Definitieve gids: Verzadigde, onverzadigde en transvetten

Vetten worden bijna altijd in een negatief daglicht gesteld, waarbij belangrijke aspecten zoals het feit dat vet een belangrijke voedingsstof voor energieis, buiten beschouwing worden gelaten.
Hoewel vetten een van de belangrijkste energiebronnen voor het menselijk lichaam zijn, mogen zij niet in overmaat worden geconsumeerd omdat zij medische problemen kunnen veroorzaken.
Zoals alles, overdrijf het niet en je zal zeker winnen.
Kom alles te weten over vetten, de soorten waarin ze worden ingedeeld, de ideale soorten vet om te eten, welke vetten je moet matigen en hoe je een evenwichtige vetinname kunt handhaven.
¿Qué encontrarás en este artículo?
Wat zijn vetten?

Vetten zijn organische stoffen, lipiden genaamd, die worden gemaakt door acylglyceriden of esters van één, twee of drie vetzuren te verbinden met glycerolmoleculen.
Uit deze verbinding ontstaan monoglyceriden, diglyceriden en triglyceriden die deel uitmaken van de organismen van levende wezens.
Soorten vetten

Afhankelijk van de hoeveelheid en de soorten vetzuren waaruit het vet bestaat, worden ze onderverdeeld in verschillende soorten vetten.
Bovendien is het aantal dubbele of drievoudige bindingen in de formule een andere methode om het type te bepalen.
Verzadigde vetten
Verzadigde vetten ontstaan uit verzadigde vetzuren. Sommige verzadigde vetten worden gevormd uit vetzuren die lange ketens van maximaal acht koolstofatomen hebben.
Voorbeelden van vetzuren met lange koolstofketens zijn palmitinezuur, laurinezuur en myristinezuur.
Over het algemeen verhogen de soorten verzadigde vetten op basis van deze zuren het cholesterolgehalte. Terwijl andere soorten verzadigde vetten op basis van zuren, zoals stearinezuur, noch negatieve noch positieve effecten hebben.
Voedingsmiddelen die dit soort vet bevatten zijn pinda’s, palmolie, cacaoboter, kokosolie, spek en dierlijke vetten.
Onverzadigde vetten
Onverzadigde vetten worden gevormd uit vetzuren zoals palmitoleïnezuur en oliezuur.
Wanneer onverzadigde vetten aan kamertemperatuur worden blootgesteld, zijn ze vloeibaar en zijn ze wat wij kennen als maïs-, zonnebloem- of olijfolie.
Onverzadigde vetten zijn van groot belang voor het menselijk lichaam vanwege hun reacties met plasmalipiden.
Een ander belangrijk aspect van dit soort vetten is dat ze nodig zijn omdat ze de vetzuren bevatten die het lichaam nodig heeft en niet zelf kan aanmaken, zodat ze worden verkregen door consumptie ervan.
Onverzadigde vetten worden onderverdeeld in twee subklassen: meervoudig onverzadigde vetten en enkelvoudig onverzadigde vetten.
Meervoudig onverzadigde vetten
Meervoudig onverzadigde vetten zijn vetten die worden gevormd uit vetzuren van de omega-3- en omega-6-reeks.
De kenmerken van meervoudig onverzadigde vetten hangen af van het vetzuur dat aan de basis lag van hun vorming.
Omega-3-vetzuren helpen het triglyceridengehalte in het plasma te verlagen.
Vetzuren van de omega-6-reeks dragen bij tot de vermindering van LDL- en HDL-lipoproteïnen.
Beide vetzuren worden aangetroffen in sommige noten, vis en oliehoudende zaden.
Enkelvoudig onverzadigde vetten
Net als de andere soort onverzadigde vetten zijn enkelvoudig onverzadigde vetten.
Dit type vet is essentieel voor het menselijk lichaam omdat het het gehalte aan slechte cholesterol, dat wordt gevormd door LDL-lipoproteïnen, kan verlagen.
Bovendien zorgt de consumptie van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten voor een verhoging van het gehalte aan HDL-lipoproteïnen of goede cholesterol.
Transvetten
Transvetten zijn een type vet dat wordt geproduceerd door de hydrogenering van plantaardige oliën . De hydrogenering van plantaardige oliën wordt behandeld onder totale hydrogenering en gedeeltelijke hydrogenering.
Bij het volledige hydrogeneringsproces worden onverzadigde vetten omgezet in verzadigde vetten omdat hun geometrisch isomerisme wordt aangetast.
Bij gedeeltelijke hydrogenering wordt een deel van de dubbele bindingen van de vetzuren gehydrogeneerd en kan het proces ertoe leiden dat de positie van de bindingen in de chemische structuur verandert.
Transvetten moeten met mate worden geconsumeerd omdat zij het gehalte aan LDL-lipoproteïnen – beter bekend als slechte cholesterol – en triglyceriden doen toenemen.
Zij dragen ook bij tot snel dalende niveaus van HDL-lipoproteïne, of goede cholesterol.
Transvetten zitten in voedingsmiddelen zoals boter, shortening, margarine of alle voedingsmiddelen die van deze producten zijn gemaakt.
Ze omvatten ook dressings, crackers, bewerkte voedingsmiddelen of koekjes.
Een andere indeling van vetten

Naast de bekende indeling van vetten in verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten, bestaan er nog andere soorten indeling van vetten.
Deze nieuwe classificatie bestaat uit zichtbare vetten en onzichtbare vetten, die deel uitmaken van het dieet van ieder mens.
Zichtbaar
Zichtbare vetten zijn vetten die worden gebruikt tijdens het koken of die aan sommige producten worden toegevoegd als smaakmaker.
Voorbeelden van zichtbare vetten zijn het gebruik van olie in een braadpan om te voorkomen dat voedsel aanbrandt of aan de wanden van de pan blijft kleven.
Een ander voorbeeld is wanneer olijfolie wordt gebruikt om salades op smaak te brengen en de smaak van ingrediënten te verbeteren.
Onzichtbaar
Onzichtbare vettenzijn de vetten die voorkomen in voedingsmiddelen van natuurlijke oorsprong , zoals zuivelproducten, het vet in vleeswaren en sommige noten.
Ze worden ook aangetroffen in voedingsmiddelen die eraan worden toegevoegd wanneer ze als snacks of verwerkt voedsel worden gemaakt.
Voedingsmiddelen als bronnen van vetten

Voedingsmiddelen zijn een grote bron van voedingseigenschappen, waaronder vetten.
Voedingsmiddelen die verzadigde vetten leveren zijn onder meer dierlijke vetten (worst, zuivelproducten en vlees), bakkerijproducten, chocolade en oliën zoals kokos- en palmolie.
Voedingsmiddelen die enkelvoudig onverzadigde vetten bevatten zijn avocado, olijven, noten en oliën zoals olijfolie, raapzaad en soja.
Een ander type vet zijn transvetten, die worden aangetroffen in industrieel gebakken snacks, margarines en industriële bakkerijproducten.
Ten slotte zijn er producten die meervoudig onverzadigde vetten bevatten. Deze groep voedingsmiddelen bestaat uit vis, noten en oliën uit zaden.
Welke vetten kunnen gegeten worden?

Aangezien er verschillende soorten vetten in verschillende voedingsmiddelen zitten, is het belangrijk te weten welke effecten ze op ons lichaam hebben.
Hoewel sommige vetten een beter effect hebben op het menselijk lichaam dan andere, is het belangrijk te onthouden dat ze niet in overmaat moeten worden geconsumeerd.
Let dus op welke vetten een positieve invloed hebben op uw gezondheid en welke u met de nodige voorzichtigheid moet consumeren.
Ongezonde vetten
Ongezonde vetten bestaan uit twee soorten: transvetten en verzadigde vetten.
Transvetten zijn gevaarlijk voor de gezondheid omdat zij het LDL-cholesterolgehalte (slechte cholesterol), de triglyceriden en het totale cholesterolgehalte in het bloed verhogen.
Het andere type schadelijk vet is verzadigd vet, dat het peil van HDL of goed cholesterol snel doet stijgen en het peil van LDL of slecht cholesterol doet stijgen.
Frequente consumptie van beide vetten verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.
Vetten die veilig zijn om te consumeren
De vetten die veilig kunnen worden geconsumeerd – in principe, vanwege hun oorsprong – zijn onverzadigde vetten en de samenstellende soorten daarvan.
De consumptie van enkelvoudig onverzadigde vetten heeft grote voordelen voor het lichaam, zoals de verbetering van het totale cholesterolgehalte in het bloed en de vermindering van de kans op hart- en vaatziekten of diabetes.
Meervoudig onverzadigde vetten daarentegen voorkomen het ontstaan van hartziekten of ziekten die de slagaders aantasten. Zij verminderen ook het risico op diabetes type 2 en verbeteren het cholesterolgehalte in het bloed.
Tips voor een evenwichtige vetinname
Om uw inname van de drie soorten vet in evenwicht te brengen en gezond te leven, moet u op elke tip letten.
- Probeer voedingsmiddelen met verzadigde of transvetten geleidelijk te vervangen door producten met onverzadigde vetten.
- Koop mager vlees en gevogelte zonder vel. Als u hele stukken koopt, moet u het vet en de huid verwijderen.
- Vermijd vaste vetten zoals reuzel of boter bij het koken. Gebruik alternatieven zoals oliën op basis van zaden.
- Controleer of de producten die u koopt geen “transvetten” of “gehydrogeneerde levensmiddelen” bevatten in hun ingrediënten of voedingswaarden.
- Stel een dieet samen waarbij u minstens drie dagen per week vis eet om omega-3 binnen te krijgen.
- Vervang bewerkte en industriële snacks door gezondere opties zoals fruit en groenten
Bij Monouso hebben we producten die aangepast zijn aan uw vette voedselinname. Wij kunnen u producten leveren om ze in te bewaren, zoals containers of potten, of zelfs producten om uw voedsel in te verorberen. Al onze elementen hebben een antikleeflaag en zijn waterbestendig, wat betekent dat ze vet- en vlekvrij zijn
BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING
Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.
Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.
Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.
Legitimatie: Consentimiento del interesado.
Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.
Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy