fbpx

Vacu├╝m koken: alles wat u moet weten

Cocci├│n al vac├şo: todo lo que debes saber

Elke dag verschijnen er innovaties op verschillende gebieden in ons leven. Vacu├╝m koken, hoewel het geen nieuwe techniek is, is een van de meest onbekende op gastronomisch gebied.

Dit is een culinaire techniek waarbij voedsel in een luchtdichte zak wordt gekookt om de texturen, smaken en geuren te behouden. Het onderscheidt zich door verschillende voordelen, waaronder het vermogen om de verspreiding van bacteri├źn te voorkomen.

Leer wat meer over deze wonderbaarlijke manier van koken en durf het thuis of in uw restaurant te gebruiken om uw familie, vrienden en gasten te verrassen.

Wat is vacu├╝m koken?

Het is een kooktechniek waarbij elk ingredi├źnt wordt verpakt en onderworpen aan een temperatuur en tijd die is ingesteld om het koken op een andere manier dan de traditionele te bereiken.

Om het ingredi├źnt te verpakken, wordt het in een zak geplaatst en alle lucht die het bevat wordt verwijderd met behulp van speciale pompen, om het volledig af te sluiten en te voorkomen dat er lucht binnendringt.

Met deze methode heeft het voedsel een langere bewaartijd zonder te vervallen en worden de textuur, de presentatie, de smaak en het aroma perfect behouden.

Een beetje geschiedenis

Vacu├╝m koken heeft een precedent in het jaar 1810 met een uitvinding van Nicolas Appert. Het bestond uit het plaatsen van producten in glazen flessen die werden afgesloten met kurken en verwarmd met kokend water.

Dit was de eerste manier om voedsel te behouden en te conserveren door middel van warmte, dankzij de eliminatie van micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor het bederf van voedsel.

In de 19e eeuw ontstond de conserveringsindustrie, die gebruik maakte van het Appert proces, maar gebruik maakte van zakken die thermisch werden verwerkt en de lucht werd verwijderd om de eigenschappen van de producten te behouden.

Desondanks is het vacu├╝mkoken ontstaan in de jaren zeventig, toen de vacu├╝mbewaarmethode werd gebruikt om voedsel te koken.

Soorten vacu├╝mkoken

In de wereld van het vacu├╝m koken zijn verschillende bereidingswijzen ontwikkeld, die in de loop van de tijd zijn verbeterd om de lekkerste gerechten te verkrijgen.

Soorten vacu├╝mkoken zijn onder andere: direct koken, indirect koken en dubbel koken.

Direct koken

Dit type van koken wordt toegepast op zacht voedsel zoals vis, schaal- en schelpdieren en sommige groenten.

Dit gebeurt in korte tijd en bij temperaturen boven 57┬░ C, maar zonder 100┬░ C te bereiken.

Indirect koken

Indirect koken is de ideale vorm van vacu├╝mkoken voor hard voedsel, zoals vlees of varkensvlees.

Ze worden gekookt bij temperaturen tussen 65┬░ C en 100┬░ C, afhankelijk van het soort deelstuk, en gedurende lange tijd totdat het vlees zacht wordt.

>  Wat is natriumhypochloriet en waarvoor wordt het gebruikt?

Dubbel vacu├╝m koken

Deze kookmethode combineert direct en indirect koken.

Het wordt meestal gebruikt voor het koken van vis zoals zalm, die de directe methode nodig heeft om het zalmvlees te koken en de indirecte methode om de huid te verzegelen tot een knapperige textuur is bereikt.

Dit is hoe deze techniek wordt gebruikt

Bij het gebruik van de vacu├╝mbereiding wordt het voedsel gekookt bij temperaturen tussen 65┬░C en 100┬░C, afhankelijk van de ingredi├źnten en het type van de gebruikte bereiding.

Om ze te koken wordt de techniek van bain-marie gebruikt, waardoor de temperatuur van het water wordt geregeld. Er wordt ook gebruik gemaakt van stoomkoken, waarbij de oven ÔÇô waar het vacu├╝m wordt geplaatst ÔÇô een temperatuur van minder dan 100┬░ C heeft.

Vacu├╝mkoken van voedsel heeft een vochtige omgeving nodig, zodat het product geen water heeft. Daarom is het belangrijk om een minimale hoeveelheid water toe te voegen voor het sluiten en beginnen met koken.

Wanneer het koken klaar is, moet de temperatuur onmiddellijk worden verlaagd tot onder 65┬░C.

Tot slot is het belangrijk om een etiket op het product te plaatsen om de componenten en de vervaldatum te specificeren.

Apparatuur die nodig is voor vacu├╝mkoken

Om een keuken de service van het koken van voedsel onder vacu├╝m te kunnen bieden, is het belangrijk dat deze over de nodige machines beschikt. In dit geval zijn slechts twee apparaten nodig: de machine die het vacu├╝m genereert en een temperatuurkoeler.

Vacu├╝mopwekkingsmachine

De vacu├╝mmachine is verantwoordelijk voor het verwijderen van lucht uit de vacu├╝mzak waarin het voedsel wordt gekookt. Wanneer de lucht wordt weggezogen, wordt deze verzegeld, waardoor tot 99% van de lucht in de zak wordt weggezogen.

Het heeft ook een regelaar voor het geval dat de zuigkracht te sterk is voor de verschillende producten om vacu├╝m te worden verzegeld.

