fbpx

Hoe de restaurantinventaris te beheren: de beste tips

optimizar-inventario-de-restaurantes

Om de restaurantinventaris te beheren, is het van essentieel belang een actieprotocol op te stellen en te volgen. Zijn taak zal erin bestaan u te helpen alles in orde te houden en tegelijkertijd te zorgen voor een goed systeem van hygiëne en veiligheid.

Als u alles wilt ontdekken wat wij voor u hebben voorbereid, lees dan verder! Je zult leren hoe je de inventaris van een restaurant moet beheren. Kom op!

6 effectieve tips voor het controleren van restaurant inventaris

Hier zijn enkele tips die u zullen helpen om het voorraadbeheer van uw restaurant gemakkelijk en doeltreffend te houden:

controlar-inventario-restaurantes

1. Houd uw voorraad op orde

Het eerste wat u moet doen is uw inventaris netjes bijhouden, zodat het voor uw werknemers gemakkelijker is deze nauwkeurig bij te houden. Daarom raden wij aan om meubels te hebben die u kunnen helpen om voedsel op te slaan en het goed te bewaren.

Enkele ideeën die kunnen werken in de keuken van uw restaurant zijn:

 • Installeer rekken met verschillende niveaus om voedsel op te slaan en het in goede staat te houden.
 • Installeer een industriële koelkast en vriezer om voedsel te bewaren dat gekoeld moet worden.
 • Wijd een exclusieve ruimte voor dranken zoals frisdranken, wijnen, likeuren, enz.
 • Wijs een exclusieve ruimte aan voor schoonmaakspullen, vooral omdat deze niet op dezelfde plaats mogen staan als voedsel.

2. Inspecteer uw inputs en outputs dagelijks

Het is belangrijk dat u uw inventaris dagelijks controleert, om te voorkomen dat u op het laatste moment essentiële aankopen moet doen. Houd er ook rekening mee dat deze aankopen duurder kunnen zijn dan gewoonlijk. Besteed in dit geval bijzondere aandacht aan de volgende aspecten om een succesvolle keukeninventaris te maken:

 • Bederfelijke levensmiddelen moeten dagelijks worden aangeschaft.
 • Niet-bederfelijke levensmiddelen (conserven) moeten wekelijks of maandelijks worden aangekocht, afhankelijk van de omvang van de produktie.

Een ander aspect waar u op moet letten is de registratie van het gedrag van de ingangen en uitgangen. Dit alles om de huidige artikelen en hoeveelheden te controleren en vast te leggen, en de aankopen en uitgaven toe te voegen. Gebruik deze formule om het steeds actueel te houden: (Beginvoorraad + Aankopen) – Eindvoorraad = Gebruikte voorraad (UI).

Via de UI kunt u de nodige hoeveelheden van elk artikel bepalen dat uw restaurant gedurende een week nodig zal hebben. Het zal u ook helpen om de veranderingen die tijdens de werking van de onderneming worden gegenereerd, te verifiëren.

3. Maak gebruik van de “First in, first out (PEPS)” regel

Het gaat erom producten te rangschikken volgens hun vervaldatum, zodat u altijd de producten met de dichtstbijzijnde vervaldatum bij de hand hebt. Op die manier optimaliseert u hun gebruik naargelang van hun tijd en vorm.

controlar-el-inventario-de-un-restaurante

Levensmiddelen met een langere houdbaarheidstermijn kunnen met een gerust hart worden bewaard, terwijl levensmiddelen met een onmiddellijke houdbaarheidstermijn met voorrang moeten worden gebruikt.

4. Voedselverspilling verminderen

Voor het geval u het nog niet wist: voedselverspilling kan de winstgevendheid van uw restaurant, bar of café aanzienlijk beïnvloeden. Het is omdat dit alleen al maandelijks/jaarlijks geldverlies oplevert. Enkele aanbevelingen die wij u willen geven om te voorkomen dat u met deze verliezen te maken krijgt zijn:

 • Zorg ervoor dat het voedsel op temperatuur is , zodat het in goede staat blijft.
 • Houd de houdbaarheidsdatum van voedsel in de gaten en probeer het voedsel dat het dichtst bij de houdbaarheidsdatum ligt het eerst te gebruiken. Zoals we in het vorige deel hebben uitgelegd.
 • Huur leveranciers in die kwaliteit en versheid van alle koopwaar garanderen.
 • Gebruik de hoeveelheid ingrediënten die op de recepten is afgestemd, aangezien overdaad onnodige verspilling veroorzaakt.

4. Stelt hygiëne- en veiligheidsprotocollen op

Het is belangrijk om hygiëne- en veiligheidsprotocollen op te stellen om ervoor te zorgen dat uw inventaris vrij blijft van mieren, kakkerlakken, knaagdieren, enz. Op dit punt bevelen wij het volgende aan:

 • Vermijd de ophoping van afval.
 • Huur bedrijven in die gespecialiseerd zijn in fumigatie.
 • Stel een veiligheidsprotocol op waarbij weinig mensen toegang hebben tot de inventaris.
 • Beveiligingscamera’s installeren om wangedrag van het personeel te voorkomen en te controleren.

5. Inzetten op een inventaris module

Tegenwoordig zetten veel horecabedrijven in op het gebruik van technologie om efficiënter te zijn in hun dienstverlening. Daarom raden wij u aan beheersoftware te gebruiken om de inventaris op een geautomatiseerde manier te beheren.

Een goed hulpmiddel is “Practisis”, dat een inventarismodule heeft om de voorraad van uw restaurant efficiënt te beheren. Met Practisis kunt u:

 • Beheer uw voorraad en kosten met snelle en eenvoudige recepten.
 • Hebben fysieke inventarisatiesystemen.
 • Maak overschrijvingen, alle soorten kooporders, cardex en meer.

