fbpx

Zou u voor uw restaurant kiezen voor voedsel van lokale oorsprong?

Lokale oorsprong voedsel kan voordelig zijn voor zowel biologische als gezondheidsbewuste restaurants. Het kan de reputatie van uw restaurant ten goede komen, de lokale landbouw ondersteunen en de klanten gezonde ingrediënten bieden.

Als u zich afvraagt wat “lokaal geproduceerd” betekent en wat u moet overwegen voordat u besluit lokaal voedsel te serveren, lees dan verder.

Wat betekent “plaatselijk verkregen”?

Lokaal geproduceerde voedingsmiddelen zijn per definitie producten die worden geserveerd en geconsumeerd binnen een straal van 150 tot 250 km rond de plaats waar zij zijn geteeld.

Hoewel deze cijfers een veralgemening zijn, is er geen concrete regel voor wat lokaal voedsel is. Volgens de geconsolideerde landbouw- en plattelandsontwikkelingswet van de Senaatscommissie voor landbouw, voeding en bosbouw “wordt onder lokaal of regionaal geproduceerd landbouwvoedselproduct verstaan: [voedsel] dat wordt opgekweekt, geproduceerd en gedistribueerd in de plaats of regio waar het eindproduct op de markt wordt gebracht, op zodanige wijze dat de totale afstand waarover het wordt vervoerd minder dan 650 km bedraagt vanaf de plaats van oorsprong van het product”

Wanneer is de beweging van lokaal voedsel begonnen?

Het huidige streven naar lokaal geproduceerde voedingsmiddelen begon in 1981 met een reeks richtlijnen die waren ontwikkeld door de Society for Nutrition Education (SNEB). Deze richtsnoeren zijn opgesteld om de lokale voedselproductie te bevorderen en zo het verlies van landbouwgrond af te remmen. Deze statuten schreven ook duurzame diëten voor, iets wat een nieuw idee was voor het Amerikaanse publiek

Voordelen van voedsel van lokale oorsprong

Lokaal geproduceerd voedsel in uw restaurant integreren heeft vele voordelen, aangezien lokaal geproduceerd voedsel voedzaam is, wat gezondheidsbewuste klanten aanspreekt.

Hier zijn nog enkele andere voordelen van dit soort voedsel:

 • Houdt geld lokaal en stimuleert economieën in de buurt.
 • Verse producten bieden seizoensgebonden variatie.
 • Het bevordert gewasrotatie, waardoor de bodem in goede conditie blijft voor toekomstige landbouw.
 • Het draagt bij tot een duurzame landbouweconomie en daarmee tot de vervaardiging van producten zoals biologisch afbreekbare plastic bekertjes.
 • Het zorgt voor kortere transportafstanden, wat de uitstoot van gassen vermindert.

Omdat lokaal kopen de duurzaamheid bevordert, verhogen veel boerderijen en markten hun omzet. Dit gebeurt vaak via online promoties, maar ook via connecties die tot stand zijn gekomen via door de gemeenschap ondersteunde landbouw, of CSA. Door lokaal te kopen, komt een groter deel van de aankoopprijs van het voedsel bij de boeren terecht en wordt een relatie opgebouwd tussen boeren en restauranthouders.

Nadelen van voedsel van lokale oorsprong

Voordat u van voedselbron verandert, moet u zich bewust zijn van enkele nadelen van het kopen van lokaal voedsel voor uw restaurant:

 • Hebben vaak een hogere prijs dan ingevoerde producten.
 • Ze hebben de neiging sneller te bederven omdat ze niet over de nodige bewaarmiddelen beschikken om over het hele land te worden vervoerd.
 • De selectie kan beperkt zijn tot wat in het seizoen is.
 • Door mislukte oogsten kan de beschikbaarheid van bepaalde gewassen afnemen.
 • Kan een negatieve invloed hebben op nationale of wereldeconomieën.
 • Kleinere plaatselijke landbouwbedrijven zijn wellicht minder gereglementeerd dan nationale ketens.

Alternatieven voor het kopen van producten van lokale oorsprong

Als u ondanks de bovenstaande overwegingen toch lokaal geproduceerde levensmiddelen voor uw restaurant wilt kopen, kan dat nog steeds. U kunt ervoor kiezen seizoensproducten ter plaatse te kopen en de rest van uw groenten en fruit uit andere regio’s te halen. Met dit actieplan kunt u verse, lokale producten in uw gerechten verwerken en tegelijkertijd de wereldwijde productie van andere voedingsmiddelen ondersteunen.

Een andere optie is hyperlokale voedselvoorziening , d.w.z. je eigen producten kweken in een tuin op het dak of in de achtertuin. Het vergt wat tijd en experimenteren om hyperlokaal inkopen in je restaurant te integreren, maar steeds meer lokale bewoners vinden het een duurzame optie

Wat is het verschil tussen “lokaal” en “biologisch”?

Het is belangrijk dat u het verschil kent tussen “lokaal” en “biologisch”, zodat u beter weet wat u koopt. Zo kunt u de klanten ook informeren over de ingrediënten op het menu.
Sommige plaatselijk geproduceerde voedingsmiddelen zijn biologisch, maar dat is niet altijd het geval.

Wat zijn lokale voedseldistributienetwerken?

Er zijn twee methoden waarmee eindgebruikers lokaal geproduceerde levensmiddelen kopen

 • Direct-to-consumer methode. In dit systeem (het meest gebruikte) verkopen boeren hun producten rechtstreeks aan de consument op boerenmarkten, in CSA’s en in andere programma’s die rechtstreeks op de consument zijn gericht.
 • Direct naar de detailhandel methode. Direct-to-retailmarkten verbinden kruidenierswinkels, restaurants en instellingen met lokaal aangekocht voedsel. Op die manier worden alle tussenpersonen uitgeschakeld en wordt vers voedsel zo snel mogelijk bij de consument gebracht.

Zodra u de voordelen en overwegingen van het kopen van lokale producten kent, kunt u een beslissing nemen. Lokaal geproduceerde groenten en fruit kunnen smakelijke toevoegingen aan maaltijden zijn die de klanten zullen opmerken, en bovendien relaties met de boeren opbouwen en de lokale economie ondersteunen

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.