fbpx

Reiniging en desinfectie. Vitaal in de voedingssector

Gezien de huidige verspreiding van het coronavirus is het van essentieel belang om de hygiëne, de reiniging en de desinfectie van de ruimtes te bevorderen, terwijl we tegelijkertijd zorg moeten dragen voor onze gezondheidsgewoonten.

Bewustwording over preventie en het hebben van reinigingsplannen zal zorgen voor een kiemvrije omgeving.

De afhandeling van deze concepten en de vereiste acties zijn van vitaal belang voor de restaurant- en hotelsector.

Aandacht voor hun overwegingen garandeert de afwezigheid van factoren die vroeg of laat schadelijk zijn voor uw gezondheid, uw werknemers en uw klant.

Reiniging en desinfectie: concepten en verschillen

Reiniging en desinfectie: concepten en verschillen

Elke kamer moet een reinigings- en ontsmettingsplan hebben.

Deze planning bepaalt de richtlijnen over wie, hoe en welke producten en hulpmiddelen moeten worden gebruikt. Bovendien wordt de regelmatigheid van het proces vastgesteld.

Schoonmaken

Het is de handeling die het mogelijk maakt om vuil uit elke ruimte of product te verwijderen. Om dit te bereiken worden voor elk type onzuiverheid geschikte reinigingsmiddelen gebruikt.

Desinfectie

Deze acties verminderen tijdelijk de aanwezigheid van levende micro-organismen in ruimtes, oppervlakken of producten. Bovendien maakt het een einde aan de aanwezigheid van ziekteverwekkers die de gezondheid in gevaar kunnen brengen.

Een van de belangrijkste aanbevelingen voor reiniging en desinfectie is het gebruik van warm drinkwater.

Aan de andere kant is het aan te bevelen om na afloop van het reinigings- en desinfectieproces de oppervlakken en het gereedschap te drogen met recyclebaar papier of herbruikbare doeken.

Verschil tussen reiniging en desinfectie

We denken ten onrechte dat we bij het schoonmaken desinfecteren, maar de twee processen zijn verschillend. Voor de voedingsindustrie zijn er verschillende opties die zorgen voor de keuze van het beste product voor elke taak.

Het belangrijkste en belangrijkste verschil tussen deze termen ligt in de dekking van de behoeften op het gebied van hygiëne.

Als we het over reinheid hebben, bedoelen we de vermindering van ziektekiemen die een ziekte kunnen verspreiden.

In termen van desinfectie verwijst deze term naar de eliminatie van schadelijke micro-organismen. We snijden hun ontwikkeling af, waardoor de verspreiding van ziekten en infecties afneemt.

Belang van het schoonmaken en desinfecteren van ons restaurant

Belang van het schoonmaken en desinfecteren van ons restaurant

Het belang van het schoonmaken en desinfecteren van uw restaurant is gebaseerd op:

  • Voorkomen van kruisbesmetting van voedsel
  • Om de verspreiding van ziekten, infecties en besmettingen te voorkomen.
  • Om een kwaliteitsservice te bieden.
  • Om het vertrouwen en de onderscheiding van klanten of bezoekers te verkrijgen.
  • Voor het onderhoud van het restaurant, maar ook voor het gereedschap en het meubilair.

Soorten vuil die je kunt vinden in de voedingsindustrie

Soorten vuil die je kunt vinden in de voedingsindustrie

Er zijn verschillende soorten vuil, maar er is één groep die veel voorkomt in het restaurant en het hotelwezen.

Ze zijn meestal te vinden in gebieden waar voedsel wordt verwerkt, een ideaal gebied voor de ontwikkeling en aanwezigheid van bacteriën die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Onder de soorten vuil die we hebben:

  • Vettige vuiligheid.
  • Niet-vettige resten.
  • Kalkrijke korstvorming.
  • Verschijning van de bacteriële flora.

