fbpx

Soorten traceerbaarheid van levensmiddelen Waarom moet u ze kennen?

Tipos de trazabilidad alimentaria ¿Por qué debes conocerlos?

Soorten traceerbaarheid van levensmiddelen is een proces dat tot doel heeft de kwaliteit van de eindproducten te waarborgen.

Bovendien is het van fundamenteel belang voor de voedselveiligheid.

Deze verificatie of controle wordt onderverdeeld in drie types, elk met verschillende toepassingen voor dezelfde of verschillende inrichtingen.

Neem kennis van de soorten traceerbaarheid van voedsel en de voordelen van het gebruik ervan in uw restaurant.

Voedsel-traceerbaarheidsconcept

De traceerbaarheid van levensmiddelen is de nauwgezette controle van elk van de productiefasen van een product.

Op die manier is bekend welke bestanddelen en procédés worden gebruikt om bepaalde levensmiddelen te verkrijgen, hoe zij worden gedistribueerd en hoe zij in de handel worden gebracht.

Met behulp van de traceerbaarheid van levensmiddelen kan gemakkelijk de oorsprong worden vastgesteld van defecten in levensmiddelen of van elk probleem dat zich in een van de processen heeft voorgedaan.

Door de toepassing van deze verordening wordt voorkomen dat bepaalde partijen producten in de handel worden gebracht die een bedreiging kunnen vormen voor de gezondheid van de mensen die ze consumeren, en wordt de kwaliteit van elk levensmiddel gewaarborgd.

Soorten traceerbaarheid van levensmiddelen

Afhankelijk van het bedrijf zijn er drie soorten traceerbaarheid van levensmiddelen.

Elk van hen garandeert de gedetailleerde inspectie die u verwacht, in alle processen waaraan het voedsel wordt onderworpen

Intern

De interne vorm van traceerbaarheid vindt plaats in de keuken van elk restaurant of in de bedrijven waar voedsel wordt bereid.

Bij dit soort procedure wordt een overzicht gemaakt van het voedsel dat van de leveranciers is verkregen.

Eenmaal geregistreerd, beginnen we met de uitwerking van nieuwe producten met die grondstof. Aan het eind wordt een nieuwe controle gemaakt.

Bij deze laatste controle wordt aangegeven welke producten van de eerste registratie zijn gebruikt, welke procedures daarbij zijn gevolgd en wat de verkregen producten waren.

Achteruit

Een ander type is achterwaartse traceerbaarheid. Dit is bedoeld om na te gaan welke producten naar het restaurant zijn verzonden en wie de verantwoordelijke leveranciers zijn.

Om deze achterwaartse traceerbaarheid uit te voeren is het nodig te beschikken over de facturen van de bestelling, informatie over de voeding van de dieren en hun verzorging, certificatie dat het niet om transgeen voedsel gaat en analyse van het voedsel ter bevestiging.

Het is belangrijk dat op de facturen worden vermeld: de naam van de leverancier, het partijnummer van de producten, waar ze vandaan komen en algemene gegevens.

Vooruit

De voorwaartse vorm van traceerbaarheid vindt plaats wanneer voedsel wordt geproduceerd voor verdere afzet in winkels.

Naast elk van de fabricageprocessen moet er ook een strikte controle zijn op de koeling en de bewaring van elke partij producten.

>  Ontdek hoe u een thuisbezorgingsbedrijven

Op elke verpakking moeten gegevens worden vermeld zoals de fabricagedatum, de vervaldatum, het partijnummer en de bestemming waarnaar deze producten zijn gedistribueerd.

Hierdoor is het mogelijk elke zending van producten die niet aan de kwaliteits- en veiligheidsnormen van het restaurant of het bedrijf voldoet, tijdig te corrigeren.

Welke informatie garandeert de traceerbaarheid?

Dankzij de traceerbaarheid van levensmiddelen worden de productieprocessen van elk levensmiddel nauw gezet gecontroleerd. Zo kunnen we zoveel mogelijk informatie over het voedsel krijgen.

Een van de eerste aspecten is de registratie van elk van de producten die worden ontvangen en gedistribueerd. In het geval van ontvangen producten, de grondstof waarvan de eindproducten worden gemaakt om in de handel te worden gebracht.

Het is ook belangrijk te weten wie verantwoordelijk zijn voor de levering van de produkten en wie verantwoordelijk zijn voor de distributie naar de verkooppunten in de winkels.

Een andere relevante informatie bij het beheer van de traceerbaarheid van levensmiddelen zijn de data. In dit geval, data van ontvangst of levering van producten.

