fbpx

Propaangas: wat is het en hoeveel heb ik nodig?

Gas propano ¿Qué es y cuánto necesito?

Propaangas is een verbinding die behoort tot de alifatische koolwaterstoffen, waarvan de belangrijkste kenmerken onder andere reukloos en kleurloos zijn.

Dit gas is essentieel voor het uitvoeren van een van de belangrijkste taken in huis en een fundamentele basis voor een hele industrie: koken. Het is een schone, kwalitatieve en zuinige energiebron voor uw portemonnee.

Weet waar dit gas vandaan komt, wat de chemische formule ervan is, wat de eigenschappen ervan zijn, hoe het verkregen kan worden en welke formule ideaal is voor uw bedrijf.

Wat is propaangas?

¿Qué es el gas propano?

Propaangas wordt verkregen uit olievelden, als onderdeel van de raffinage van ruwe olie. Voor de distributie wordt het omgezet in een vloeibare toestand, waardoor het geschikt is voor gebruik in woningen, bedrijven en industrieën.

Propaan werd door de Amerikaanse arts Walter Snelling in 1910 geïdentificeerd als een vluchtig materiaal in benzine.

Binnen zijn werk rapporteerde hij hoe een fles van die compound een huis ongeveer drie weken van elektriciteit kon voorzien.

Na die ontdekking zijn ze, met de hulp van andere wetenschappers, begonnen met het ontwikkelen van methoden om deze gassen te onttrekken. Zo begon men in 1911 met het winnen van zuiver propaan en in 1913 werd de uitvinding gepatenteerd.

Waar komt het vandaan?

¿De dónde proviene?

Propaangas wordt verkregen tijdens het proces van winning van aardgas en olie uit de velden, ook tijdens de raffinage.

De kwaliteit, kwantiteit en zuiverheid van propaangas, in vloeibare vorm, is afhankelijk van de afzettingen en reservoirs waaruit het wordt gewonnen

Wanneer de olie is gewonnen voor verkoop en transport, moet de dampdruk die deze bevat worden geëlimineerd om de olie correct op te slaan en ongelukken te voorkomen.

De vermindering of eliminatie van de stoomdruk is beter bekend als oliestabilisatie, die wordt bereikt door het scheiden van de gassen.

Als er nog gas in de olie zit dat van tevoren gestabiliseerd is, wordt het in een fractioneringszone gemengd om de olieproductie te voltooien en de behandeling van het propaangas voor de verkoop te beginnen.

Eigenschappen van propaangas

Propiedades del gas propano

Propaangas is een verbinding die wordt gevormd door drie koolstofatomen en acht waterstofatomen die met elkaar verbonden zijn door eenvoudige bindingen. Het behoort tot de groep van de alkanen en zijn chemische formule is C3H8.

Propaangas is een van de vloeibare petroleumgassen waar veel vraag naar is vanwege de lage kosten en de goede prestaties als energiebron.

Propaangas is bij extractie gemakkelijk vloeibaar te maken vanwege de fysieke kwaliteiten. Bovendien is het gemakkelijk om te bottelen in speciale flessen voor een sneller, schoner en veiliger transport.

Propaangas werkt in elk gebied, maar veel beter op plaatsen met een koud klimaat. Dat komt omdat propaan ondanks de lage temperaturen in de gasvormige toestand terechtkomt en om te bevriezen moet het -44 graden Celsius bereiken.

Hoe belangrijk is propaangas?

¿Qué tan importante es el gas propano?

Propaangas wordt gebruikt om huishoudelijke apparaten zoals verwarming en koken te laten draaien.

Dankzij het uitgebreide gebruik concurreert het met energiebronnen zoals elektriciteit, butaan of aardgas.

Na het koken is een van de meest voorkomende toepassingen van propaangas het verwarmen. Daarom is het een zeer gevraagde hulpbron in huizen en bedrijven, vooral na de komst van de wintermaanden.

Voor het verkrijgen van warm water wordt propaangas gebruikt in gastanks en kachels. Een veilige manier om warm water te verkrijgen, zolang de aanbevelingen van de bouw- en installatievoorschriften worden opgevolgd.

