fbpx

Beheers plating als een pro

Domina el emplatado como un profesional

Opdienen is de laatste stap in elke keuken, maar het is het eerste contact van het diner met uw bereiding. Het is wat hun aandacht trekt en hen uitnodigt om het te eten, zo snel mogelijk.

Er zijn verschillende soorten plating, die allemaal de mogelijkheid hebben om de klant verliefd te laten worden op uw producten door er alleen maar naar te kijken.

Ontdek de verschillende soorten bordversieringen die er bestaan, pas ze toe op uw gerechten naar gelang van hun kenmerken en merk de positieve veranderingen in uw service.

Het opdienen of versieren van gerechten, we eten met onze ogen

Het opdienen of versieren van gerechten, we eten met onze ogen.

De opmaak, de versiering of de presentatie van de gerechten is het moment dat bepaalt of de klant al dan niet consumeert wat u te bieden hebt.

Vanaf het moment dat zij het restaurant binnenkomen, observeren de klanten andere consumenten en de menukaart, op zoek naar een beeld dat aangeeft hoe het gerecht is dat zij willen nuttigen.

Mensen eten eerst met hun ogen, dus de presentatie van de gerechten is net zo belangrijk als hoe het eten smaakt.

Plating kent verschillende technieken om het ontwerp van elk gerecht uniek en smakelijk te maken voor iedereen die het bestelt.

Grondbeginselen van het opdienen van gerechten

Basisbegrippen voor het opdienen van gerechten

Er zijn een aantal concepten waarmee rekening moet worden gehouden wanneer men de versiering van een gerecht gaat maken.

Als uw gerecht elk van deze aspecten in acht neemt, zal de schikking perfect zijn en geschikt om aan uw klanten te serveren.

Balans

Elk element dat deel uitmaakt van het gerecht moet in harmonie zijn. Dit betekent dat elk van de ingredi├źnten moet zijn, zonder te botsen of met elkaar te botsen.

Een andere manier om harmonie te bereiken is door de combinatie van kleuren en texturen op het bord, zonder dat het er overdreven uitziet.

Eenheid

Wat de eenheid betreft, moet elk bord een ander ontwerp hebben dan de rest van de gerechten die u serveert.

Ook moet elk element dat deel uitmaakt van het gerecht, de volgorde van het gerecht niet doorbreken, maar aanvullen.

Deze eenheid wordt bereikt door tussen elk element geen lege ruimtes te laten, waardoor het diner de aandacht van het gerecht verliest.

Brengt kleur op het bord

Kleur is een ander element dat de aandacht van de mensentrekt en rechtstreeks naar uw gerechten leidt.

Om een evenwicht te bereiken in de kleuren van de decoratie kunt u gebruik maken van een kleurencirkel die aangeeft wat de meest geschikte en opvallende kleurencombinaties zijn.

U kunt echter ook gebruik maken van een monochrome decoratie. Het ziet er soberder uit, maar het is nog steeds smakelijk en aantrekkelijk.

Goed gedefinieerd brandpunt

Het middelpunt waar de klant speciaal op moet letten, moet bestaan uit het hoofdbestanddeel van het gerecht.

Om ervoor te zorgen dat de ogen van het diner altijd op het centrale punt zijn gericht, plaatst u de elementen op hetzelfde punt van het bord en wijdt u de rest van de ruimte aan de integratie van de decoratieve elementen die aangeven waar de ogen moeten worden gericht.

Plaat met hoogte

Volume geven aan de plaatversiering is een andere manier om snel de aandacht van de klant te trekken.

Plaats de elementen van het bord op verschillende hoogtes met behulp van een kleine keukentang, zodat het bord een grotere visuele impact heeft.

Te vermijden fouten

Te vermijden fouten

Zoals bij elk proces dat in een keuken plaatsvindt, zijn er fouten bij het opdienen die moeten worden vermeden om geen afbreuk te doen aan de service.

Vermijd ze ten allen prijze en u zult zien dat de klanten tevreden zullen zijn met hun verblijf in uw zaak.

Op het bord, wordt alles gegeten

Alles wat op de borden wordt geserveerd is eetbaar, dus vermijd koste wat kost het plaatsen van items die niet worden gegeten.

Het bord is het beeld van het voedsel dat is klaargemaakt voor consumptie, dus elk item erop moet eetbaar zijn.

U moet ook presentatie-elementen integreren die in overeenstemming zijn met de ingredi├źnten die zijn gebruikt om het voedsel te bereiden en niet met wat er het beste bij staat.

Minder is beter

Als u niet tevreden bent met de versiering van het gerecht en twijfelt of de versiering niet overladen is met details, voeg dan niets meer toe.

Minder is meer en te veel details op een bord zal het diner verwarren, in plaats van een duidelijk beeld te geven van wat u wilt presenteren.

Sauzen kunnen de decoratie beschadigen

Het versieren van gerechten met dessins op basis van sauzen is elegant, maar moet met mate gebeuren.

