fbpx

15 energiebesparende tips voor restaurants

Als je een lijst maakt van de voordelen van energiebesparing in een restaurant, zul je bovenaan de lijst zeker kostenbesparing, optimaal gebruik van elektrische apparaten en, natuurlijk, zorg voor het milieu zetten. De redenen om het elektriciteitsverbruik te verminderen liggen voor de hand, maar het belangrijkste is hoe je dat doet. Hoe bespaar je energie in een restaurant?

Er zijn al veel keukenmanagers over de hele wereld die aan de slag zijn gegaan om hun elektriciteitskosten te verlagen, omdat ze zich bewust zijn van de enorme voordelen die dit kan opleveren, zowel op individueel als op mondiaal niveau. En ze zijn erin geslaagd om hun maandelijkse barkosten te verlagen door slechts kleine energiebesparende maatregelen te nemen.

Het verminderen van het elektriciteitsverbruik in hotels en restaurants vereist een sterke wil, maar een paar euro besparen op je maandelijkse rekening is makkelijker dan je denkt. Om erachter te komen hoe je elektriciteit kunt besparen in je restaurant, zijn hier 15 tips die je vandaag nog kunt toepassen om je volgende rekening te verlagen!

Waar verbruik je de meeste elektriciteit in je restaurant?

Restaurants en bars verbruiken 6% van de totale energie in de dienstensector, die naast catering ook detailhandel, toerisme, vrije tijd, gezondheidszorg en transport omvat. Maar waar wordt al deze energie in jouw restaurant gebruikt? Waar verbruiken bars en restaurants de meeste elektriciteit?

Je raadt het al, de belangrijkste plek waar de uitgaven zich concentreren is in de keuken, precies tussen de som van de apparatuur in de productieruimte en de koelruimtes. In de meeste bedrijven (dit hangt grotendeels af van het soort bedrijf) gaat 60% van de elektriciteitsrekening naar deze ruimte, terwijl 30% naar airconditioning gaat en de rest naar verlichting en andere zaken.

Hoewel restaurants, cafés en hotels de hoogste gemiddelde energie-efficiëntie laten zien in het nationale onderzoek ‘9e index van energie-efficiëntie in het MKB’ van de Gas Natural Fenosa Foundation, zijn zij ook de sector met meer dan 20% besparingspotentieel. Met andere woorden, er is een kans om energiebesparende maatregelen uit te voeren in het restaurant op alle fronten: energieverliezen verminderen, beter gebruik maken van natuurlijke elementen en een paar (of veel) veranderingen doorvoeren.

De voordelen van energiebesparing in een restaurant

Je restaurant wordt steeds beter, maar als je besluit om actie te ondernemen om je energiekosten te verlagen (op korte en lange termijn), zul je nog betere resultaten behalen. Er zijn drie belangrijke voordelen van energiebesparing in een restaurant: besparingen op de energierekening, bescherming van het milieu en (inter)nationale erkenning.

Bovendien kunnen deze besparingen de sleutel zijn tot het compenseren van rekeningen voor die verbouwing waar je van droomt, het uitbreiden van je aanbod of het aannemen van meer personeel.

Besparing op facturen

Alle toegepaste verbeteringen om elektriciteit te besparen zullen direct worden weerspiegeld in je maandelijkse verbruik en dus in je factuur: je zult elke maand minder elektriciteit gaan betalen zonder dat de diensten of het comfort in de ruimte eronder lijden.

Zorg voor het milieu

Energie besparen in je restaurant helpt het milieu. Een lager elektriciteitsverbruik vermindert het gebruik van natuurlijke hulpbronnen en verbetert zo onze relatie met de natuur. Minder schade aan het milieu betekent minder uitstoot van broeikasgassen en minder gezondheidsproblemen.

Erkenning in de branche

Veel restauranthouders zoals jij zijn heel serieus bezig om de ecologische voetafdruk van hun restaurant tot een minimum te beperken. Zozeer zelfs dat er al prijzen worden uitgereikt aan de meest efficiënte restaurants. Dit kan een goede manier zijn om de aandacht te trekken van nieuwe klanten die de moeite en verantwoordelijkheid van je zaak zullen waarderen. Bij Monouso hebben we een soortgelijk initiatief opgezet met onze premium milieustickers, zodat klanten die duurzame verpakkingen uit onze winkel gebruiken, deze in hun zaak kunnen ophangen en hun klanten kunnen informeren over hun inzet voor het milieu.

15 energiebesparende ideeën voor restaurants

Nu we hebben vastgesteld waar je de meeste energie uitgeeft en welke voordelen je kunt halen uit het verminderen van je energieverbruik, hebben we een aantal tips over hoe je energie kunt besparen in restaurants, zodat je een verandering ziet op je volgende factuur.