6. Kies een schema

Het beste is om een tijdstip te bepalen waarop u zich aan deze taak kunt wijden, buiten de piekuren. Bij voorkeur voor of na het einde van de klantendag.

Deze goede praktijk zal u niet alleen helpen om uw inventaris bij te houden, maar ook om nauwkeurige informatie bij te houden over de behoeften aan materialen, voedsel en middelen die nodig zijn om het restaurant operationeel te houden. Bovendien is het noodzakelijk dat u dit proces op regelmatige basis uitvoert. Het is raadzaam dat u er elke week mee begint, en de informatie elke maand analyseert.

Waarom moet ik de inventaris van mijn restaurant controleren?

Een goede inventaris kan u grote voordelen bieden binnen uw restaurant en hier zullen we er een paar opnoemen:

 • Het zal u toelaten om al uw producten in perfecte orde te houden.
 • U zult nauwkeuriger weten wat de voorkeuren van uw klanten zijn.
 • Je zult ontdekken wat goed en fout is in je voorraadbeheer.
 • U zult op tijd kunnen vaststellen wanneer u goederen moet bijbestellen.
 • Uw werknemers zullen hun taken zonder problemen kunnen uitvoeren, aangezien zij altijd alles bij de hand zullen hebben.
 • De kans op diefstal door een werknemer met slechte gewoonten wordt geminimaliseerd.
 • Als u weet waar alles zich bevindt , optimaliseert u de werktijd van uw werknemers.
 • Zo vermijdt u dure aankopen op het laatste moment.
 • U zult uw inventaris beter kunnen beheren, zodat u kunt voorkomen dat producten in uw voorraadkast bederven.
 • U zult precies weten welke voedingsmiddelen in grotere hoeveelheden worden geconsumeerd.

Een bar inventariseren Waarom is het belangrijk en waar te beginnen?

Als uw restaurant een bar heeft, moet u hier ook aandacht aan besteden. Hoewel de meesten het een vervelende bezigheid vinden, is het noodzakelijk om de barinventaris efficiënt bij te houden.

Het doel is een goed gevulde bar te handhaven, met voldoende alcohol om aan alle klanten en hun smaken tegemoet te komen. Ook om te weten of de financiële prestaties van uw bar goed gaan, hoeveel verlies in een bepaalde periode wordt gegenereerd, de kosten van de producten, de voorkeuren van de klanten en de minimumvoorraad:

 • Voorraad op het moment dat je de inventaris start.
 • Voorraad aan het eind van de maand, na de inventarisatie.
 • Voorraad in en uit tijdens deze periode.

Zodra u dit punt hebt bereikt, past u de formule voor de gebruikte inventaris toe (Gebruikte inventaris = (Beginvoorraad + Ingekochte inventaris) – Eindvoorraad) en vergelijkt u dit met de verkoop om de werkelijke winst te zien.

Hoe doe je een bar inventaris in 7 stappen

Allereerst is het belangrijk te weten hoeveel bar de bar, de opslagruimte en de koelkast hebben. Ook de periode waarin de inventaris zal worden opgemaakt en afgesloten:

 1. Excel sheets. Vandaag is een gemakkelijk, toegankelijk en doeltreffend instrument om barinventarisaties te maken, niet alleen voor u, maar ook voor uw werknemers. Orden de bladen volgens producten en zones, om het zoeken en uitnemen van flessen in alfabetische volgorde te vergemakkelijken.
 2. Begin met de hoofdbar. Tel de flessen volgens hun plaats op de bar, en ga dan naar het Excel-blad en filter alfabetisch, als je klaar bent. Hierbij moet u denken aan gegevens over alcoholsoort, merk, flesgrootte, productlocatie (bar, winkel of koelkast).
 3. Stel een telmethode vast. De eenvoudigste en meest gebruikte manier is de visuele manier om te zien of de fles vol, halfvol, 1/4 vol, of 3/4 vol is.
 4. Herhaal dit proces voor elk type product. In dit geval moet u de bovenstaande procedure toepassen op alle soorten likeuren en dranken, d.w.z. wijnen, bieren, frisdranken, enz.
 5. Pasdit proces toe op elke zone: Als u bent begonnen met de hoofdbalk, moet u dit nu toepassen op alle bestaande opslagplaatsen. Bijvoorbeeld, andere bars, koelkast, magazijn, opslagruimte, enz.
 6. Tel de totalen bij elkaar op. Nu moet u de totalen voor elke categorie optellen.
 7. Herhaal dit proces wekelijks of tweewekelijks. Op die manier weet u een begin- en eindinventaris, aangezien er in die periode ook drank uitgaat, en nieuwe drank binnenkomt.

Algemene conclusies

Zonder twijfel zijn controlemaatregelen in de horeca van essentieel belang geworden om de goede werking van een bar, restaurant of café te garanderen. Daarom is het belangrijk dat restaurateurs er het belang aan hechten dat het verdient. Hoezeer de economische situatie u ook verplicht om van de ene plaats naar de andere te rennen om de rentabiliteit van uw restaurant te handhaven, u moet altijd tijd besteden aan de inventaris.

Vergeet niet altijd op dezelfde manier te tellen, en houd uw inventarisatieperiodes consistent (wekelijks, tweewekelijks, maandelijks). U moet zich niet alleen laten leiden door de methoden die we u in dit bericht hebben laten zien, want er zijn er nog veel meer. Het belangrijkste is dat u de juiste vindt voor uw type bedrijf.

We hebben het einde bereikt van dit artikel over hoe de restaurant inventaris te controleren, vond je deze informatie nuttig? We willen je lezen in de commentaren!

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.