De motieven moeten in verhouding staan tot het hoofdelement van het gerecht zonder het te overschaduwen, en als de klant dat wenst, kunt u een juskom aan tafel brengen om meer saus aan het gerecht toe te voegen.

Opruimen voor levering

Netheid is het eerste wat een gast opvalt wanneer de ober de borden naar de tafel brengt.

Zorg ervoor dat de schotel schoon en vetvrij is voordat u met het opdienen begint.

Wanneer u het eten gaat opdienen, gebruik dan het juiste kookgerei voor elk product.

Als u klaar bent met de versiering, reinigt u de etensresten die op de randen zijn achtergebleven en de sporen van het moment waarop het bord werd vastgehouden.

Kies de plaat

Klassieke witte, zwarte of neutraal getinte borden zijn de beste borden om uit te kiezen, als u wilt dat elk element van de beplating opvalt.

Als u ze te gewoon of te flauw vindt voor uw restaurantconcept, kunt u proberen borden te gebruiken die een andere vorm hebben dan de typische ronde borden of die opvallende texturen hebben.

U kunt ook de grootte van de borden vari├źren, afhankelijk van het voedsel dat u erop gaat serveren, de hoeveelheid elementen en het beeld dat u aan de eters wilt geven.

Gereedschap om onvergetelijke bordversieringen te maken

Gereedschap om onvergetelijke bordversieringen te maken

Om elk van de schikkingstechnieken te kunnen toepassen, moet men keukengereedschapbij de hand hebben dat de assemblage van de presentatie van de gerechten vergemakkelijkt.

Sponzen, mallen, borstels en lepels maken deel uit van het keukengerei waarmee presentaties kunnen worden gemaakt die een eersteklas restaurant waardig zijn.

Sjablonen

De sjablonen in de presentatie zijn bedoeld om vorm te geven bij het versieren van het gerecht.

Ze worden gewoonlijk gebruikt voor het strooien van kruiden of het serveren van sauzen.

Mangas

Keukenhulzen zijn het perfecte gereedschap voor het maken van stippen- of cirkelmotieven.

Voordat u de spuitzak direct op het bord gebruikt voor het opdienen, doet u een test om alle lucht uit het spuitmondje te verwijderen, zodat het de presentatie niet verpest.

Mallen

Vormen hebben verschillende toepassingen in de keuken als het gaat om het versieren van gerechten.

Als producten zoals rijst moeten worden geserveerd, worden mallen gebruikt om torens met een vaste consistentie te maken.

Als u daarentegen een bepaald motief wilt maken met wat saus, doordrenkt u de rand van de vorm met de saus en legt u hem op de plaat.

Spons

Sponzen zijn een goedkoop hulpmiddel dat u in elke gewenste vorm kunt knippen.

Ze worden gebruikt om figuren te maken, ze in sauzen te dopen en ze op het bord te leggen om het motief te stempelen.

Borstels en kwasten

Penselen en penselen zijn geweldig voor het tekenen van lijnen of jusleep patronen.

Voor het plateren worden siliconenborstels gebruikt in plaats van borstels van varkenshaar om te voorkomen dat er haren in het patroon van de schotelpresentatie komen.

Speciale lepels

Deze speciale lepels zijn de stylografische lepels voor plating. Ze zijn een ideaal gebruiksvoorwerp voor het maken van tranen met room en saus.

Bij het gebruik van deze lepels en het bereiken van een perfecte scheur, is het van belang dat de consistentie van de saus niet te lopend is.

Meest gebruikte creatieve platingtechnieken

Meest gebruikte creatieve platingtechnieken

Opdienen hoeft niet saai en slordig te zijn, want je moet het gerecht naar de klanten brengen. Integendeel, een gerecht dat niet opvalt, is een gerecht dat niet in de smaak valt.

Er zijn talloze manieren van opdienen die u in de praktijk kunt brengen, afhankelijk van het voedsel dat u erop gaat presenteren. Leer een paar methodes en verander het uiterlijk van elk gerecht.

Gegroepeerde beplating

Bij de gegroepeerde schotel wordt ernaar gestreefd de aantrekkelijkheid van elk van de producten waaruit het gerecht bestaat, op ├ę├ęn punt te plaatsen.

Over het algemeen wordt het eten in het midden van het bord geplaatst, zodat men gemakkelijker het hele gerecht kan zien.

Verspreide beplating

Verspreide beplating wordt voorgesteld als het tegenovergestelde van gegroepeerde beplating. Bij dit type bordversiering worden alle ingredi├źnten waaruit het gerecht bestaat over het hele bord geplaatst.

Het doel van dit gerecht is dat het diner elk van de producten waaruit het bestaat, hun texturen en kleuren, gemakkelijk kan waarnemen.

Traditionele decoratie

De traditionele decoratie is een van de meest gebruikte in sommige restaurants, bij het serveren van desserts en bij banketten.

