fbpx

Ontdek de vergunningen en licenties om een restaurant te openen

permisos-y-licencias-para-abrir-un-restaurante

Weet je niet welke wettelijke procedures je moet volgen om je eerste restaurant te openen? Wij hebben dit artikel opgesteld om u erover te vertellen zonder te vervallen in technische eindtermen die het lezen vervelend maken.

Als u een bedrijf in de gastronomische sector wilt beginnen, moet u weten dat er een aantal juridische formaliteiten zijn die u moet vervullen. Hoewel het meestal een lang en vermoeiend proces is, is het strikt noodzakelijk om in Spanje een zakelijke activiteit uit te oefenen.

Voldoen aan alle vergunningen en licenties om een restaurant te openen is de eerste stap naar het succes van uw zaak. Laten we van start gaan!

Wat zijn de vergunningen en licenties om een restaurant te openen?

Het openen van een restaurant, bar of caf├ę is een uitdaging die in het begin ongetwijfeld veel inspanningen vergt. Vooral omdat er eerst verschillende juridische processen moeten worden doorlopen.

Om u een idee te geven, zullen we het in de volgende regels hebben over de documenten om een restaurant te openen.

Registratie van de onderneming of vennootschap

De eerste wettelijke stap die u moet nemen, is uw bedrijfspapieren in orde brengen. Daartoe moet u uw horecazaak zo spoedig mogelijk laten registreren bij uw gemeentebestuur.

Daarna moet u een bedrijfsvergunning aanvragen. Indien u enkele structurele wijzigingen aan uw pand moet aanbrengen, dient u een bouwvergunning aan te vragen.

Zodra u dit hebt gedaan, is de volgende stap de registratie van uw restaurant bij het ministerie van Industrie. Op die manier zal het wettelijk worden erkend als een instelling die zich bezighoudt met de gastronomische sector.

Belastingaangifte

Ook de belastingaangifte behoort tot de juridische aspecten die een drinkend restaurant moet bijhouden. Het is raadzaam belastingen te betalen voordat met de werkzaamheden van de vestiging wordt begonnen.

Registreer u vervolgens in de “Declaraci├│n de Alta de Inicio de Actividad” en verricht vervolgens de BTW- en belastingafdrachten. Houd er rekening mee dat deze aspecten volledig moeten worden nageleefd alvorens de volgende juridische stappen te nemen.

Er zij op gewezen dat het betalen van belastingen in Spanje een moeizaam proces is. De gemeentelijke en nationale betalingen worden namelijk gedaan op basis van de hoogte van de inkomsten, of de groei van het gastronomische bedrijf.

Speciale certificeringen

Er zijn nog andere formaliteiten voor het openen van een restaurant die enigszins delicaat zijn. Voor het omgaan met voedsel is bijvoorbeeld een specifieke sanitaire vergunning vereist, die zelfs het restaurantpersoneel moet hebben.

permisos-licencias-abrir-un-restaurante

Ook moet worden aangetoond dat uw bedrijf geen negatieve invloed heeft op de planeet, noch door vaste stoffen, noch door geluidsoverlast. Daartoe moet u een milieueffectrapport indienen bij de gemeentelijke autoriteiten.

Andere vergunningen en licenties om een restaurant te openen zijn:

  • Brandbeveiligingsmaatregelen.
  • Sanitaire veiligheid.
  • Nooduitgangen.
  • Eerste hulp koffer of toepassing van veiligheidsprotocollen.

Er moet ook een rapport worden ingediend waarin wordt verklaard dat het restaurant niet is blootgesteld aan gevaren of bedreigingen voor werknemers, eters en omwonenden.

Sociale Zekerheid

Het is essentieel om te beginnen met de burgerlijke aansprakelijkheidsdossiers om te beginnen met het aannemen van het personeel dat zal werken in het restaurant, dan:

  • De restauranthouder moet toetreden tot het bijzondere regime van zelfstandigen.
  • Dan, om in te schrijven in een ongevallenverzekering
  • En, tenslotte in het werkcentrum registratie.

Bij de rapportage aan de betrokken overheidsinstanties zal het ook nodig zijn een werkschema en risicobeoordelingen bij te houden. Dit in aanvulling op risicopreventiestrategie├źn op de werkplek.

Openingsvergunning restaurant

Wanneer u alle eerder genoemde registraties, certificeringen en belastingbetalingen hebt voltooid en gecontroleerd, is het tijd om de vergunning voor de opening van uw restaurantbedrijf aan te vragen.

Dit is een certificering, die garandeert dat de autoriteiten bevestigen dat uw inrichting aan alle door de wet opgelegde eisen voldoet. En zelfs, dat uw activiteiten geen probleem zullen zijn voor de buren.

Vergeet niet dat afhankelijk van de plaats, het soort restaurant en het soort voedsel dat u aanbiedt, eisen worden gesteld en andere meer specifiek zijn.

Aanbevelingen voor het verkrijgen van vergunningen voor het openen van een restaurant

Het verzamelen van de nodige vergunningen voor een restaurant is een tijdrovend proces. Als u deze reis eenvoudiger wilt maken, bekijk dan de volgende aanbevelingen:

Niet stressen

Allereerst moeten we u zeggen niet te stressen!

Vergeet niet dat dit een omslachtig maar noodzakelijk proces is om uw eerste stappen als ondernemer te zetten. Doe het rustig aan en besteed zoveel tijd als nodig is om al het papierwerk af te handelen.

Advies inwinnen bij professionals

In het beste geval laat u zich adviseren door professionals uit de sector. Zij zullen u begeleiden op deze weg zodat alles correct verloopt, en zelfs, zodat u geen enkele van de procedures om uw restaurant te openen vergeet.

Let op de materialen en het meubilair

En, ben je klaar met het vergunningsproces?

Er zijn nog steeds dingen waar je op moet letten.

Zodra u klaar bent met de wettelijke vergunningen, is het tijd om de materialen te kiezen die voldoen aan de sanitaire parameters. Deze volgens de voorschriften van de huidige wet.

Het zal ook aangewezen zijn dat u zich laat adviseren over wat de kenmerken zijn die het meubilair van uw restaurant moet hebben. Het is noodzakelijk dat u ervoor zorgt dat uw uitrusting en machines hun functie vervullen en de geldende wetten naleven.

Slotconclusies

Om te voorkomen dat u iets aan het toeval overlaat en om voor elk detail te zorgen, kunt u het beste professionele hulp inschakelen om u te laten begeleiden en instrueren over de verschillende juridische procedures, van institutionele procedures tot de verschillende vereisten voor machines, afwerking en conditionering.

Tenslotte, indien u meer informatie wenst over vergunningen en licenties om een restaurant te openen in uw regio, ga dan naar het dichtstbijzijnde AEAT-kantoor. U kunt er ook voor kiezen juridisch advies over dit onderwerp in te winnen.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a trav├ęs del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en l├şnea.

Rechten: Acceso a, Correcci├│n, cancelaci├│n, oposici├│n y otros derechos como se explica en la ÔÇťInformaci├│n adicionalÔÇŁ.

Ontvangers: Los datos s├│lo se transmiten a los proveedores que tienen una relaci├│n contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.