fbpx

Presentatie van charcuterie en kazen: tips voor een optimaal bord

Como-presentar-quesos-y-embutidos

Weten hoe je visueel aantrekkelijke presentatie van charcuterie en kazen kunt presenteren is voor velen een ontspannende en creatieve bezigheid. Het enige wat u nodig hebt, is een beetje inspiratie en strategieën om ze te combineren met kazen, worsten, fruit en andere ingrediënten.

Charcuterie- en kaas plankjes zijn gerechten die de laatste jaren een trend zijn geworden in restaurants, op feesten en partijen. Niet alleen omdat ze een uitstekend voorgerecht zijn, maar ook omdat ze met een mooie artistieke stijl worden gepresenteerd en het middelpunt van speciale bijeenkomsten worden.

Deze keer, van Monouso leren we jullie hoe je een kaas en ham bord klaarmaakt. Laten we er voor gaan!

Wat is een bord met koude vleeswaren en kazen?

Het vleeswaren- en kaasplankje is een ware culinaire kunst. Het is de organisatie en bereiding van worsten, kazen en hapjes op een plank. Het heeft een zeer evenwichtige combinatie van zoete, zoute, pikante of zure smaken. Er worden verschillende soorten kazen en worsten aangeboden, met verschillende vormen, texturen, aroma’s en smaken.

Kazen, welke te gebruiken en hoe ze te serveren

Bij de keuze van de kazen voor ons kaasplankje kunnen we ons laten leiden door onze smaak of een aantal kazen kiezen die we nog niet hebben geprobeerd. Om een kaasplank te presenteren moeten we rekening houden met de smaken, aroma’s en texturen.

Het is van essentieel belang dat de kazen verschillend zijn en dat hun onderscheidende kenmerken naar waarde worden geschat, d.w.z. dat het geen saai en repetitief bord is. In de eerste plaats moet het interessant zijn kazen te proeven die de volgende elementen vertegenwoordigen:

 • Dierlijke oorsprong: Als het geit, schaap, koe of buffel is.
 • Textuur: Is het hard, halfhard, zacht, blauw of smeerbaar
 • Korst: Als hij gewassen, beschimmeld, geperst of met kruiden is.
 • Rijping: Als het een zachte, halfgerijpte, gerijpte of gerijpte kaas is.
 • Type: Als het fris, zoet, uitgesproken, sterk of zeer sterk is.
>  Effectieve manieren om de douche te reinigen

Bij het serveren op het bord moet er rekening mee worden gehouden dat de kazen op kamertemperatuur moeten zijn.

Het verschil in smaak en consistentie is belangrijk, want het kan vervelend zijn als het vers uit de koelkast wordt opgediend.

Het is ook belangrijk dat elke kaas wordt gesneden en op de juiste manier wordt opgediend. In het algemeen zijn de wig of de rechthoek de geschikte snijvormen voor zachte, halfharde of harde kazen, omdat een deel van de korst behouden blijft. Als ze zacht of smeerbaar zijn, is het beter ze op brood te leggen of ze in kuipjes of bakjes te serveren.

Wat belegen kazen betreft, is het raadzaam dunne stukken te presenteren, omdat op die manier het vet en de aromatische kracht niet erg sterk zijn. Andere zeer harde kazen moeten in plakken of onregelmatige stukken worden geserveerd.

Worstjes, hoe ze te kiezen en te serveren

De keuze van gepekeld vlees kan lastig zijn, want er is zoveel variatie om uit te kiezen. In vergelijking met kazen is er meer vrijheid om charcuterie op tafel te presenteren, aangezien elk geografisch gebied zijn eigen charcuterie heeft.

In de eerste plaats moet u de variëteiten goed kiezen en rekening houden met de kwaliteit van de worst, bovendien moeten het worsten zijn die niet hoeven te worden gekookt. U kunt kiezen uit een aantal soorten worst, zoals imperial, cular, fuet of salami. En ook wat chorizo, lendenvlees, morcón of ham. U kunt ook gepekelde, gerookte en gemarineerde worsten combineren.

Voor de presentatie van worstschotels verdient het de voorkeur dat ze reeds gesneden zijn. Net als kazen moeten ze op kamertemperatuur worden geserveerd, dus van tevoren uit de koelkast worden gehaald.

De worsten moeten worden gesneden met een mes zonder zaag en goed geslepen, zodat bij het snijden de plakjes dun zijn. Als u het zo serveert, zult u meer nuances in de mond waarderen en zal de textuur aangenamer zijn. Bij worsten van gehakt, zoals chorizo of salami, moet de snede diagonaal zijn, omdat die esthetisch beter zijn.

>  Geheimen van het adverteren van een restaurant met positieve resultaten

Integendeel, de rechte of loodrechte snede moet worden gemaakt in het stuk worst, zoals de lende. Ham kan in kleine stukjes worden gesneden en kan dus in één hap worden gegeten.

En de bijgerechten?

Een presentatie van kaas en vleeswaren is niet perfect als ze niet vergezeld gaat van andere producten.

Vervolgens zullen we u vertellen over enkele bijgerechten die u kunt kiezen:

 • Brood en crackers: U kunt verschillende soorten brood nemen, zoals rustieke en knapperige korst of een goede rogge. U kunt ook brood met zaden of noten, donuts of crackers toevoegen.
 • Jams en geleien: Als ze zelfgemaakt zijn of van goede kwaliteit zijn veel beter. Het is perfect te combineren met kazen. Die van bosvruchten, framboos, braambes, zwarte kers, paprika of ui zijn goede keuzes.
 • Noten: De meest voorkomende bij de presentatie van een schaal met koude vleeswaren en kazen zijn amandelen, hazelnoten, pistachenoten, walnoten, abrikozenpitten, pruimen, dadels of vijgen.
 • Olijven en augurken: U kunt augurken, uien en ander ideaal toevoegen om te combineren met de kazen op tafel.

Waarop moet u letten voordat u een kaas- en vleeswarenplateau bereidt?

Voordat u een kaas- en vleeswarenplateau bereidt, is het van essentieel belang dat u rekening houdt met een paar tips:

 • Het is belangrijk duidelijk te zijn over de gelegenheid waarvoor de kaas- en charcuterieplank zal worden georganiseerd. Een familie- of vriendenbijeenkomst is niet hetzelfde als een evenement met genodigden.
 • Het aantal gasten moet in aanmerking worden genomen om de hoeveelheid te serveren ingrediënten te berekenen.
 • Kies een bestendige tafel of dienblad van goede kwaliteit, zoals die van Monouso, die gemaakt zijn van bestendige en hoogwaardige materialen en verkrijgbaar zijn in verschillende maten, uitvoeringen en kleuren.

Monouso producten zijn ideaal voor gebruik in de catering- en horecasector. Bezoek onze website en neem contact met ons op.

Ontdek onze producten van uitstekende kwaliteit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Responsible: Envalia Group, S.L.

Additional information: You can find additional and detailed information on data protection in our privacy policy