fbpx

Voedselketens en voedselzekerheid: wat zijn dat?

Als het gaat om voedsel, is het eerste waar je aan denkt het hebben van hoge kwaliteit en de meest verse producten bij de hand, zodat je gegarandeerd de beste smaak krijgt als je eet.

Op Monouso vindt u interessante informatie over alles wat met voedsel te maken heeft, hoe u het vers kunt houden, de beste tips om het maandenlang te bewaren en nog veel meer.

Voedsel is heel belangrijk voor alle levende wezens, daar komen de voedselketens en de voedselzekerheid bij kijken, maar als je hiernaar luistert rijst de vraag: Wat betekent het?

cadenas-tróficas

Voedselketens

Op school heb je waarschijnlijk gehoord wat een voedselketen is en hoe belangrijk het is om de gevestigde orde tussen de 3 schakels die erbij horen (producenten, consumenten en ontleders) voor het milieu te handhaven.

In de productie van voedsel voor menselijke consumptie is er ook dit type voedselketen. In dit geval zijn er 2 links die het samenstellen en ze zijn

  • De producenten: zij zijn verantwoordelijk voor de productie van het voedsel. Ze zijn er in twee vormen: de traditionele en de massaproductie met industrieel gereedschap.
  • Consumenten: zijn degenen die bereid zijn om het eindproduct te consumeren na het doorlopen van het juiste proces.

Voedselveiligheid en de relatie met de voedselketen

Een voorbeeld van voedselketens is de productie van groenten voor kleine markten. Als u een van degenen bent die graag uw groenten koopt op de markten waar ze zorgen voor de versheid van hun producten, zult u dit voorbeeld leuk vinden.

De keten begint met de boer die het hele zaaiproces uitvoert met alle producten die de kwaliteit van de oogst garanderen. Vervolgens selecteert hij zijn groenten door ze in vrachtwagens naar de markten te brengen die verantwoordelijk zijn voor de distributie.

Uiteindelijk gaat het om u, de consument en de laatste schakel in deze keten, maar wat is de relatie die dit proces heeft met de voedselveiligheid?

Voedselveiligheid gaat over het waarborgen van de kwaliteit van voedsel en dat de productie voldoet aan de normen, kortom, het gaat over het waarborgen dat je daadwerkelijk kwaliteitsvoedsel koopt.

Voedselzekerheid

We zullen aan de hand van het vorige voorbeeld uitleggen hoe het werkt en hoe belangrijk voedselveiligheid is voor de voedselketen, zodat u een duidelijk beeld krijgt van de samenwerking tussen deze twee concepten.

Vanaf het moment dat de boer begon met het planten van de groenten die nu op uw tafel liggen, moest hij voorzorgsmaatregelen nemen. In veel gevallen gebruiken ze pesticiden om de insecten die hun gewassen bedreigen weg te houden.

Voedselveiligheid is de garantie dat het gebruik goed was, dat het transportproces schoon was en dat het product dat u in handen heeft echt vers en van goede kwaliteit is.

Daarom is het belangrijk om de regels van de voedselveiligheid en de juiste volgorde van de voedselketen te volgen, zodat u de zekerheid heeft dat u alleen kwaliteitsproducten op tafel heeft staan.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.