorgt voor stevigheid en elasticiteit.

Fase vijf: Om dit hele proces af te ronden wordt de draad gekruld en geknipt om de basispolyesterdraad te verkrijgen. Tot slot, als je eenmaal dit basispolyester garen hebt, kun je je kleren maken of ze mengen met andere stoffen zoals katoen, waardoor je geweldige resultaten in je naden krijgt.

Geschiedenis van het gebruik van polyester

Polyester is in de jaren dertig van de vorige eeuw ontwikkeld uit de polymerisatie van een koolwaterstof die styreen wordt genoemd. De eerste polyestervezel werd in Engeland gemaakt.

Deze vezel heette Tergal in Frankrijk en Terlenka in Spanje. Deze hadden een proces van evolutie in de tijd.

 • De eerste polyestervezel werd in 1941 Terylene genoemd.
 • De tweede polyestervezel was de Dacron van DuPont.
 • Vanaf 1976 wordt het opengesteld voor het bottelen van koolzuurhoudende dranken.
 • Vandaag de dag, dankzij alle vooruitgang van de technologie, zijn luxe polyester kledingstukken (op basis van polyester microvezels).

Voordelen

Als we de nutsvoorzieningen van polyester diepgaand analyseren, zullen we een reeks voordelen realiseren. Deze voordelen hebben ervoor gezorgd dat deze vezel in veel industriële sectoren zeer gewild is. We zullen de belangrijkste voordelen samenvatten waarmee rekening moet worden gehouden

 • Het is een gemakkelijke vezel om te produceren.
 • Rimpelbestendig.
 • Hoge weerstand tegen uitrekken.
 • Het kan worden gemengd met andere soorten materialen.
 • Zeer goed bestand tegen weers- en temperatuurschommelingen.
 • Polyester is goedkoper dan andere materialen.

Nadelen

Niet alles is een voordeel als we specifiek op polyester gaan detailleren. Er zijn ook negatieve aspecten waarop we moeten wijzen om objectief te zijn. Laten we eens kijken:

 • Dit is een vezel die de luchtstroom niet vergemakkelijkt.
 • De stof hecht zich aan de huid van de persoon.
 • Het absorbeert het zweet niet van de huid van de persoon.
 • Olie- of vetvlekken kunnen niet worden verwijderd.
 • Het is gevoelig voor statische elektriciteit.

Alledaagse objecten van polyester

objetos hechos con poliester

Er zijn oneindig veel voorwerpen die van polyester kunnen worden gemaakt. En de lijst is nog langer als we stoppen om te kijken naar de vezels die met dit materiaal kunnen worden gemengd. We zullen de meest merkwaardige voorwerpen waarvan u misschien niet wist dat ze van polyester waren gemaakt, tellen:

Kerstversiering: Polyester is het materiaal dat gebruikt wordt om kerstballen te maken en een grote verscheidenheid aan voorwerpen die duurzaam, bestendig en zeer licht zijn. Deze decoraties zijn meestal zeer aantrekkelijk door het vermogen van polyester om verf te absorberen.

Themaparken: Ook waterparken worden met dit materiaal gemaakt. Door zijn weerstand en veelzijdigheid wordt het het meest geschikte materiaal voor het maken van waterglijbanen. U kunt ook andere objecten vinden zoals reusachtige bomen, karakters en grootschalige productie.

Boten: Botenfabrikanten hechten veel waarde aan materialen die lichtheid en stabiliteit brengen in hun boten. Polyester voldoet ruimschoots aan deze eisen

Reuzen en groothoofden: ik zeg u dat de reuzen en groothoofden een figuur zijn die gebruikt wordt in de regionale feesten van Spanje. Op het moment dat het materiaal van de uitwerking werd veranderd door polyester door een materiaal van grotere lichtheid en duurzaamheid, het doen van het een gemakkelijk object om te vervoeren.

Textielontwerpen gemaakt met polyester

https://www.youtube.com/watch?v=4QC0L1EEchs

Naast alledaagse voorwerpen wordt polyester op grote schaal gebruikt in de textielindustrie. Er zijn veel stukken die van dit bijzondere materiaal gemaakt kunnen worden. Laten we eens kijken:

 • Polyester T-shirts.
 • Polyester broek.
 • Polyester jurken.
 • Polyester sportkleding.
 • Polyester badpakken.
 • Polyester tassen en portefeuilles.

Kleding en andere textielproducten van polyester zijn goedkoop en eenvoudig te produceren. Bovendien kunnen ze precies op het lichaam worden aangebracht, wat zorgt voor de aerodynamica bij sportactiviteiten.

In feite dragen veel arbeidersuniformen in fabrieken en bedrijven van verschillende branches polyestercompounds.

In het algemeen wordt polyester op grote schaal gebruikt bij de vervaardiging van veel producten. Als u meer wilt weten over dit veelzijdige materiaal, neem dan een kijkje bij onze polyester accessoires. Tot ziens.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.