fbpx

Recycleerbaar

qué es reciclable

Dat een product recycleerbaar is, betekent, grofweg, dat het kan worden onderworpen aan recyclingprocessen om de grondstoffen waaruit het is vervaardigd te gebruiken. Met andere woorden, alle voorwerpen waarvan het materiaal opnieuw kan worden gebruikt om een ander product te maken, zijn recycleerbaar.

Wat maakt een product recycleerbaar?

In principe hangt dat af van de materialen die bij de vervaardiging ervan zijn gebruikt. In het algemeen geldt: hoe zuiverder ze zijn, hoe gemakkelijker ze te recyclen zijn. Het meest ingewikkeld zijn kunststoffen, aangezien alleen PET, HDPE, LDPE en PP recycleerbaar zijn.

Normen om een product als recycleerbaar te beschouwen

Wij raden altijd aan om, alvorens te recyclen, na te gaan of het materiaal opnieuw kan worden gebruikt. Bij recycling zijn er echter een paar dingen waar u rekening mee moet houden:

  • Het product zelf moet recyclebaar zijn. Zorg ervoor dat u de samenstelling ervan kent, zodat u het proces kunt optimaliseren.
  • Zorg ervoor dat het geen organische of andere productcomponenten bevat. Dit betekent dat de verpakking leeg en vrij van voedingsmiddelen is, de bekers vrij van vloeistoffen zijn, de zakken vrij van resten…

Kortom: schoonmaken, verminderen en scheiden.

zijn er producten die oneindig recycleerbaar zijn?

Eigenlijk zijn er enkele producten die we als zodanig kunnen beschouwen. In deze categorie vallen materialen zoals glas, waarvan de eigenschappen niet verloren gaan tijdens het proces, zodat het altijd 100% gerecycleerd kan worden.

Papier en karton is een van de materialen die tijdens dit proces de meeste slijtage vertonen. Gemiddeld kan het maximaal 6 recyclingcycli doorstaan om het gebruik van natuurlijke hulpbronnen te vermijden.

En als we het over plastic hebben, moet het duidelijk zijn dat ook dit aardoliederivaat niet oneindig recycleerbaar is. Toch is het essentieel te bedenken dat recycling altijd de beste optie is, de optie waarvoor we moeten kiezen om de duurzaamheid van de planeet te waarborgen.

Het verschil tussen recycleerbaar en gerecycleerd

Kortom, als een product kan worden gerecycleerd, wordt het beschouwd als recycleerbaar en als het gemaakt is van hergebruikte materialen, is het een gerecycleerd product. Aan de andere kant moeten we niet in de war raken van het recyclingsymbool. Dit geeft aan dat het gemaakt is van materialen die hergebruikt kunnen worden, maar niet dat het product zelf gerecycled is.

Het belang van het kiezen van recycleerbare producten

Om de duurzaamheid en het behoud van onze ecosystemen te garanderen, is het van essentieel belang om duidelijk te kiezen voor recycling. Niet alleen door voorrang te geven aan het gebruik van dit soort producten in ons dagelijks leven, maar ook in bedrijven en ondernemingen. De hoeveelheid afval neemt immers jaar na jaar toe, wat ons in een situatie brengt die echt schadelijk is voor het milieu en de ecosystemen die de aarde in stand houden.

Ontdek veel meer over andere verwante termen in ons Horeca Woordenboek.

Vaak gestelde vragen

Wat maakt een product recycleerbaar?

Dat hangt in principe af van de materialen die bij de fabricage zijn gebruikt. In het algemeen geldt: hoe zuiverder ze zijn, hoe gemakkelijker ze te recyclen zijn. Het meest ingewikkeld zijn kunststoffen, want alleen PET, HDPE, LDPE en PP zijn recycleerbaar.

Zijn er producten die oneindig recycleerbaar zijn?

In die categorie kunnen we materialen zoals glas opnemen, waarvan de eigenschappen niet verloren gaan tijdens het proces, zodat het altijd 100% gerecycled kan worden.

Wat is het verschil tussen recycleerbaar en gerecycled?

Kortom, als een product in staat is om in de recyclingcyclus te komen, wordt het beschouwd als recycleerbaar, en als het gemaakt is van hergebruikte materialen, is het een gerecycled product.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.