fbpx

Vacuüm koken: alles wat u moet weten

Cocción al vacío: todo lo que debes saber

Elke dag verschijnen er innovaties op verschillende gebieden in ons leven. Vacuüm koken, hoewel het geen nieuwe techniek is, is een van de meest onbekende op gastronomisch gebied.

Dit is een culinaire techniek waarbij voedsel in een luchtdichte zak wordt gekookt om de texturen, smaken en geuren te behouden. Het onderscheidt zich door verschillende voordelen, waaronder het vermogen om de verspreiding van bacteriën te voorkomen.

Leer wat meer over deze wonderbaarlijke manier van koken en durf het thuis of in uw restaurant te gebruiken om uw familie, vrienden en gasten te verrassen.

Wat is vacuüm koken?

¿Qué es la cocción al vacío?

Het is een kooktechniek waarbij elk ingrediënt wordt verpakt en onderworpen aan een temperatuur en tijd die is ingesteld om het koken op een andere manier dan de traditionele te bereiken.

Om het ingrediënt te verpakken, wordt het in een zak geplaatst en alle lucht die het bevat wordt verwijderd met behulp van speciale pompen, om het volledig af te sluiten en te voorkomen dat er lucht binnendringt.

Met deze methode heeft het voedsel een langere bewaartijd zonder te vervallen en worden de textuur, de presentatie, de smaak en het aroma perfect behouden.

Een beetje geschiedenis

Un poco de historia

Vacuüm koken heeft een precedent in het jaar 1810 met een uitvinding van Nicolas Appert. Het bestond uit het plaatsen van producten in glazen flessen die werden afgesloten met kurken en verwarmd met kokend water.

Dit was de eerste manier om voedsel te behouden en te conserveren door middel van warmte, dankzij de eliminatie van micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor het bederf van voedsel.

In de 19e eeuw ontstond de conserveringsindustrie, die gebruik maakte van het Appert proces, maar gebruik maakte van zakken die thermisch werden verwerkt en de lucht werd verwijderd om de eigenschappen van de producten te behouden.

Desondanks is het vacuümkoken ontstaan in de jaren zeventig, toen de vacuümbewaarmethode werd gebruikt om voedsel te koken.

Soorten vacuümkoken

In de wereld van het vacuüm koken zijn verschillende bereidingswijzen ontwikkeld, die in de loop van de tijd zijn verbeterd om de lekkerste gerechten te verkrijgen.

Soorten vacuümkoken zijn onder andere: direct koken, indirect koken en dubbel koken.

Direct koken

Dit type van koken wordt toegepast op zacht voedsel zoals vis, schaal- en schelpdieren en sommige groenten.

Dit gebeurt in korte tijd en bij temperaturen boven 57° C, maar zonder 100° C te bereiken.

Indirect koken

Indirect koken is de ideale vorm van vacuümkoken voor hard voedsel, zoals vlees of varkensvlees.

Ze worden gekookt bij temperaturen tussen 65° C en 100° C, afhankelijk van het soort deelstuk, en gedurende lange tijd totdat het vlees zacht wordt.

Dubbel vacuüm koken

Deze kookmethode combineert direct en indirect koken.

Het wordt meestal gebruikt voor het koken van vis zoals zalm, die de directe methode nodig heeft om het zalmvlees te koken en de indirecte methode om de huid te verzegelen tot een knapperige textuur is bereikt.

Dit is hoe deze techniek wordt gebruikt

Así se utiliza esta técnica

Bij het gebruik van de vacuümbereiding wordt het voedsel gekookt bij temperaturen tussen 65°C en 100°C, afhankelijk van de ingrediënten en het type van de gebruikte bereiding.

Om ze te koken wordt de techniek van bain-marie gebruikt, waardoor de temperatuur van het water wordt geregeld. Er wordt ook gebruik gemaakt van stoomkoken, waarbij de oven – waar het vacuüm wordt geplaatst – een temperatuur van minder dan 100° C heeft.

Vacuümkoken van voedsel heeft een vochtige omgeving nodig, zodat het product geen water heeft. Daarom is het belangrijk om een minimale hoeveelheid water toe te voegen voor het sluiten en beginnen met koken.

Wanneer het koken klaar is, moet de temperatuur onmiddellijk worden verlaagd tot onder 65°C.

Tot slot is het belangrijk om een etiket op het product te plaatsen om de componenten en de vervaldatum te specificeren.

Apparatuur die nodig is voor vacuümkoken

Equipos necesarios para la cocción al vacío

Om een keuken de service van het koken van voedsel onder vacuüm te kunnen bieden, is het belangrijk dat deze over de nodige machines beschikt. In dit geval zijn slechts twee apparaten nodig: de machine die het vacuüm genereert en een temperatuurkoeler.

Vacuümopwekkingsmachine

De vacuümmachine is verantwoordelijk voor het verwijderen van lucht uit de vacuümzak waarin het voedsel wordt gekookt. Wanneer de lucht wordt weggezogen, wordt deze verzegeld, waardoor tot 99% van de lucht in de zak wordt weggezogen.

