fbpx

Ras el hanout: de kruidenmix van Marokkaanse oorsprong

ras-hanout-portada

Ras el hanout (ook wel Ras al hanut of Ras al hanout genoemd) is een mengsel van specerijen en kruiden dat afkomstig is uit Marokko, vanwaar het zich verspreidde over de Maghreb.

De Arabische naam betekent hoofd van de specerijenwinkel en verwijst naar de beste kruidenmixen die winkeliers kunnen aanbieden.

Wat is Ras el hanout en waar komt het vandaan?

Om de oorsprong van dit mengsel van specerijen, kruiden, schors, wortels en gedroogde bloemen te vinden moeten we terug naar de stad Sijilmasa, in de Middeleeuwen.

Sijilmasa was in die tijd een belangrijke commerciële enclave, waar veel caravans met een grote hoeveelheid producten samenkwamen.

Op een keer raakten de dromedarissen met de specerijen van een belangrijke koopman in gevecht, waardoor de goederen op de grond terechtkwamen en zich vermengden.

De koopman had geen andere keuze dan de gemengde specerijen op te halen en te verkopen. Natuurlijk verborg hij voor zijn klanten de echte reden voor deze kruidenmelange, omdat hij beweerde dat het een uniek mengsel was dat furore maakte van Caïro tot Damascus.

Kortom, Ras el hanout komt voort uit een geweldige marketingstrategie.

Opgemerkt moet worden dat dit mengsel van Marokkaanse kruiden niet alleen een prachtige specerij is, maar ook grote voordelen biedt voor de gezondheid, omdat het bijdraagt aan de verbetering van de spijsvertering en het voorkomen van het ontstaan van sommige ziekten vanwege de antioxiderende eigenschappen.

Hoe maak je Ras el hanout

Elke winkelier heeft zijn eigen recept voor Ras el hanout, dat varieert volgens de tradities van de plaats, de herkomst en het budget van de klanten.

Er zijn echter enkele ingrediënten van Ras el hanout die niet mogen ontbreken, evenals een manier van uitwerking die we zouden kunnen definiëren als canoniek.

Ingrediënten die niet mogen ontbreken

De ingrediënten van Ras el hanout kunnen bestaan uit 4 tot meer dan 100 kruiden. De meest voorkomende zijn: nootmuskaat, kardemom, komijn, zwarte peper, kaneel, foelie, gember en paprika.

De kleur van Ras el hanout kan variëren van donkerbruin tot levendig rood, door oranje, oker of goud.

De smaak is ook variabel, maar het is altijd warm en aromatisch, met een licht bittere en kruidige tint.

Uitwerking

Om Ras el hanout te maken hoef je alleen maar de ingrediënten te mengen in een bakje. Natuurlijk, met een correcte mise en plaats.

Het handigste is dat je kruidenpoeder gebruikt, zodat je ze niet hoeft te vermalen. Als de specerijen heel zijn, maal ze dan in een vijzel of koffiemolen.

Als je de Ras el hanout eenmaal hebt, bewaar hem dan in een luchtdichte verpakking zodat het aroma niet verloren gaat.

Hoe we Ras el hanout kunnen gebruiken

Het is niet moeilijk om te weten hoe je Ras el hanout moet gebruiken, want dit kruidenmengsel is een specerij die kleur, aroma en smaak aan elk gerecht geeft.

In Marokko is het traditioneel om het te gebruiken als specerij voor lamsvlees, en ook als marinade, in couscous en in tajines.

Andere recepten die zeer goed zijn voor Ras el hanout zijn purees, groenten, stoofschotels en braadstukken.

Als u een vriend van kruiden bent, zal Ras el hanout voor u een onvergetelijk genot zijn waarmee u de meest gevarieerde gerechten kunt verrijken. Het is niet nodig om naar een Marokkaans restaurant te gaan om deze uitzonderlijke specerij te proeven, het is zeer eenvoudig te bereiden en, indien goed bewaard, kan het gebruikt worden om uw gasten of klanten voor een lange tijd te verrassen. Vergeet niet om het te proberen!

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.