Net zoals het een bron van warmte is voor uw klanten in de koude maanden, werkt het ook om ze af te koelen als ze het warm hebben in de zomer. Voeg propaangas toe aan de airconditioning en het houdt de ruimtes van uw bedrijf koel.

Het is ook een gas dat in propaanse keukens wordt gebruikt omdat het de warmte gelijkmatig verdeelt en helpt om uw voedsel beter gaar te krijgen.

Propaangas verkoopformaten

Formatos de venta del gas propano

Propaangas dat voor menselijke consumptie wordt verkocht, is niet in zuivere concentraties. Het is een mengsel van gassen met propaan dat verandert naargelang de plaats van productie en handel.

Omdat het een gas is, is het gemakkelijk op te slaan en te vervoeren. Er zijn drie vormen van veilige distributie ontwikkeld voor marketing:

Leidingpropaangas

Voor gebieden waar geen aardgasvoorziening is, wordt leidingpropaangas gebruikt en er zijn veel woningen in de buurt.

Het gas wordt getransporteerd via een netwerk van leidingen die de woningen verbinden met de tank die het propaan levert, zodat ze hun dagelijkse activiteiten kunnen uitvoeren met apparaten zoals kachels, verwarmingstoestellen en kachels.

De overheid is verantwoordelijk voor het bepalen van de prijs van leidingpropaangas omdat het een continue aanvoer is. Hoewel de prijs van leidinggas ongeveer 1,57 euro per maand bedraagt, varieert dit afhankelijk van het gebruik van deze brandstof, zodat het de prijs van de rekening kan verhogen.

Propaangas in bulk

Voor de installatie van bulkpropaan is een tank nodig. De tank moet zich op het terrein of in de inrichting bevinden, waarbij een veilige afstand moet worden aangehouden om ongelukken te voorkomen.

Het moet een tank zijn die drie meter hoog is van het gebouw of als hij begraven is, kan hij anderhalve meter verwijderd zijn van de warmtebron.

De kosten van propaan zijn afhankelijk van de toestand van de tank, het bedrijf dat de propaan verkoopt en de onderhandelingen over de uiteindelijke prijs. Ondanks al deze details kan propaangas tussen de 1500 en 2500 euro per gekochte ton kosten.

Gebotteld propaangas

Gebotteld propaangas wordt verkocht in speciale flessen. Deze propaangascontainers zijn te koop voor het publiek in presentaties van 11 en 35 kilogram, hoewel er bedrijven zijn die andere presentaties aanbieden.

De prijs van flessengas wordt gedeeld door de grootte van de fles.

De kosten van flessen tussen 8 en 20 kg worden door de overheid gereguleerd, en voor flessen buiten dat bereik bepalen de bedrijven hun prijzen omdat het een vrije markt is.

Tips voor het kiezen van het formaat dat het beste bij uw verbruik past

Consejos para que elijas el formato que mejor se adapta a tu consumo

Hoewel er verschillende manieren zijn om propaangas aan te schaffen, moet u kiezen voor het gas dat het beste past bij de activiteiten die u in uw bedrijf of thuis uitvoert, zodat het niet opraakt en u geen haast heeft.

Als u een kleine winkel heeft die geen groot gasverbruik heeft, is de 11 kg-fles een haalbare optie, zodat u niet hoeft te investeren in meer gas dan u gaat gebruiken.

In het geval dat u een middelgroot restaurant heeft met een hoog verbruik, geeft het hebben van meerdere 35-kilogram gasflessen u een pauze in het verbruik van uw restaurant en neemt het niet veel ruimte in beslag in het etablissement.

En als uw restaurant een hoog gasverbruik heeft en een groot bedrijf is, is het ideaal om een gastank te kopen en te installeren om deze in bulk aan te schaffen en zo de gaskosten per maand te meten zonder te hoeven investeren in cilinders.

In huizen met gaskachels kan een 11-kilogram fles enkele maanden meegaan. Naarmate het verbruik afneemt, is er meer controle wanneer de verandering nodig is.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.