Het heeft ook een regelaar voor het geval dat de zuigkracht te sterk is voor de verschillende producten om vacuüm te worden verzegeld.

Temperatuurverlaging

Wanneer u klaar bent met het koken van een product onder vacuüm, moet het een snel afkoelingsproces ondergaan om te voorkomen dat de temperatuur verandert en om het verschijnen van de micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor de ontbinding mogelijk te maken. Dankzij deze apparatuur blijven de kwaliteiten van het voedsel behouden en wordt de consumptietijd verlengd.

Na het passeren van deze machine moet het voedsel worden gekoeld bij een temperatuur van maximaal 3° C of ingevroren bij -18° C.

Is het mogelijk om het te doen zonder speciale apparatuur?

¿Es posible hacerlo sin ningún equipo especial?

Idealiter wordt dit proces gedaan met een vacuümverpakkingsmachine, maar het is niet erg gebruikelijk in sommige restaurants en huizen, dus je kunt de ritszakken gebruiken om voedsel, water en een grote pot op te slaan.

Om het vacuüm te bereiken moet u de pot met water vullen, het ingrediënt in de ritszak plaatsen en de zak langzaam met een centimeter opening sluiten. Wanneer de waterdruk de lucht heeft geëlimineerd, wordt deze opgezogen en moet u de zak sluiten.

Wil je het thuis gebruiken? Dit is de manier

¿Deseas usarla en casa? Esta es la vía

Om thuis producten te koken die vacuüm verpakt zijn, vertellen we u drie eenvoudige methoden om het te doen.

De eerste is met behulp van een keukenrobot, waarin u de graden met 5 tot 65° kunt instellen en koken tot het de gewenste kleur en consistentie heeft.

Door te koken met een thermometer en een pot heet water kunt u voedsel bereiden dat geen lange kooktijd nodig heeft. Verwarm het water in de pot en meet de temperatuur tot de gewenste temperatuur, zuig het voedsel op en controleer of het op de juiste temperatuur is.

Als u ten slotte een snelkookpan wilt gebruiken, hoeft u alleen maar water aan de kook te brengen en het product onder vacuüm op de grill te plaatsen tot het perfect gaar is.

Belangrijkste voordelen van vacuümkoken

Ventajas principales de cocinar al vacío

Als eerste voordeel vinden we dat het voedsel bij het koken onder vacuüm beter de smaken en kruiden die het bevat bewaart, omdat het niet de capaciteit heeft om in contact te komen met iets.

Omdat ze vacuüm worden gekookt en vervolgens ingevroren, zijn ze langer houdbaar en kunnen ze worden gebruikt om meerdere gerechten te koken.

Omdat het vacuümdicht is, kunnen bacteriën niet in contact komen met het voedsel en hebben ze niet het vermogen om zich te vermenigvuldigen en snel te ontbinden.

Dankzij dit soort vacuümkoken wordt de krimp in restaurants verminderd. Wat het koken van het voedsel betreft, wordt het hele product in gelijke mate gekookt.

Tot slot is het een methode die het milieu helpt door het energieverbruik tijdens het kookproces te verminderen.

Vacuümzakken, essentieel om de techniek onder de knie te krijgen

Bolsas de vacío, fundamental para dominar la técnica

Er zijn verschillende soorten zakken om producten in op te bergen, zoals ritszakken, maar om de ingrediënten perfect onder vacuüm op te slaan, zijn speciale zakken nodig.

Deze vacuümzakken moeten gemaakt zijn van polyethyleen en polyurethaan. Het polyethyleen laat geen vloeistoffen door de zak gaan en het polyurethaan helpt de zak gemakkelijk te sluiten en bestand te zijn tegen hoge kooktemperaturen.

Deze vacuümzakken worden vervaardigd in verschillende vormen, sommige dun voor het opslaan van zachte producten en andere dikker voor voedsel dat bij hoge temperaturen moet worden gekookt.

Waar kan ik vacuümzakken kopen tegen de beste prijs?

In de online winkel van Monouso kunt u de beste kwaliteit zakken krijgen om uw eten te zuigen, ideaal voor cateringbedrijven of voor gebruik in elk huis.

Om te voorkomen dat de ingrediënten die je koopt snel verlopen, doe je ze in vacuümzakken, zodat ze hun kwaliteiten langer behouden.

Het voorkomt niet alleen dat ze snel achteruitgaan, maar helpt ze ook hun eigenschappen, smaak en versheid te behouden.

Binnen onze catalogus van vacuümzakken bieden wij u twee soorten zakken aan: professionele industriële zakken en zakken met reliëf voor huishoudelijk gebruik. Met beide types is uw voedsel langer houdbaar en kunt u het gebruiken voor het vacuümkoken dat we u in dit artikel hebben voorgesteld.

Om aan de meest veeleisende en uiteenlopende smaken te voldoen, hebben onze vacuümzakken verschillende afmetingen, variërend van 140 x 450 millimeter tot 400 x 600 millimeter.

Deze en nog veel meer producten, voor uw bedrijf of uw huis, krijgt u in onze inventaris, gekenmerkt door het hebben van de beste kwaliteit en de meest concurrerende prijzen in de markt.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.