fbpx

Hoe was je je handen om ziektes te voorkomen

Een goede handwas is essentieel om de hygiëne te handhaven en ziekten zoals coronavirus, griep, hepatitis, cholera en voedselvergiftiging te voorkomen.

Het is raadzaam om uw handen te wassen met water en zeep om te voorkomen dat uw handen een zender van ziektekiemen in uw gezicht worden, vooral wanneer u uw ogen, mond of neus aanraakt.

Het is in principe moeilijk, omdat we de hele dag door die plekken in ons lichaam aanraken, zonder het te beseffen, alsof het een reflexwerking is.

Het belang van een correcte handreiniging is gebaseerd op het gemakkelijk en snel verwijderen van micro-organismen na het gaan naar de badkamer, hoesten of niezen.

Het is ook noodzakelijk om onze handen te zuiveren bij het aanraken van voorwerpen die besmet zouden kunnen zijn, alvorens te eten of met voedsel om te gaan.

Handenwassen: stap voor stap

Handwas: stap voor stap

Van jongs af aan wassen we onze handen, het is iets wat we al op jonge leeftijd leren. Min of meer vaak doen we het elke dag. Maar weet je zeker dat je je handen goed wast?

Om een goede hygiëne te bereiken is het noodzakelijk om deze eenvoudige en gemakkelijke stappen te volgen, zodat u een barrière opwerpt om infecties van de luchtwegen en andere pathologieën die de gezondheid negatief beïnvloeden te verminderen.

 1. Maak beide handen nat met stromend water zodat de zeep op de juiste manier reageert.
 2. Neem genoeg zeep om de handpalmen te wassen.
 3. Wrijf krachtig over de rug, vingerruimtes, duimen en polsen gedurende ongeveer 20 seconden.
 4. Was dan de nagels. Dit vereist het maken van cirkelvormige bewegingen, met alle nagels bij elkaar, op de handpalmen.
 5. Om de handen af te spoelen, leggen we ze onder de kraan en wrijven ze terwijl we overvloedig water laten lopen. Draai de kraan dicht als de zeep volledig is verwijderd.
 6. Droog tenslotte je handen met papieren handdoeken. De droging moet volledig zijn, zodat de handen niet opnieuw verontreinigd raken.

Wanneer moet je je handen wassen?

Wanneer moet je je handen wassen?

Het is belangrijk om in gedachten te houden wanneer het nodig is om je handen te wassen.

Om het onderwerp te verduidelijken, laten we u een lijst van activiteiten na waarin een goede hygiëne essentieel is:

 • Voor en na direct contact met een ziek persoon
 • Voor, tijdens en na het bereiden van voedsel.
 • Voor en na het eten.
 • Na gebruik van het openbaar vervoer.
 • Als je contact hebt met geld.
 • Na het niezen of hoesten
 • Na het aanraken van de fitnessapparaten in de sportschool.
 • Voor en na de behandeling van wonden.
 • Na het spelen of het contact met uw huisdier.
 • Na het gaan naar de badkamer.
 • Voor en na het verschonen van luiers.
 • Na contact met vuilnis.

Belangrijk om overal te komen

Belangrijk om overal te komen

Veel video’s lopen op sociale netwerken met mensen die ons technieken laten zien om onze handen goed te wassen. Bekijk deze videos goed, om te weten hoe je je handen goed moet wassen.

Als je geen water en zeep hebt, wat moet je dan doen?

Als je geen water en zeep hebt, wat moet je dan doen?

Een goede handwas zal u en uw familie beschermen tegen ziektes.

Zoals we hebben gezegd, wordt met deze eenvoudige procedure voorkomen dat er micro-organismen van de ene persoon naar de andere worden gecontracteerd en verspreid, bij u thuis, in de gemeenschap of op de werkplek.

Het wassen van onze handen met water en zeep houdt ze schoon, maar hoe kunnen we onze handen schoon houden als we geen water en zeep hebben?

Als we bijvoorbeeld uit een bus stappen en gaan eten, maar we hebben geen plek om ons af te wassen. Wat kunnen we doen?

Als er geen zeep en water beschikbaar zijn om onze handen te reinigen, is het ideaal om handreiniger te gebruiken, maar deze moet wel minstens 60% alcohol bevatten.

Het is echter belangrijk op te merken dat ontsmettingsmiddelen het aantal micro-organismen op de handen weliswaar snel kunnen verminderen, maar dat ze niet alle soorten microben volledig elimineren.

Dit komt omdat desinfectiemiddelen niet dezelfde effectiviteit bieden als handen erg vuil zijn. In dit geval is het altijd noodzakelijk en aanbevolen om uw handen te wassen met water en zeep.

Het reinigen van de handen met ontsmettingsmiddelen op basis van alcohol gebeurt als volgt:

 1. Lees het productlabel, daar vindt u de gebruiksaanwijzing waar het de juiste hoeveelheid desinfectiemiddel aangeeft die op de handpalm moet worden aangebracht.
 2. Dan kunt u dezelfde wasinstructies volgen die we in de vorige video zagen.
 3. Bij gebruik van antibacteriële of handontsmettingsmiddelen moet u ze wrijven tot de gel volledig droog is. Het is niet aan te raden om handdoeken te gebruiken om het overschot te verwijderen.

Fouten te vermijden bij het wassen van de handen

Fouten te vermijden bij het wassen van de handen

We hebben genoeg tijd om onze handen te wassen, maar het is ook een proces waarin we grote fouten maken.

We zien het als iets snels dat we zo snel mogelijk moeten doen. Dit brengt problemen met zich mee, zoals het gebrek aan hygiëne van onze handen, waardoor de kans op het oplopen van ziekten groter wordt.

De meest voorkomende fouten die we maken bij het wassen van onze handen zijn:

 • Was je handen alleen met water. Dit is alleen goed voor het verspillen van water, omdat het niet nuttig is om je handen nat te maken en te drogen. Water alleen is niet in staat om ziektekiemen of bacteriën te elimineren.
 • Wrijf je handen niet goed in elkaar als je de zeep aanbrengt.
 • Was je handen eventjes. Het wordt aanbevolen om minstens 20 seconden te gebruiken.
 • Als u uw handen niet volledig droogt, kunnen er ziektekiemen groeien. Drogen van de handen met wegwerppapier wordt aanbevolen.
 • Stop met het regelmatig wassen van uw handen, vooral na het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals hierboven genoemd: naar de badkamer gaan, eten, gebruik maken van het openbaar vervoer, hoesten of niezen.

Een correcte handwas verwijdert 90% van de aanwezige micro-organismen in de handen. Een duidelijk voordeel dat je krijgt voor bedreigingen zoals het coronavirus.

Belangrijk: droog uw handen!

Belangrijk: droog uw handen!

Voor Monouso zijn gezondheidszorg en hygiëne essentieel. Daarom bieden wij u een breed scala aan producten die een goede reiniging van uw handen garanderen.

In de Monouso online winkel hebben we wegwerphanddoeken om het handwasproces af te ronden, waardoor de hygiëne tegen de laagste prijs wordt gegarandeerd.

Onze papieren handdoeken zijn sterk en sterk absorberend, in staat om de handen droog en vrij van mogelijke microbiële groei achter te laten.

Daarnaast hebben we in onze rubriek hygiëneproducten onder andere zeepdispensers, natte handdoeken, papieren handdoekdispensers en papierrollen om voor uw gezondheid en die van uw dierbaren te zorgen.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.