fbpx

Meest voorkomende vragen over voedselallergie├źn

Dudas más comunes sobre alergias alimentarias

Voedselallergie├źn komen vaker voor dan we denken. Ze veroorzaken meestal bijwerkingen bij sommige mensen na het eten van bepaalde voedingsmiddelen.

Deze reacties kunnen cutane, digestieve, respiratoire of systemische reacties zijn en in ernstiger gevallen kunnen ze levensbedreigend zijn.

Voedselallergie├źn moeten zorgvuldig worden bestudeerd en behandeld, en kunnen in de kindertijd en op volwassen leeftijd ontstaan en het hele leven voortduren.

Blijf bij ons, hier zullen we de meest voorkomende vragen over voedselallergie├źn beantwoorden en de meest voorkomende oorzaken en symptomen ophelderen.

Definitie van voedselallergie

Definici├│n de alergia alimentaria

Een voedselallergie wordt gedefinieerd als een onverwachte reactie op een bepaald voedsel.

De tekenen en symptomen van een voedselallergie zijn afhankelijk van de reactie van het lichaam op het voedsel.

De meeste gevallen van voedselallergie komen voor bij kinderen jonger dan drie jaar en in mindere mate bij volwassenen.

Hoewel er geen genezing voor voedselallergie├źn bestaat, is het waarschijnlijk dat als voedselallergie├źn zich ontwikkelen in de kindertijd ze kunnen worden overwonnen als je opgroeit.

Vragen over voedselallergie├źn

Preguntas sobre alergias alimentarias

Om vragen over voedselallergie├źn te kunnen beantwoorden, is het noodzakelijk om te weten waar de pati├źnt elke dag mee leeft.

We zullen de nadruk leggen op de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

Meest voorkomende oorzaken van voedselallergie├źn

De meest voorkomende oorzaken van voedselallergie├źn worden veroorzaakt door de genetica, de hoeveelheid en de presentatie van het voedsel, de toestand van de darmslijmhuidbarri├Ęre en de leeftijd.

 • Kinderen onder de 5 jaar. Ze hebben de neiging gevoelig te zijn voor voedingsmiddelen zoals vis, melk, eieren, soja, tarwe en pinda’s.
 • Kinderen ouder dan 5 jaar. Voedingsmiddelen zoals fruit, groenten en noten kunnen een allergische reactie veroorzaken.
 • Vanaf de leeftijd van 15 jaar. Enkele van de factoren die een voedselallergie veroorzaken zijn pollen, noten, vis en zeevruchten.

Andere elementen die ook voedselallergie├źn kunnen veroorzaken zijn kleurstoffen, conserveringsmiddelen en verdikkingsmiddelen.

Meest voorkomende allergenen: ken ze en wees alert

Tot de meest voorkomende allergenen die overgevoeligheid voor voedselinname kunnen veroorzaken behoren

 • Pinda’s.
 • Melkeiwitten, vis, schelpdieren, glutenhoudende granen zoals haver, gerst, rogge en tarwe, en noten zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, pistachenoten en pijnboompitten.
 • Steenvruchten zoals abrikozen, kersen, pruimen en perziken.

Hoe weet je waar je allergisch voor bent?

Om te bepalen of u allergisch bent voor welk soort voedsel dan ook, is het ideaal om een huidtest uit te voeren, die bestaat uit een eenvoudige test waarbij druppels van een bekende concentratie op de arm worden aangebracht om de gevoeligheid aan te tonen.

Deze test is gebaseerd op de reproductie van de reactie van het allergeen op de huid.

De aanwezigheid van specifieke antilichamen tegen het allergeen kan ook nauwkeuriger worden gekwantificeerd door een bloedonderzoek naar specifiek immunoglobuline (IgE).

Passende behandeling in geval van voedselallergie├źn

De meest effectieve behandeling tegen voedselallergie├źn is het vermijden van consumptie of contact met het allergeen, d.w.z. de beste behandeling is het voorkomen van het ontstaan van de reactie.

Een andere ideale behandeling voor het beheersen van de symptomen van voedselallergie├źn is het gebruik van medicijnen, waaronder antihistaminica en corticostero├»den, die verkrijgbaar zijn in verschillende vormen zoals oogdruppels, inhalators en neusdruppels.

Kan je allergie├źn hebben voor verschillende voedingsmiddelen?

Ja, een persoon kan reageren op de allergenen van verschillende voedingsmiddelen.

Een van de oorzaken van dit soort reacties is een kruisreactie tussen voedingsmiddelen, die in hun structuur vergelijkbare eiwitten kunnen bevatten die onverwachte allergische reacties veroorzaken.

Is het mogelijk dat een voedingsmiddel allergische reacties kan veroorzaken en soms ook niet?

Ja, het is mogelijk. Dit is te wijten aan het type allergische reactie dat zich op dat moment ontwikkelt, aangezien het onder verschillende omstandigheden kan worden gewijzigd, waaronder

 • Hormonale veranderingen.
 • Lichamelijke activiteit.
 • Alcoholgebruik.
 • Aanwezigheid van stress.
 • Gebruik van niet-stero├»de anti-inflammatoire geneesmiddelen

Raadpleeg uw arts voor eventuele wijzigingen

Het is belangrijk om rechtstreeks met de arts te communiceren, zodat u hem/haar op de hoogte kunt stellen van eventuele symptomen van voedselallergie├źn die zich na het eten voordoen.

Het is aan te raden om de arts te raadplegen wanneer de allergische reactie zich voordoet, op deze manier zal het gemakkelijker zijn om een diagnose te stellen.

Als uw symptomen niet verbeteren en u tekenen van anafylaxie vertoont, zoals kortademigheid, duizeligheid, snelle polsslag en daling van de bloeddruk, ga dan onmiddellijk naar de spoedgevallendienst.

Belangrijkste symptomen van voedselallergie

Principales s├şntomas de la alergia alimentaria

De symptomen van voedselallergie vari├źren van persoon tot persoon. Ze kunnen hinderlijk zijn zonder tekenen van ernst of zo ernstig dat ze zelfs levensbedreigend kunnen zijn.

Meestal treden de symptomen van de meest voorkomende voedselallergie├źn op binnen enkele minuten tot enkele uren na het eten van het voedsel.

Tot de meest voorkomende symptomen die optreden bij een voedselallergie behoren

 • Zwelling van de lippen, tong, keel en gezicht.
 • Jeuk en tintelingen in de mond.
 • Moeilijkheid om te ademen.
 • Duizeligheid.
 • Buikpijn en diarree.
 • Misselijkheid en braken
 • Netelroos

Vergeet ten slotte niet dat als u meer twijfels heeft of zich ongemakkelijk voelt, ga dan naar een specialist om de relevante tests uit te voeren die zullen detecteren of u al dan niet een voedselintolerantie of allergie heeft.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a trav├ęs del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en l├şnea.

Rechten: Acceso a, Correcci├│n, cancelaci├│n, oposici├│n y otros derechos como se explica en la ÔÇťInformaci├│n adicionalÔÇŁ.

Ontvangers: Los datos s├│lo se transmiten a los proveedores que tienen una relaci├│n contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.