fbpx

De meest gebruikte snijsoorten in professionele keukens

types-van-meest-gebruikte-sneden-professionele-keukens

Elke keukenspecialist weet dat voedsel eerst via het oog binnenkomt. Kennis van de meest voorkomende soorten snijwerk in de keuken die door professionele koks worden gebruikt

, is noodzakelijk voor het professioneel snijden, knippen of hakken van fruit en groenten.

Zoals bekend moet er bij de bereiding van recepten op worden gelet dat ze niet alleen voortreffelijk smaken, maar er ook provocerend uitzien wanneer ze worden gepresenteerd. Blijf bij ons en wij tonen u de kenmerken van de verschillende soorten sneden

die er bestaan. Daar gaan we!

Soorten snijwerk die door vakmensen het meest worden gebruikt in de keuken, naargelang het gebruik

Er zijn verschillende soorten professionele keukenbewerkingen

die worden uitgevoerd naar gelang van de bedoeling van het te bereiden gerecht. Sommige ingrediënten kunnen bijvoorbeeld in lange dunne repen worden gesneden om chop-suey te bereiden, of in zeer kleine stukjes om een rijke saus te maken.

types-van-sneden-professionele-keuken

Vervolgens tonen wij u de meest voorkomende sneden in de keuken

op basis van hun gebruik:

Julienne gesneden

De julienne snede

is de bekendste en wordt het meest gebruikt in de keuken. Het wordt verkregen door in dunne plakjes groente of fruit in de lengte te snijden, zodat reepjes ontstaan die er gelijkmatig uitzien. De julienne gesneden reepjes zijn ongeveer zes centimeter lang en een halve centimeter breed.

Het wordt meestal gebruikt voor de bereiding van salades, omdat het de ideale snede is voor onder meer uien, prei, wortelen en komkommers. Het is ook geschikt voor het sauteren van groenten in een wok en het bereiden van heerlijke oosterse gerechten.

In stokjes gesneden

Dit is een ander soort julienne, maar dan met veel dikkere repen, namelijk zes of zeven centimeter lang en één centimeter breed. Het in staafjes

snijden is heel gebruikelijk om de traditionele Franse frietjes te bereiden.

Het wordt verkregen door eerst de groente, de groenten of het fruit te lamineren, en vervolgens de stokjes te snijden. Wanneer u ze snijdt, moet u proberen ervoor te zorgen dat ze er allemaal gelijk uitzien.

Knip lucifers of lucifers

De lucifersnit

is ook afkomstig van de Juliana-snit, maar de stroken zijn nauwelijks een millimeter breed. Het dankt zijn naam aan het feit dat de dikte vergelijkbaar is met die van een luciferstokje.

Dit type snede wordt over het algemeen gebruikt om allumette-aardappelen te maken. Hoewel het ook veel gebruikt wordt in exotische oosterse recepten.

Paille of rietje gesneden

Net als de vorige is ook deze afgeleid van de Juliana-snit, maar er worden zeer dunne plakjes van gesneden en vervolgens extra dunne reepjes. Het resultaat is zo’n delicate en overvloedige snede die vanwege zijn eigenaardige vorm bekend staat als draad- of strosnede

.

Het is de snede die wordt gebruikt om aardappelnestjes, stroaardappelen of pommes paille te maken.

Brunoise snede

Het is het in zeer kleine stukjes

of dobbelsteentjes snijden dat meestal wordt gebruikt om groenten te snijden. Het bestaat erin groenten in schijfjes te snijden, en ze dan eerst horizontaal en dan verticaal door te snijden, tot je kleine vierkantjes krijgt van twee millimeter aan elke kant.

De term brunoise is een Frans woord dat verwant is met het werkwoord bruin maken, vandaar dat het wordt gebruikt wanneer we groenten moeten bakken of bruin moeten bakken. Het is de snede die wordt aanbevolen voor het maken van sauzen, vinaigrettes, stoofschotels, enz.

Chiffonade of chiffonade gesneden

Een van de soorten groentesnippers

is de chiffonade, die wordt gebruikt om breedbladige groenten, zoals sla en spinazie, te snijden. Het wordt meestal gebruikt om salades te maken of om recepten te bereiden die als bijgerecht of garnering dienen.

Het wordt gedaan door de bladeren meerdere malen te rollen of te vouwen en ze vervolgens in zeer dunne julienne reepjes van ongeveer vijf millimeter te snijden. Op die manier verkrijgt u vele platte en langwerpige reepjes die de salades een aantrekkelijke esthetiek zullen geven.

Land snee

Dit is een vrij eenvoudige snede die in elke keuken veel wordt gebruikt. Het bestaat uit het aanbrengen van een snede in grote en dikke vierkanten

van meer dan een centimeter dik op wortelen, aardappelen, of een andere groente.

Dit type groente

wordt vaak gebruikt om ze te koken en te pureren of om ze te serveren als omlijsting van het hoofdgerecht. Het wordt ook vaak gebruikt bij de bereiding van stoofschotels, eenpansgerechten en soepen.

Gesneden mirepoix

De gesneden mirepoix

lijkt veel op de paisana, alleen zijn de stukjes kleiner, tot ongeveer een centimeter. Bij deze vorm van snijden maakt het niet uit dat de stukken groenten geen uniforme grootte hebben, want het gaat om het gemak bij het koken.

Het is de perfecte snede voor de bereiding van groente-omeletten, hoewel het ook kan worden gebruikt voor gebakken en gepureerde groenten.

In schijfjes of Spaanse stijl gesneden

Van alle stukken keuken

is dit de gemakkelijkste om uit te voeren en te identificeren, aangezien de naam beschrijft wat het is. Het wordt toegepast op groenten met een cilindrische of ovale vorm, zoals tomaten, komkommers, aubergines, citroenen, enz.

Hoewel de plakjes geen bepaalde dikte hebben, kunnen ze worden gesneden van twee millimeter tot een centimeter dik. Het is ideaal voor rauwe of gekookte salades, hoewel het ook kan worden gebruikt in gegrilde groenten en zelfs in frieten met deze vorm.

Biaus snede

De biaus-snede

is een variant van de slicesnede. Het enige verschil tussen de twee is dat de biaus-snede schuin wordt gemaakt, waardoor de snede ellipsvormig is in plaats van rond.

Het hoofddoel van deze snede is hoofdzakelijk decoratief. Hoewel, het is ook heel praktisch bij het bakken, omdat de vorm gemakkelijk in de pan past.

Chateau of gedraaide snede

De bedoeling van deze gedraaide snede

is uitsluitend om de garnering van het opgediende gerecht te versieren. Het is een nogal bewerkelijk snijwerk, maar het elegante effect op het gerecht is het waard.

Begin met een vrij dikke julisnede in een wortel, aardappel of pompoen, en draai vervolgens de hoeken met behulp van een mes. Het idee is om het de vorm van een rugbybal te geven, het dan te koken en het te serveren overgoten met saus of gesauteerd met boter.

Noissette of hazelnoot

Hoewel het tot de professionele keukenuitsnijdingen

wordt gerekend, gebeurt het eigenlijk met een kleine perforator en niet met een mes. Het bestaat uit het verkrijgen van balletjes of bolletjes van zacht en pulpachtig fruit of groenten, zoals meloen, mango, courgette of aardappelen.

Als we een grotere pons gebruiken, krijgen we de parisien snede

. Beide coupes worden gebruikt om te decoreren vanwege hun mooie ronde vorm en tegelijkertijd om ijs, fruitcups, parelcoupes, enz. te bereiden.

Gesneden spaanders

Dit is een snede waar veel vraag naar is in restaurants. Omdat het om een zeer dun gesneden

product gaat, moet een mandoline worden gebruikt om de gelijkmatigheid van de sneden te garanderen.

Gewoonlijk worden

bakbananen, aardappelen, zoete aardappelen, enz. in schijfjes gesneden. Hoe dunner de plakken, hoe vaster en krokanter het resultaat van het bakken of frituren zal zijn.

Roterend snijden

Deze exotische kooksnede

is van Aziatische oorsprong en wordt alleen uitgevoerd op langwerpige groenten, zoals onder meer aubergine of courgette. De draaiende snede wordt verkregen door de groente tijdens het snijden te draaien.

Dat wil zeggen, je moet de groente schuin afsnijden en dan een draai van 45 graden geven. Onmiddellijk geef je hem de tweede schuine snede, gevolgd door nog een draai en zo verder tot je klaar bent.

Van Dyke gesneden

Het is een decoratieve keukensnede

met puntige zigzag-effecten. De Van Dyke-snit is speciaal voor fruit en groenten met ronde vormen en heeft door zijn uiterlijk een opvallend visueel effect.

Het wordt gemaakt met behulp van een speciaal mes dat helpt om het ontwerp van de snede met grotere precisie te maken.

Het belang van een goede snede in de keuken

Het op de juiste wijze snijden in de keuken naar gelang van het te bereiden voedsel is geen kwestie van grillen van de kok. In werkelijkheid beïnvloedt het snijden van voedsel

de optimale garing van ingrediënten om de gewenste textuur, smaak en uiterlijk te bereiken.

types-van-sneden-professionele-keuken

Bovendien zal het snijden van fruit, groenten, bladgroenten of ander voedsel zonder uniformiteit in dikte, vorm en grootte uw gerechten er slecht doen uitzien wanneer u ze serveert. Daarom is het nodig de verschillende snitten die in de professionele keuken

worden gebruikt, in praktijk te brengen als u op zoek bent naar indrukwekkend uitziende gerechten.

Nuttige tips voor succesvol professioneel snijden in de keuken

Als u wilt leren hoe u met enige vaardigheid professioneel kunt hakken in de keuken

, volg dan de volgende tips die wij voor u meebrengen.

  • Oefening baart kunst. Het ontwikkelen van vaardigheid in het uitvoeren van de verschillende delen van de keuken is niet iets dat van de ene dag op de andere wordt bereikt. Het zal veel oefening vergen om de handigheid, snelheid en het vertrouwen te krijgen die nodig zijn om culinair te snijden.
  • Pak het gereedschap dat je nodig hebt. Het is duidelijk dat het belangrijkste voor elk soort snijwerk is om een scherp mes van goede kwaliteit te hebben. Zorg ervoor dat u het juiste mes hebt, want er zijn verschillende soorten professionele keukenmessen voor snijden, fileren, hakken en snijden.

We hebben u al vertrouwd gemaakt met de meest voorkomende snedes die in professionele keukens worden gebruikt,

nu hoeft u alleen nog maar aan de slag te gaan en ze te oefenen. Wij zijn ervan overtuigd dat uw gasten aangenaam onder de indruk zullen zijn. Probeer het eens!

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.