#1 Industriële keukenapparatuur met een energielabel

Koelkasten (die 24 uur per dag aan staan), maar ook ovens, vaatwassers en andere items in het productiegedeelte van de keuken, hoe beter ze een energielabel hebben, hoe minder ze zullen verbruiken. Het is geen kwestie van alle apparaten in één keer vernieuwen, maar het is een kwestie van er rekening mee houden wanneer ze uitgefaseerd moeten worden.

Hoewel de duurdere series meestal de zuinigste labels hebben, kan dit gebaar op de lange termijn de grootste besparing opleveren (en zichzelf terugbetalen). Dit is precies het punt waarop de energierekening van je pand omhoog gaat, dus je weet hoe je dit stap voor stap moet aanpakken.

#2 Regelmatig onderhoud van alle apparaten

Naast kiezen voor efficiëntere keukenapparatuur is het ook belangrijk dat ze goed werken, en daarvoor is het nodig om periodiek goed onderhoud te laten uitvoeren. Een probleem met de motoren in de koelkast kan bijvoorbeeld een negatieve invloed hebben op je elektriciteitsrekening, net als andere problemen met apparaten die onnodig overmatig gebruik van elektriciteit veroorzaken. En dit vertaalt zich in hoge elektriciteitsrekeningen.

Controleren of de elektrische installaties in restaurantkeukens goed werken, draagt bij tot een lager elektriciteitsverbruik, naast gemoedsrust en veiligheid.

#3 Effectieve keukenindeling

Als je erover denkt om je keuken te verbouwen of als je de ruimte hebt om je apparatuur anders te plaatsen, kies dan voor een indeling waarbij de verwarmings- en koelzones gescheiden zijn.

wat win je ermee? Als je een koelkast naast de oven hebt staan, geeft de oven warmte af, waardoor de koelkast extra moeite moet doen om de juiste temperatuur te behouden. Hetzelfde geldt voor de andere apparaten. Daarom is het goed om twee zo verschillend mogelijke zones te hebben.

#4 Gebruik wegwerpverpakkingen

Je kunt elke week een paar afwasbeurten in de vaatwasser besparen als je biologisch afbreekbare wegwerpartikelen in je vaat doet. Bijvoorbeeld kartonnen bakjes voor ijs en desserts, kommen met gratis deksels, glazen en bierpullen voor op het terras (veel lichter om te dragen).

#5 Maak optimaal gebruik van natuurlijk licht

Ga de keuken uit en kijk naar de verlichting. Niet alle locaties hebben een locatie waar ze gebruik kunnen maken van het licht dat van de straat komt, maar als je gebruik kunt maken van de natuurlijke bronnen van het restaurant, maak dan die ramen vrij en laat de zon naar binnen schijnen! Als je het licht blokkeert met vinyl, gordijnen of meubels, verwijder ze dan om het licht binnen te laten en de ramen schoon te houden.

Hoe meer natuurlijk licht, hoe minder kunstlicht je nodig hebt. Bovendien brengt natuurlijk licht altijd meer vreugde en vult het ruimtes met een andere energie. Je klanten zullen je er dankbaar voor zijn.

#6 Vervang gloeilampen door LED-opties

We weten dat je niet de hele dag op natuurlijk licht kunt vertrouwen (misschien kun je zelfs geen seconde zonder kunstlicht), maar je kunt kosten besparen door over te stappen op LED-lampen. Je kunt ook slimme LED-lampen nemen die op specifieke tijden afzonderlijk aan en uit kunnen worden gezet.

En vergeet niet dat LED-lampen veel minder warmte afgeven dan traditionele gloeilampen (ze geven heel weinig warmte af), dus ze hebben geen invloed op de kamertemperatuur in de zomer. Dit voorkomt dat je de airconditioning een graadje lager moet zetten dan nodig is (elke graad is merkbaar op je rekening).

#7 Zones met bewegingssensoren

Een ander interessant idee om verlichting te besparen is om bezettingssensoren te installeren in de gangen die naar de toiletten leiden en in de toiletten zelf. Op deze manier gaan de lichten alleen aan als ze echt nodig zijn en blijven ze niet branden als er niemand in deze ruimtes is.

Deze lichten gaan aan wanneer ze beweging waarnemen in de ruimte waar ze zijn geïnstalleerd en gaan uit na een variabele tijd die kan worden geprogrammeerd. Zorg ervoor dat je de timing aanpast zodat ze niet hinderlijk zijn voor klanten (ze gaan niet te vroeg uit), maar ook dat ze niet langer blijven branden dan nodig is.

#8 Kies felle kleuren voor muren en meubels

Een goede bondgenoot van natuurlijk licht is een lichte ruimte waarin het kan worden weerspiegeld. Je kunt de indruk van helderheid vermenigvuldigen als je heldere kleuren kiest voor je muren, meubels en bar.

Je weet al voor welke tinten je moet kiezen de volgende keer dat je je pand ingrijpend gaat verbouwen: wit, crèmekleuren, bones en pasteltinten.

#9 Kies voor hernieuwbare energiebronnen

heb je ooit overwogen om zonnepanelen te installeren? Als deze duurzame optie mogelijk is voor jouw bedrijf, denk dan geen twee keer na. Het gebruik van dit type hernieuwbare fotovoltaïsche energie kan je veel geld besparen op je facturen. Net als bij het upgraden van je elektrische apparaten, vergt dit een initiële investering die zich op de middellange tot lange termijn terugbetaalt.

#10 Schakel alles uit wat niet nodig is: pa pa standby-modus

Alle apparaten die zijn aangesloten maar niet zijn ingeschakeld, verbruiken een minimale hoeveelheid elektriciteit. Dit lijkt misschien een absurde hoeveelheid, maar vermenigvuldigd met alle apparaten die je bezit en de uren die ze in stand-bymodus staan…. is het een aanzienlijk bedrag dat we heel gemakkelijk van onze rekeningen kunnen afhalen. Het enige wat we hoeven te doen, is de stekker van al deze apparaten uit het stopcontact halen als ze niet in gebruik zijn. Een praktische manier om dit te doen is door ze aan te sluiten op stekkerdozen en ze uit te trekken als ze niet nodig zijn.

#11 Je team trainen in energiebesparing

Laat de warmwaterkraan niet openstaan, laat apparaten niet te lang aanstaan, haal de stekker uit het stopcontact als je ze niet gebruikt…. er zijn veel kleine dingen die afhangen van je team. Het is belangrijk dat het personeel dat in de keuken en eetzaal werkt, zich deel voelt van dit doel om energie te besparen ten voordele van het bedrijf en het milieu. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat ze weten wat ze kunnen doen om bij te dragen en ze te motiveren om dat te doen.

#12 Vraag advies aan je elektriciteitsleverancier

Misschien heb je niet het beste tarief voor je restaurant of horecazaak. De wereld verandert en er kan een tarief zijn waarmee je meer kunt besparen. Neem contact op met je energiebedrijf zodat je voordelige veranderingen kunt overwegen.

#13 Pas de kamertemperatuur aan

Temperatuurregeling is de sleutel tot het vermijden van overmatig energieverbruik door airconditioners in het restaurant. Net zoals je in de keuken moet vermijden dat de koelapparatuur overbelast raakt door een verkeerde afstelling, moet je in de eetzaal het gebruik van de airconditioning controleren.

Het is belangrijk om deze correct te gebruiken, aangezien dit apparaat tot 30% van de rekening kan veroorzaken. Comfort in de eetkamer is een van de dingen die gasten het meest waarderen, dus het gaat er niet om dat ze het koud of warm krijgen, maar dat je de airconditioning verstandig instelt en maatregelen neemt om de temperatuur te weerstaan.

Het plaatsen van dubbele toegangsdeuren verbetert de thermische isolatie van de ruimte. Zet ook de algemene airconditioning een graadje hoger of lager en let elke dag op de temperatuur: op bepaalde momenten van de dag kun je zonder airconditioning. Maak er het beste van.

Het is aan te raden om de ECO-modus te gebruiken en de temperatuur in te stellen tussen 20 en 25 graden in de zomer en 20 tot 22 graden in de winter. Onder deze temperaturen moeten airconditioners harder werken, waardoor hun verbruik met wel 8% kan stijgen.

#14 Vermijd elektrische apparaten …

wanneer mogelijk. Het is heel moeilijk om alternatieven te vinden voor sommige apparaten, maar het kan zijn dat je sommige elektrische apparaten te veel gebruikt. Kijk of je sommige apparaten niet meer kunt gebruiken en terug kunt vallen op meer traditionele technieken.

#15 Gevelbord … verlicht?

Als het uithangbord op de gevel van de winkel verlicht is, verbruikt het genoeg uren per dag licht om te blijven werken als de winkel gesloten is. Schakel het bord uit als het pand gesloten is: je bespaart op elektriciteitsverbruik en draagt bij aan het verminderen van lichtvervuiling.

heb je eraan gedacht om het uithangbord te vervangen? Het is gebruikelijk om het decor van een pand te vernieuwen, inclusief de gevel. Als je veranderingen gaat aanbrengen, kun je alternatieven zonder lichten en neonlichten overwegen.

We weten dat sommige van deze 15 gebaren niet gemakkelijk zijn, maar dit is een lijst die je in gedachten moet houden om de duurzaamheid van je restaurant geleidelijk aan te vergroten. Tegelijkertijd verlaag je je elektriciteitsrekening.

Sommige van deze tips en initiatieven voor energiebesparing in restaurants vereisen een aanzienlijke investering, maar ze zijn terug te verdienen in termen van de voordelen die ze opleveren. Met andere kun je vandaag nog beginnen: begin met niets op stand-by te laten staan en de kamertemperatuur aan te passen. Binnen een maand zul je al resultaten zien. Het is de bedoeling dat deze kleine gebaren gewoonten worden die u en uw team lange tijd in uw horecabedrijf zullen houden en geleidelijk aan overgaan op grotere gebaren.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.