Temperatuurverlaging

Wanneer u klaar bent met het koken van een product onder vacu├╝m, moet het een snel afkoelingsproces ondergaan om te voorkomen dat de temperatuur verandert en om het verschijnen van de micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor de ontbinding mogelijk te maken. Dankzij deze apparatuur blijven de kwaliteiten van het voedsel behouden en wordt de consumptietijd verlengd.

Na het passeren van deze machine moet het voedsel worden gekoeld bij een temperatuur van maximaal 3┬░ C of ingevroren bij -18┬░ C.

Is het mogelijk om het te doen zonder speciale apparatuur?

Idealiter wordt dit proces gedaan met een vacu├╝mverpakkingsmachine, maar het is niet erg gebruikelijk in sommige restaurants en huizen, dus je kunt de ritszakken gebruiken om voedsel, water en een grote pot op te slaan.

Om het vacu├╝m te bereiken moet u de pot met water vullen, het ingredi├źnt in de ritszak plaatsen en de zak langzaam met een centimeter opening sluiten. Wanneer de waterdruk de lucht heeft ge├źlimineerd, wordt deze opgezogen en moet u de zak sluiten.

Wil je het thuis gebruiken? Dit is de manier

Om thuis producten te koken die vacu├╝m verpakt zijn, vertellen we u drie eenvoudige methoden om het te doen.

De eerste is met behulp van een keukenrobot, waarin u de graden met 5 tot 65┬░ kunt instellen en koken tot het de gewenste kleur en consistentie heeft.

>  Wegwerpmaskers: Gebruik, types en aanbevelingen

Door te koken met een thermometer en een pot heet water kunt u voedsel bereiden dat geen lange kooktijd nodig heeft. Verwarm het water in de pot en meet de temperatuur tot de gewenste temperatuur, zuig het voedsel op en controleer of het op de juiste temperatuur is.

Als u ten slotte een snelkookpan wilt gebruiken, hoeft u alleen maar water aan de kook te brengen en het product onder vacu├╝m op de grill te plaatsen tot het perfect gaar is.

Belangrijkste voordelen van vacu├╝mkoken

Als eerste voordeel vinden we dat het voedsel bij het koken onder vacu├╝m beter de smaken en kruiden die het bevat bewaart, omdat het niet de capaciteit heeft om in contact te komen met iets.

Omdat ze vacu├╝m worden gekookt en vervolgens ingevroren, zijn ze langer houdbaar en kunnen ze worden gebruikt om meerdere gerechten te koken.

Omdat het vacu├╝mdicht is, kunnen bacteri├źn niet in contact komen met het voedsel en hebben ze niet het vermogen om zich te vermenigvuldigen en snel te ontbinden.

Dankzij dit soort vacu├╝mkoken wordt de krimp in restaurants verminderd. Wat het koken van het voedsel betreft, wordt het hele product in gelijke mate gekookt.

Tot slot is het een methode die het milieu helpt door het energieverbruik tijdens het kookproces te verminderen.

Vacu├╝mzakken, essentieel om de techniek onder de knie te krijgen

Er zijn verschillende soorten zakken om producten in op te bergen, zoals ritszakken, maar om de ingredi├źnten perfect onder vacu├╝m op te slaan, zijn speciale zakken nodig.

Deze vacu├╝mzakken moeten gemaakt zijn van polyethyleen en polyurethaan. Het polyethyleen laat geen vloeistoffen door de zak gaan en het polyurethaan helpt de zak gemakkelijk te sluiten en bestand te zijn tegen hoge kooktemperaturen.

Deze vacu├╝mzakken worden vervaardigd in verschillende vormen, sommige dun voor het opslaan van zachte producten en andere dikker voor voedsel dat bij hoge temperaturen moet worden gekookt.

Waar kan ik vacu├╝mzakken kopen tegen de beste prijs?

In de online winkel van Monouso kunt u de beste kwaliteit zakken krijgen om uw eten te zuigen, ideaal voor cateringbedrijven of voor gebruik in elk huis.

Om te voorkomen dat de ingredi├źnten die je koopt snel verlopen, doe je ze in vacu├╝mzakken, zodat ze hun kwaliteiten langer behouden.

Het voorkomt niet alleen dat ze snel achteruitgaan, maar helpt ze ook hun eigenschappen, smaak en versheid te behouden.

Binnen onze catalogus van vacu├╝mzakken bieden wij u twee soorten zakken aan: professionele industri├źle zakken en zakken met reli├źf voor huishoudelijk gebruik. Met beide types is uw voedsel langer houdbaar en kunt u het gebruiken voor het vacu├╝mkoken dat we u in dit artikel hebben voorgesteld.

Om aan de meest veeleisende en uiteenlopende smaken te voldoen, hebben onze vacu├╝mzakken verschillende afmetingen, vari├źrend van 140 x 450 millimeter tot 400 x 600 millimeter.

Deze en nog veel meer producten, voor uw bedrijf of uw huis, krijgt u in onze inventaris, gekenmerkt door het hebben van de beste kwaliteit en de meest concurrerende prijzen in de markt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a trav├ęs del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en l├şnea.

Rights: Acceso a, Correcci├│n, cancelaci├│n, oposici├│n y otros derechos como se explica en la ÔÇťInformaci├│n adicionalÔÇŁ.

Recipients: Los datos s├│lo se transmiten a los proveedores que tienen una relaci├│n contractual con Monouso.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Responsible: Envalia Group, S.L.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy