fbpx

13 soorten menu’s voor een restaurant

Het wordt steeds gebruikelijker dat menu-engineering bepaalt wat je in je restaurant aanbiedt op basis van de populariteit en winstgevendheid van wat er op je menu staat. Deze nieuwe marketingstrategie voor restaurants is een geweldig hulpmiddel om een menu op maat te ontwerpen. Het analyseert wat hot is in je keuken en hoe je daar het beste van kunt maken. Dit is echter geen nieuw onderwerp, zoals blijkt uit het bestaan van vele soorten menu’s, meer dan je je kunt voorstellen .

Met dit hulpmiddel biedt het restaurant zijn klanten een verscheidenheid aan voorstellen om verschillende gerechten te proeven. Het is niet iets wat vastligt, er zijn verschillende stijlen menu’s. Onder andere het dagmenu, het degustatiemenu of het afhaalmenu.

hoeveel soorten menu’s zijn er? Er zijn verschillende soorten restaurantmenu’s ingedeeld volgens verschillende regels die het je klanten makkelijker maken om te kiezen wat ze willen eten. Maak kennis met elk van de 13 soorten menu’s die er bestaan en kies de meest geschikte voor het thema van je restaurant en het aantal gerechten dat je aan je gasten wilt presenteren.

Menu of à la carte… Is dat hetzelfde?

Uw gasten zijn gewend om de termen à la carte en menu als synoniemen te gebruiken. We geven het toe, het overkomt ons ook en deze misvatting is erg wijdverspreid. Het is echter belangrijk om duidelijk te maken dat ze niet hetzelfde zijn.

Menú o carta de un restaurante

De menukaart van je restaurant is de volledige lijst van gerechten die je gastronomisch etablissement serveert. Het bevat het volledige aanbod van eet- en drinkalternatieven die je aan je klanten aanbiedt (je gerechten en tapas – en het voedsel dat ze bevatten – de drankjes en desserts), evenals de prijzen (inclusief btw) per eenheid.

Het maakt niet uit of je een gelamineerd blad hebt met alle variëteiten van je restaurant of een menukaart in boekvorm met meerdere bladen, het belangrijkste is dat het de hoofdmoot bevat van wat je in je restaurant serveert. Daarna is er altijd ruimte voor wijzigingen, zoals het gerecht van de dag of wat seizoensgebonden toevoegingen en aftreksels.

Wat is een menu in de gastronomie?

Aan de andere kant verwijst het menu naar een korte lijst van gerechten die samen de totale maaltijd vormen die het diner zal krijgen tijdens zijn bezoek aan je restaurant. In sommige gevallen zijn er verschillende opties, zodat het diner zijn ervaring kan personaliseren door te kiezen uit verschillende voor-, hoofd- en nagerechten. In andere gevallen gaat het om een gesloten circuit dat door je restaurant is samengesteld voor een proeverij, een andere ervaring, enz. Deze menu’s hebben geen vaste plaats in je menukaart: je kunt ze aan het einde of aan het begin van het menu plaatsen, afhankelijk van het belang dat je eraan wilt geven.

Een ander groot verschil tussen de menukaart en het à la carte menu is dat we in de eerste de prijzen per eenheid vinden, terwijl de tweede een gesloten prijs voor de hele inhoud presenteert (met of zonder drank).

Hoewel je in jouw zaak het type menu kunt maken dat je wilt, zijn er 13 prototypen die zeer wijdverspreid zijn in de restaurant- en hotelbranche. Het is een goed idee om ze allemaal te leren kennen, zodat je kunt beslissen of je er een paar moet toepassen in het aanbod van je zaak. Er zijn grote veteranen onder, zoals het vaste menu, maar ook zeer krachtige trends zoals het degustatiemenu. Bekijk met ons de soorten menu’s en hun kenmerken.

Soorten menu’s voor een restaurant

Elk type menu toont een andere indeling van de gerechten om het voor gasten makkelijker te maken om te begrijpen en sneller te kiezen bij het bestellen.

Tipos de menú entre los que elegir en un restaurante

Kies de menukaart(en) die het beste bij je restaurant past (passen): je zult merken dat de service sneller zal zijn en dat er meer klanten naar je zaak zullen komen. Het is geen onzin. Zoals we in het begin al aangaven, is er al een hele marketingdiscipline gewijd aan het bestuderen, creëren en optimaliseren van de perfecte menu’s voor elk etablissement. Besteed aandacht aan de volgende indeling van menu’s. Als we het eerder hadden over hoeveel verschillende menu’s er zijn, is het nu tijd om te bespreken welke soorten menu’s er bestaan.

Dagmenu of huismenu

Het dagmenu, ook wel huismenu of dagmenu genoemd, is een van de meest voordelige alternatieven die gastronomische etablissementen hun gasten aanbieden. Het is ook het meest verspreide type in heel Spanje.

Dit type service komt voort uit de repertoires die in de 19e eeuw in pensions en herbergen werden geserveerd. Later, in de jaren 1960, spoorde het Franco-regime de lokale bevolking aan om het “toeristenmenu” te creëren om de aandacht van toeristen te trekken met betaalbare voorstellen op dagelijkse basis. En sindsdien is het bij ons gebleven als het menu van de dag. Om het te promoten werden slogans gebruikt zoals“een goed begrip, menu van de dag” of“er zijn restaurants met vijf vorken, vier, drie, twee, één… er zijn geen restaurants zonder het menu van de dag“.

Precies zo genoemd omdat de gerechten die er op staan dagelijks variëren, afhankelijk van de inkoop van de ingrediënten, waardoor ze opvallen als de meest betaalbare gerechten.

Het heeft meestal vier keuzes van gerechten met vier of vijf ingrediënten. Daarnaast zijn drankjes, brood en dessert meestal inbegrepen.

Ze worden meestal niet van tevoren aangekondigd, dus ze zijn onbekend tot de dag van het evenement. Sommige bars maken echter gebruik van sociale media om hun lijst met gekozen gerechten elke ochtend te promoten. Er zijn ook bars die dit soort restaurantmenu’s al zo lang aanbieden dat het heel gebruikelijk is dat ze een of twee gerechten op dezelfde dag herhalen, zodat vaste gasten hun specialiteiten niet missen. Als je erover denkt om ze toe te voegen aan je restaurant, let dan op deze twee tips.

Gastronomisch menu

Een gastronomisch menu is een soort menu dat bestaat uit een verscheidenheid aan gerechten uit je streek of bereid met hetzelfde basisingrediënt. Het is heel gebruikelijk om de lokale keuken te belichten in toeristische gebieden, maar ook tijdens gastronomische dagen, waar een specifiek ingrediënt (een vissoort, een groente, een peulvrucht) of een culinaire techniek wordt uitgewerkt. Bijvoorbeeld een gastronomisch menu uit de Sierra de Cazorla, dat gebaseerd kan zijn op het beroemde wildvlees.

Deze gerechten kunnen in verschillende presentaties worden geproefd, vergezeld van een breed scala aan ingrediënten die door het restaurant worden aangeboden.

Proeverij menu

Het is de bedoeling dat je gasten de stergerechten op je kaart proeven, of zelfs enkele innovaties die alleen kunnen worden geprobeerd als onderdeel van deze gastronomische ervaring. Deze nieuwe gerechten worden gebruikt om de winstgevendheid en populariteit van nieuwe recepten te testen voordat ze op het menu worden gezet.

Ze worden meestal geserveerd per gerechtcategorie voor een harmonieuze proeverij en altijd in middelgrote of kleine porties, want je degustatiemenu moet een interessante lijst gerechten bevatten die allemaal aan tafel worden geserveerd, zonder keuze.

Als het je om de signatuurkeuken te doen is, je graag innoveert en je niet wilt vasthouden aan de gerechten op de kaart, dan is de rotatie van de proefgerechten een goed excuus om nieuwe recepten uit te proberen of te bedenken. Bovendien dient elke verandering van menu als een attractie voor je trouwste klanten. Zei iemand foodies? Met deze optie zul je ze verliefd maken!

Vast menu

Dit is het typische menu dat wordt uitgedeeld aan de gasten wanneer ze plaatsnemen in het restaurant. Het bestaat uit de gerechten die elke dag van het jaar geserveerd worden, zonder grote prijswijzigingen of variatie in de bereidingen.

Het is een type menu dat veel gebruikt wordt vanwege het gebruiksgemak en de loyaliteit die het opwekt bij klanten die het etablissement vaak bezoeken. Het is gebruikelijk in etablissementen met een internationale keuken (Aziatisch, Arabisch, Italiaans, Amerikaans, enz.). Bij gebrek aan een echt dagmenu wordt dit menu ook wel eens een dagmenu genoemd. Maar verwar de twee niet, het vermeldt altijd dezelfde gerechten (om uit te kiezen), zonder dagelijks te variëren.

Gesloten menu

Menú cerrado con opciones limitadas

Het zogenaamde “gesloten menu” is een kort en precies menu waarin bepaalde gerechten op een vaste manier worden aangeboden. Over het algemeen wordt dit type menu gebruikt in restaurants en gelegenheden die net hun deuren hebben geopend voor het publiek.

De alternatieven zijn beperkt en bestaan meestal uit thematische of regionale gerechten. Het niet serveren van een breed scala aan gerechten staat niet gelijk aan slechte service of vreselijk eten. Integendeel, de chefs zijn veeleisender zodat hun gerechten nooit aan kwaliteit inboeten.

Executive menu

Een ander prominent type is het executive menu. In tegenstelling tot het dagmenu heeft dit menu meer variatie en kwaliteit, en daarom ook een iets hogere prijs. Het is niet bedoeld voor de werknemer die elke dag uit eten gaat, maar eerder voor de sporadische eter die iets meer kan uitgeven.

Het dankt zijn naam aan het feit dat het zeer geschikt is voor zakelijke bijeenkomsten, eleganter dan het menu van de dag maar voordeliger dan à la carte bestellen.

Het klinkt chiquer en eleganter dan menú del día, en dat is ook wat het biedt: een tussenoptie tussen dat laatste en à la carte.

Als je restaurant zich in een kantoorruimte of in een hotel bevindt, kun je het niet missen.

Menu op afspraak

Bij het menu volgens afspraak of op bestelling neemt de klant vooraf contact met je op om de dag en het tijdstip vast te leggen waarop de gasten zullen komen, evenals het aantal personen. Je bespreekt ook welke gerechten deel zullen uitmaken van het repertoire en spreekt een prijs per diner af.

Je kunt deze service aanbieden voor klanten die evenementen in het restaurant vieren (verjaardagen, bedrijfsdiners, familiefeesten, enz.) en alle gasten laten genieten van dezelfde gerechten. Het is een gemakkelijkere manier om grote groepen te beheren.

In veel gevallen is het een off-menu optie, hoewel als je restaurant zich specialiseert of wil specialiseren in grote avond- of weekendevenementen, je dit kunt promoten in je menu en op je website.

Volledig menu

Bij het volledige menu biedt je restaurant vier of meer opties van gerechten en bijgerechten. Diners moeten twee van de gerechten kiezen en deze vergezeld laten gaan van een salade naar keuze, een drankje en broodjesservice.

Eenvoudig menu of half menu

Het eenvoudige menu heeft verschillende alternatieven voor klanten om het gerecht te kiezen dat ze willen eten. Het is ontworpen voor gasten om een gerecht te kiezen uit de aangeboden gerechten, dat geserveerd wordt met salade, drankje, dessert en broodservice.

Het staat ook bekend als een half menu omdat er in plaats van de twee gerechten waaruit het volledige menu bestaat, slechts één gekozen hoeft te worden.

Het is een steeds vaker voorkomende optie voor werknemers die de kosten willen drukken (zo kunnen ze meer dagen uit eten) en meer ontspannen aan de bar willen zitten (ze hebben meestal een uur om aan te komen, te eten en terug te keren naar kantoor, dus er is geen tijd voor veel gerechten).

Afhaalmenu

Als je restaurant een bezorgservice heeft, heb je twee opties: de gerechten van het traditionele menu aanbieden of een speciaal menu voor bezorging.

Het enige waar je rekening mee moet houden bij deze beslissing is dat de verpakkingen waarin je de gerechten doet perfect sluiten zodat er geen druppel wordt gemorst tijdens het transport.

Bekijk nog veel meer soorten verpakkingen voor je afhaalmaaltijden en bezorging in onze catalogus:

Cyclisch menu

Dit type menu wordt vaak gebruikt in restaurants, vooral vanwege de winstgevendheid die het vertegenwoordigt. Het bestaat uit het maken van een lijst met gerechten die veranderen met de seizoenen. Met andere woorden, je restaurant heeft minstens vier menu’s, één voor elk groeiseizoen. Op deze manier hoef je geen hoge kosten te betalen voor producten die buiten het seizoen vallen.

Dit is een mogelijkheid voor locaties met een duurzame filosofie, met een marktkeuken en lokale producten.

Menu van individuele gerechten en dranken

In het geval van individuele gerechten en drankjes wordt elk gerecht met zijn prijs apart gepresenteerd, dat wil zeggen dat elk gerecht zijn eigen prijs heeft. Op deze manier stelt elk diner zijn of haar eigen menu samen, maar zonder vaste prijs.

Lang en smal menu

Wanneer een restaurant een lang en smal menu heeft, verwijst dit naar een menu dat uit vijf of meer gerechten bestaat. Omdat dit een groot aantal is, moet je kleine porties presenteren zodat het diner van de hele gastronomische ervaring geniet.

Voor dit type menu kunnen de gerechten die je serveert vast zijn, of je klanten kunnen de inhoud van de gerechten kiezen waarvan ze gaan genieten.

Kort en breed menu

In tegenstelling tot het vorige menu, met vijf of meer gerechten, bestaat het korte en brede menu uit drie gerechten plus een dessert. Omdat er maar drie gangen zijn, moeten de porties royaler zijn.

De gerechten kunnen vast zijn of er kan een repertoire worden afgesproken met de gasten.

Nu je de verschillende soorten restaurantmenu’s kent die je in je restaurant kunt aanbieden, hoef je alleen nog maar tot een overeenkomst te komen met je keuken en het menu te kiezen dat het beste bij je zaak past. Of de menukaarten die het beste bij je bedrijf passen, want veel ervan zijn compatibel.

In een restaurant zijn er verschillende soorten menukaarten. Het is perfect coherent om een vast menu, een directiekaart, een menu met vaste prijzen en een meeneemmenu te hebben, alle vier tegelijk, om een voorbeeld te geven. Bestudeer goed je behoeften, het soort gasten dat naar je restaurant komt en ontwerp de alternatieven die hen het meest kunnen plezieren.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.