Ten slotte zijn andere gegevens zoals het partijnummer, de productiedatum en de vervaldatum zeer nuttig.

Wie garandeert de soorten traceerbaarheid van levensmiddelen

Er zijn verschillende actoren die moeten toezien op de naleving van de soorten traceerbaarheid van levensmiddelen.

Elk van hen zorgt ervoor dat de traceerbaarheid van levensmiddelen aan de strenge controle wordt onderworpen die daarvoor nodig is, maar op verschillende schaal.

Europese Unie

De eerste actor die de traceerbaarheid van levensmiddelen garandeert, is de Europese Unie. Zij zijn belast met de opstelling van de desbetreffende wetgeving.

Zij stelt ook de veiligheids- en kwaliteitsnormen vast die de bedrijven via de traceerbaarheid van levensmiddelen moeten bieden in elke winkel of restaurant in elk van de aangesloten landen.

Status

In het geval van de staat is de belangrijkste vertegenwoordiger die de traceerbaarheid van voedsel onderschrijft het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening.

Dit ministerie heeft tot doel toe te zien op de correcte handhaving van de traceerbaarheid van levensmiddelen.

Haar optreden is gebaseerd op de regelgeving van de Europese Unie en de wetten van elk land.

Indien een bedrijf de traceerbaarheid van voedsel niet respecteert of niet correct gebruikt, zal het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening de inrichtingen controleren tot zij aan de voedselveiligheid voldoen.

Toeleveringsketens

Tenslotte zijn er de toeleveringsketens. Deze ketens worden gevormd door elk van de mensen die bij de vervaardiging van de producten betrokken zijn.

Van landbouwers tot vrachtwagenchauffeurs, zij zijn verantwoordelijk voor de traceerbaarheid van levensmiddelen op hun bevoegdheidsgebied, zodat bij eventuele ongemakken snel een oplossing wordt gevonden.

>  Restaurantslogan: de kracht van een catch phrase

Wat hebt u aan de soorten traceerbaarheid van levensmiddelen?

De toepassing van de traceerbaarheid van levensmiddelen heeft grote voordelen, die een verbetering van de kwaliteit van de door u aangeboden dienst garanderen.

Dit komt omdat de klanten de nauwgezette controle en kwaliteit die zij krijgen in elk van de producten die u verkoopt, op prijs stellen.

Doorzichtigheid

Het eerste voordeel is dat uw restaurant transparant en eerlijk is over elk proces in de toeleveringsketen.

Door de herkomst en de algemene gegevens van het voedsel te kennen, kunt u beter beheren hoe het zal worden gebruikt om de producten te maken die u in uw restaurant serveert.

De veiligheid verhogen

De traceerbaarheid van voedsel stelt uw restaurant in staat de voedselveiligheid te verhogen.

Als u controle hebt over de bereidings- en houdbaarheidsdatum van elk product, moet u de producten gebruiken die geen risico lopen bedorven te zijn en de leverancier aanklagen als er producten van de partij in slechte staat zijn.

Hierdoor blijft de kwaliteit van het restaurant behouden, wordt een slechte ervaring voor de eters vermeden en zullen zij niet worden blootgesteld aan gezondheidsproblemen.

Superieure efficiëntie

Als het op efficiëntie aankomt, is de traceerbaarheid van voedsel het beste. Dankzij dit systeem is het gemakkelijk om een dagelijkse controle te houden op de grondstoffen die in het restaurant worden gebruikt.

Als u merkt dat een bepaald product bijna op is, plaatst u een nieuwe bestelling bij de leveranciers, zonder dat u merkt dat een ingrediënt voor uw recepten niet meer bestaat.

Ontwikkel uw logistiek

Als u elk detail van het voedsel kent dankzij de traceerbaarheid van voedsel, hebt u een betere controle over de opslaglogistiek.

Als u het conserveringsproces van levensmiddelen kent, weet u of u de producten in een koelkast, pakhuis of vriezer moet plaatsen.

De vervaldatum geeft u de informatie die u nodig hebt om de producten te sorteren in volgorde van vertrek, waarbij de producten waarvan de vervaldatum het langst is, onderaan worden geplaatst.

Degenen die het dichtst bij de vervaldatum zijn, worden vooraan gezet om zo snelmogelijk te worden gebruikt.

Meer vertrouwen

Omdat het een proces is dat grote zorgvuldigheid vereist, voelen mensen zich zekerder over het eten in uw restaurant.

Dat vertrouwen komt omdat voedsel traceerbaarheid laat zien dat uw restaurant zorg draagt voor elk detail van de service. Dat zal steeds meer klanten aantrekken en u zult een stijging van de verkoop hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy