fbpx

Infectie van voedsel: meest voorkomende oorzaken en hoe het te voorkomen

Infección alimentaria: causas más comunes y cómo prevenirla

Heb je ooit een voedselinfectie gehad?

Een van de belangrijkste oorzaken van ziekten bij de mens is voedselinfecties, d.w.z. dat de meeste van onze ziekten via de mond binnenkomen.

Deze worden veroorzaakt door blootstelling of contact van micro-organismen zoals bacteriën, virussen, parasieten en protozoën met het te consumeren voedsel.

Door het voedsel als voertuig te gebruiken, komen deze micro-organismen ons lichaam binnen, vermenigvuldigen zich, nemen de controle over en veroorzaken de voedselinfectie.

Om meer te weten te komen over het concept van voedselinfectie, de oorzaken ervan en hoe het te voorkomen, lees verder, informatie die ongetwijfeld zeer nuttig zal zijn.

Wat is een voedselinfectie?

¿Qué es la infección alimentaria?

Het concept van voedselinfecties is gebaseerd op de ziekte die bij een individu voorkomt door de opname van levende micro-organismen die in contact zijn gekomen met voedsel.

Een voedselinfectie veroorzaakt schadelijke gevolgen voor de gezondheid van de mens. Volgens de agent van oorsprong heeft het bijzondere kenmerken die hen onderscheiden, waarbij sommige sterker zijn dan andere.

De middelen die een voedselinfectie veroorzaken zijn bacteriën, virussen, parasieten, protozoën en schimmels.

Oorzaken van voedselinfecties

Causas de las infecciones alimentarias

Er zijn verschillende oorzaken van door voedsel overgedragen infecties, die schadelijke gevolgen hebben voor onze gezondheid en het natuurlijke evenwicht van het functioneren ervan verstoren.

Een van de belangrijkste oorzaken van voedselinfecties kan worden genoemd:

 • Kruisbesmetting: door het overbrengen van schadelijke micro-organismen van het ene naar het andere oppervlak.
 • Ongepasteuriseerd voedsel: het eten van voedsel dat geen pasteurisatieprocessen heeft ondergaan is ideaal voor de verspreiding van micro-organismen die onze gezondheid kunnen aantasten.
 • Onjuiste omgang met voedsel: waar koudeketens, kooktijden en hygiënische maatregelen niet worden gerespecteerd bij de bereiding van voedsel.

Symptomen van voedselinfecties

Síntomas de las infecciones alimentarias

De symptomen van voedselinfecties zijn zeer gevarieerd en zijn gerelateerd aan het micro-organisme dat erin geslaagd is binnen te komen en zich te vermenigvuldigen in ons verhaal.

Echter, bij een voedselinfectie zijn de meest voorkomende symptomen in ons lichaam

 • Misselijkheid
 • Braken.
 • Stompe maag.
 • Koliek.

Meest voorkomende voedselinfecties

Infecciones alimentarias más comunes

Vervolgens zullen we de voedselinfecties die ons op elk moment kunnen treffen en die voor het grootste deel vaker voorkomen, opnieuw bekijken.

Salmonellose

Veroorzaakt door een bacil die wordt overgedragen van menselijke of dierlijke uitwerpselen op andere mensen, is salmonellose een ziekte die 8 tot 72 uur na het eten van het besmette voedsel wordt veroorzaakt.

Symptomen die worden veroorzaakt door deze voedselinfectie zijn onder andere koorts, misselijkheid, rillingen, hoofdpijn, buikpijn en diarree.

De symptomen van deze bacteriële voedselinfectie verdwijnen na 7 dagen vanaf het begin.

Er zijn twee soorten salmonella die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van voedselinfecties bij de mens:

 1. Salmonella typhimudium.
 2. Salmonella enteritidis.

Escherichia coli

Voedselinfecties door bacteriën zoals Escherichia coli komen meestal 2-3 dagen na consumptie van het besmette voedsel voor.

Dit type aandoening veroorzaakt buikpijn die gepaard gaat met vloeibare en bloederige ontlasting.

Deze bacterie is aanwezig in de darm van mens en dier, waarbij het vee het belangrijkste reservoir is.

Deze door voedsel overgedragen infectie wordt meestal overgedragen door het eten van ondergekookt rundvlees.

Stafylokokken aureus

Staphylococcus aureus is een bacterie die onder andere het darmkanaal kan aantasten door de inname van staphylococcus enterotoxine.

Deze door voedsel overgedragen infectie veroorzaakt symptomen zoals angstgevoelens, misselijkheid, braken en buikpijn.

Dit soort door voedsel overgedragen infecties moet echter niet worden afgewezen. Ze kunnen ernstig worden en leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen zoals bloeddrukverstoringen en hartritmestoornissen.

Listeriose

De door de bacterie listeria monocytogenes overgedragen voedselinfectie is de oorzaak van gastro-enteritis, als gevolg van de consumptie van rauw voedsel zoals verse kaas of verwerkt voedsel zoals worst.

Listeria monocytogenes is een bacterie die resistent is in een ongunstige omgeving en kan worden aangetroffen in rauwe groenten, verse vis, gevogelte en zelfs ijs.

Het kan symptomen veroorzaken zoals nekstijfheid, hoofdpijn, evenwichtsverlies, verwarring en zelfs aanvallen.

Deze door voedsel overgedragen infectie is de oorzaak van de meest ernstige ziekte bij kinderen, zwangere vrouwen en ouderen.

Botulisme

De voedselinfectie die door Clostridium botulinum wordt geproduceerd, veroorzaakt een ziekte die door de werking van een krachtig neurotoxine botulisme veroorzaakt.

Gevallen van botulisme zijn zeldzaam, maar als ze niet tijdig en goed worden behandeld, kunnen ze onherstelbare schade veroorzaken.

Bij deze voedselinfectie komen symptomen als dubbel zicht, progressieve verlamming van de luchtwegen en moeite met spreken en slikken het meest voor.

In de aanwezigheid van deze door voedsel overgedragen infectie is een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij patiënten met botulisme het falen van de luchtwegen.

Campylobacteriose

Campylobacteriosis is een door voedsel veroorzaakte infectie die wordt veroorzaakt door Campylobacter jejuni.

Symptomen van een voedselinfectie zijn onder andere

 • Hoofdpijn.
 • Braken.

Deze worden meestal duidelijk 2 tot 5 dagen nadat het besmette voedsel is geconsumeerd.

Deze door voedsel overgedragen infectie wordt van persoon tot persoon verspreid door contact met de ontlasting van de geïnfecteerde persoon.

Clostridium-omhulsels

Clostridium perfringes komt voor in het milieu, in de darmen van mensen, wilde en gedomesticeerde dieren.

De door deze bacterie veroorzaakte voedselinfectie komt voort uit slecht onderhouden gekookt voedsel, waardoor de toxiciteit tijdens het koelen en de opslag van voedsel toeneemt.

De symptomen van deze door voedsel overgedragen infectie beginnen 8 tot 12 uur na het eten van het voedsel.

Bij een voedselinfectie komen symptomen zoals braken, buikpijn en diarree gedurende een dag of twee voor.

Bacillus cereus

De voedselinfectie die door Bacillus cereuss wordt geproduceerd, is te wijten aan de productie van toxines die twee soorten aandoeningen veroorzaken:

 • Infectie met enterotoxineproducerende sporen.
 • Emetische toxinevergiftiging.

Deze door voedsel overgedragen infectie wordt op mensen overgedragen door de consumptie van besmet voedsel als gevolg van onvoldoende hygiëne in de verwerkings- en opslagpraktijken.

Een voedselinfectie met de Bacillus cereus-bacterie veroorzaakt symptomen zoals braken en diarree, die meestal binnen 5 uur na het eten van het besmette voedsel beginnen.

Hoe voorkom je voedselinfecties?

¿Cómo prevenir las infecciones alimentarias?

Het voorkomen van voedselinfecties is ieders taak en het verminderen van de effecten van deze schadelijke stoffen op de gezondheid is onze uitdaging.

Dit zijn enkele van de aanbevelingen die u zullen helpen bij het voorkomen van voedselinfecties:

 • Regelmatig wassen van keukengerei en oppervlakken, evenals een goede handwas voor de omgang met voedsel en na het gebruik van het toilet.
 • Houd bij het winkelen rauwe levensmiddelen gescheiden van kant-en-klare levensmiddelen om kruisbesmetting te voorkomen.
 • Zorg ervoor dat u het voedsel op een geschikte temperatuur kookt.
 • Afhankelijk van het geval moeten bederfelijke levensmiddelen worden gekoeld of ingevroren om ze goed te kunnen bewaren.
 • Veilig ontdooien van voedsel dat is opgeslagen in de vriezer of met behulp van de magnetron ontdooifunctie.
 • Vermijd consumptie van rauwe melk en ongepasteuriseerde producten.

Wanneer ga je naar de dokter?

¿Cuándo acudir al médico?

Wanneer u symptomen van een door voedsel overgedragen infectie heeft, moet u naar de gezondheidsdienst gaan of medische hulp zoeken, vooral wanneer u ernstige symptomen heeft zoals

 • Hoge koorts.
 • Veelvuldig braken.
 • Bloed in de ontlasting.
 • Tekenen van uitdroging.
 • Diarree gedurende meer dan 3 dagen

Houd voedselinfectie uit uw keuken

Aleja la infección alimentaria de tu cocina

Als u een restaurant of hotelkeuken runt, cateringdiensten aanbiedt of een keukenliefhebber bent, wilt u geen van uw gasten of gasten ziek maken.

Wij nodigen u uit om onze online winkel, Monouso, te bezoeken, waar u de producten vindt die u nodig heeft om uw passie uit te voeren met de veiligheid die het vereist.

In onze rubriek hygiëneproducten vindt u artikelen om uw handen te ontsmetten en oppervlakken droog te houden, waardoor natte ruimtes in de keuken worden vermeden, ideaal voor de verspreiding van dit soort bacteriën.

U kunt ook onze categorie van wegwerpkleding bezoeken, waar u handschoenen, hoeden, schorten, wegwerpjurken en elk ander wegwerpproduct vindt.

We wachten op u in onze online winkel, waar we u graag helpen met het beste advies om uw keuken veilig te houden.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.