Het valt op door het schaarse gebruik van decoratieve elementen en heeft in een paar minuten al een beeld dat indruk maakt.

Niet-traditionele beplating

Niet-traditionele schikking innoveert met het ontwerp van gerechten door het integreren van verschillende kleuren en texturen.

Het eten wordt ook op ongebruikelijke manieren gerangschikt, gestuurd door creativiteit en verbeelding.

Het gebruik van dit soort borden is gebruikelijk in restaurants met artistieke concepten of bij kookwedstrijden.

Minimalistische decoratie

Minimalistische decoratie wordt beheerst door het motto “minder is meer”.

Bij dit type bordversiering worden geen grote versieringen gebruikt om uw eten op zichzelf te laten opvallen.

Transversale beplating

Transversale beplating bestaat erin de elementen van de schotel zo te plaatsen dat zij elkaar kruisen.

Bij deze manier van opdienen kan de eerste regel een saus of een zachte garnering zijn, zoals een puree of room. Terwijl de regel erboven bestaat uit het hoofdbestanddeel van het gerecht.

Verticale beplating

Voor verticaal schikken moet grote zorgvuldigheid en evenwicht worden betracht bij het rangschikken van de voorwerpen op de plaat.

Dit type bordpresentatie bestaat uit het stapelen van de elementen op het bord tot je verschillende niveaus hebt.

Lineaire of horizontale beplating

Bij deze eenvoudige schikkingstechniek wordt het voedsel in lijnen gerangschikt, met name in horizontale richting.

Als het gerecht milde sauzen of garnituren heeft, is dit type bordpresentatie ideaal om ze lijnvormig te serveren en een elegante aanblik te cre├źren.

Garneer bord in een driehoekige vorm

Bij het opdienen na de presentatie van driehoekige borden is het de bedoeling dat het diner zijn belangstelling voor het gerecht niet verliest.

Dit wordt bereikt doordat het voedsel in verschillende posities wordt geplaatst om de figuur samen te stellen en de blik van de consument regelmatig langs elk element gaat.

Asymmetrische beplating

Bij asymmetrisch opdienen is er geen volgorde om het voedsel op het bord te leggen.

Hoewel het er rommelig uitziet, kunt u de items op het bord zo rangschikken dat het oog van het diner rond het bord wordt geleid.

Bij dit soort bordpresentatie is het belangrijk gebruik te maken van de kleuren en texturen van de producten.

Symmetrische beplating

Symmetrisch schikken betekent dat elk element waaruit het gerecht is opgebouwd, gelijk is gerangschikt.

Met symmetrie is de decoratie van het bord bedoeld om rust en evenwicht over te brengen op de eters

Ritmische, unieke plaatversiering

Bij ritmisch opdienen spreken we van het herhalen van hetzelfde patroon of ontwerp waarin het voedsel wordt opgediend.

Deze techniek wordt vaak gebruikt bij het opdienen van desserts en voorgerechten, omdat het de presentatie meer energie en een visueel effect geeft.

Tweederde regel

De tweederderegel komt u misschien bekend voor uit de fotografie, maar hij wordt ook gebruikt bij het decoreren van borden.

Deze regel bestaat uit het – mentaal – opdelen van het bord in negen gelijke delen, om de decoratie te beginnen maken op basis van het contrast van de compositie.

Bij gebruik van de regel van derden is het gebruikelijk om het visueel zwaardere element in de ene hoek te plaatsen en het lichtere in een andere hoek en zo een onzichtbare diagonale lijn te cre├źren.

Perfecte borden voor gastronomische decoratie

Perfecte gerechten voor gourmet maaltijd decoratie

Als u borden nodig hebt om de verschillende soorten bordversiering uit te werken, hebben wij in onze Monouso winkel wat u zoekt.

U hebt de keuze uit schalen van verschillende materialen, die de duurzaamheid en kwaliteit garanderen die u zoekt, met unieke lijnen om de decoratie van uw schalen op te waarderen.

In de sectie plastic platen hebt u opties zoals thermische FOAM platen, PS harde synthetische leisteenplaten, gekleurde plastic platen, PET plastic presentatieplaten, PP harde premium ronde platen en harde premium vierkante platen.

Wat de biologisch afbreekbare borden betreft, zijn er chinet pulp borden, bio suikerriet borden, suikerriet en bamboe borden, palm blad borden, tarwe pulp borden, houten borden en bamboe borden.

Elk van deze platen heeft verschillende afmetingen, vormen, kleuren en kosten om aan uw zakelijke behoeften te voldoen.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a trav├ęs del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en l├şnea.

Rechten: Acceso a, Correcci├│n, cancelaci├│n, oposici├│n y otros derechos como se explica en la ÔÇťInformaci├│n adicionalÔÇŁ.

Ontvangers: Los datos s├│lo se transmiten a los proveedores que tienen una relaci├│n contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.