Deze kritieke punten kunnen echter worden aangepakt door passende reinigingsmaatregelen te nemen, zoals:

  • Dagelijkse reiniging van oppervlakken, wanden en vloeren. Het idee is om alle soorten afval te elimineren.
  • Dagelijks ontvetten van afzuigkappen, grills, friteuses en filters.
  • Ontsmet de koelcellen regelmatig met een effectief product.
  • Desinfecteer de wasruimte dagelijks.
  • Aan het einde van elke dienst worden de gereedschappen en machines gereinigd.
  • Maak de vuilnisbakken dagelijks schoon en desinfecteer ze elke week.

Methode voor een goede reiniging

Methode voor een goede reiniging

Er bestaan fysieke en chemische methoden om het reinigingsproces goed uit te voeren.

Onder de meest elementaire en gangbare vormen van schoonmaken in een restaurant, hebben we:

  • Gebruik de kracht van warm water en spoel elke ruimte af voordat u een product aanbrengt.
  • Geen enkele methode zal al het werk doen. Oppervlakken moeten worden opgepakt, gewreven en geborsteld.
  • Verwijder de vuillaag door het aanbrengen van een reinigingsvloeistof.
  • Verwijder eventueel resterend wasmiddel met water.
  • Desinfecteer grondig wanneer apparatuur, meubilair of oppervlakken dit vereisen. Spoel dan af met heet water.

Hoe vaak moet het worden schoongemaakt?

Hoe vaak moet het worden schoongemaakt?

Het opruimen van uw restaurant zou een taak moeten zijn die u elke dag doet. In feite doet u het voor, tijdens en na de dienst.

Een diepere reiniging is echter ook noodzakelijk. Dergelijke acties zullen worden gepland.

  • Dagelijkse reiniging: het wordt gedaan op oppervlakken, meubels en vloeren. Ook op gebruiksvoorwerpen en machines die tijdens de verwerking in contact zijn geweest met levensmiddelen.
  • Periodieke reiniging: dit type strategie wordt toegepast in ruimtes van het restaurant zoals pantry’s, muren en plafonds. Het idee is om grondig te reinigen, om een optimale werking en de eliminatie van bacteriën te garanderen.

De frequentie van deze procedure wordt bepaald aan de hand van de behoeften van het bedrijf.

Veelgebruikte producten

Veelgebruikte producten

De meest gebruikte producten voor de reiniging zijn meestal detergenten en ontsmettingsmiddelen, die de voedselveiligheid behouden.

Aan de andere kant zijn er de apparatuur, het gereedschap en de werkoppervlakken in voldoende hygiënische omstandigheden.

Reinigingsmiddelen

De keuze van het type wasmiddel hangt af van het vuil dat in het restaurant aanwezig is.

De reinigingsmiddelen die in het reinigingsproces worden gebruikt, zijn gegroepeerd in drie groepen:

  1. Zure wasmiddelen: ideaal voor het verwijderen van anorganische resten en oxideresten.
  2. Neutrale wasmiddelen: gebruikt om organische resten zoals vetten, eiwitten en bloed te elimineren.
  3. Alkalische reinigingsmiddelen: gebruikt voor het reinigen van vloeren en elementen die gevoelig zijn voor bijtende producten.

Er zijn andere soorten reinigingsmiddelen, zoals schuimmiddelen, die het reinigen van open ruimtes vergemakkelijken omdat ze schuim kunnen genereren.

Ontsmettingsproducten

De eigenschappen van ontsmettingsmiddelen zijn onder andere hun snelle werking en hun brede spectrum, dat in staat is om verschillende micro-organismen te elimineren.

Net als detergenten hebben ook de desinfecterende middelen hun classificatie, die bepalend is voor het gebruik op basis van de toepassingsgebieden.

In het geval van ontsmettingsmiddelen is de biocapaciteit ervan afhankelijk van de samenstelling van het product of de werkzame stof.

Onder de meest gebruikte ontsmettingsmiddelen voor het schoonmaken in restaurants kunnen we noemen: bleekmiddel, waterstofperoxide, quaternaire ammoniums, alcoholen, etc.

Tips voor efficiënte desinfectie

Tips voor efficiënte desinfectie

Het waarborgen van de naleving van de regelgeving van elk bedrijf is de belangrijkste aanbeveling bij het maken van een efficiënte desinfectie, het beheersen van variabelen zoals: contacttijd, concentratie en temperatuur van de oplossing.

Met deze variabelen kunt u de eliminatie van micro-organismen garanderen volgens de aanbevelingen van de fabrikant van dit product.

Een andere belangrijke aanbeveling is om de kosten van de producten te evalueren. Hier geldt de stelregel: goedkoop is duur.

Een ander hoogtepunt van dit proces is het opstellen van een hygiëneplan dat tot doel heeft mogelijke besmettingsbronnen te controleren en een optimale desinfectie te bewerkstelligen.

Ongediertebestrijding

Ongediertebestrijding

Ongediertebestrijding is een van de grootste zorgen van bedrijven, omdat dit probleem een directe bron van ziekte kan worden voor de consument.

Een goede inspectie en toezicht zal de kans op een besmetting minimaliseren en zo de aanwezigheid van ongedierte voorkomen.

Voor een adequate bestrijding van mogelijke plagen is het noodzakelijk om maatregelen te nemen die een plaagvrije voorziening garanderen, zoals:

  • Voorkoming van de toegang: vermijd de vorming van broedplaatsen, houd de voorzieningen in adequate omstandigheden, onderhoud van afvoerkanalen en gesloten gaten waardoor de kans op het binnendringen van ongedierte wordt verkleind.
  • Aantasting en schuilplaatsen: het gebrek aan onderhoud en reiniging in het restaurant kan de bestrijding van de pest veranderen, waardoor een ruimte ontstaat die gunstig is voor de ophoping van residuen en een schuilplaats wordt voor de plagen.
  • Detectie en controle: door middel van preventieve controle die routinematige inspectie en toezicht omvat.
  • Uitroeiing: door het uitvoeren van een bestrijdingsplan dat het probleem uitroeit zodra de dreiging ervan bekend is.
  • Afvalbeheer: het is een van de belangrijkste punten bij de bestrijding van ongedierte, want als afval niet op de juiste manier wordt ingezameld, opgeslagen en verwijderd, wordt het een aantrekkingskracht op elk type ongedierte.

Monouso helpt u bij het schoonmaken en desinfecteren van uw bedrijf

Monouso helpt u bij het schoonmaken en desinfecteren van uw bedrijf

Voor Monouso zijn de reiniging en desinfectie van uw bedrijf aspecten van groot belang, dus in onze online winkel bieden we een breed scala aan producten die u zullen helpen bij die taak.

In onze online shop vindt u twee hoofdcategorieën:

  • Hygiëneproducten: in deze ruimte vindt u de nodige hygiëneproducten voor een correct beheer van uw restaurant. Zeep- en papierdispensers, tissues, ontsmettingsdoekjes, industriële papierrollen, elektrische handdrogers; dit zijn enkele van de producten die u in deze sectie vindt.
  • Wegwerpkleding: de veiligheid van uw personeel moet een essentieel doel zijn voor uw bedrijf. Om u te helpen met deze taak, presenteren wij u onze wegwerpkledingsectie van onze online winkel.

In deze ruimte vindt u onder andere mutsen, handschoenen, overalls, toga’s, broeken, mouwen, schoenovertrekken, ideaal voor het reinigen of desinfecteren en het weggooien van de kleding aan het einde.

Al onze producten worden vervaardigd met materialen van eerste kwaliteit, waardoor een resultaat van hoge weerstand en functionaliteit wordt verkregen.

Bezoek Monouso. Ontdek alle producten en diensten die wij hebben om u te ondersteunen bij het beheer van uw restaurant en om boetes of eventuele sluitingen van uw bedrijf te voorkomen voor fouten in de zaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Responsible: Envalia Group, S.L.

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy