fbpx

Hoe de magazijnlogistiek te verbeteren

logistica-almacen-portada

Bij Monouso zijn we ons ervan bewust hoe belangrijk het is om een goede strategie te hebben in de opslag en distributie van producten in een magazijn.

Daarom geven we u vandaag 9 tips die u helpen om uw magazijnlogistiek te verbeteren zodat uw organisatie wordt geoptimaliseerd. Als u geïnteresseerd bent, let dan goed op!

1. Kies de ideale logistieke strategie

Afhankelijk van het aantal orders per dag dat u vanuit uw magazijn verstuurt, dient u een bepaalde logistieke strategie te implementeren. Als u minder dan 50 bestellingen per dag verstuurt, heeft u geen speciale techniek nodig, maar als u meer dan 1000 bestellingen verstuurt, moet u zeer georganiseerd te werk gaan.

Hoe groter het aantal leveringen, hoe gecompliceerder de zaken kunnen worden, dus het is beter om te kiezen voor automatisering als je veel bestellingen hebt.

In deze gevallen wordt ook het gebruik van WMS-software (Warehouse Management System) aanbevolen. Hiermee kunt u de voorraad registreren, evenals de locatie, de invoer en de uitvoer van uw producten.

Aan de andere kant moet u weten dat het ook mogelijk is om de logistiek uit te besteden, dat wil zeggen dat u derden kunt inhuren om de opslag van uw goederen te verzorgen.

2. Organiseer uw producten strategisch

Het sorteren van uw goederen volgens bepaalde specificaties is een van de logistieke verbeteringen die u in het magazijn kunt doorvoeren. Overweeg de volgende aspecten om ze te bestellen:

  • Niveau van rotatie. Hoe hoger de vraag naar de producten, hoe dichter ze bij de ontvangst- en verzendingsgebieden moeten worden geplaatst.
  • Maat. Zwaardere en volumineuzere goederen vereisen een technische behandeling, dus het is beter om ze te scheiden van de rest.

U kunt ze ook classificeren op basis van de vraag of het gaat om verse en aanpasbare producten die een productieproces doorlopen voordat ze worden verzonden.

3. Voorkomt en beheert het breken van de voorraad

Om breuk van de voorraad te voorkomen kunt u een aantal maatregelen nemen, zoals

  • Denk aan het niveau van de rotatie. U zult elk product moeten leveren volgens de vraag van uw klanten.
  • Beschikken over een document of platform met actuele gegevens over de ontvangen, verzonden en opgeslagen goederen.

Aan de andere kant is het altijd gepast om een strategie te hebben in het geval van een voorraadonderbreking.

Idealiter informeert u uw klanten op een of andere manier over het tekort aan de overeenkomstige producten en informeert u hen over de volgende beschikbaarheid ervan.

4. Cross-docking in de praktijk brengen

Cross-docking is een logistieke techniek die als hoofddoel heeft de producten in het magazijn zo kort mogelijk te houden. Het is een uitgebreid distributiesysteem waarbij de goederen bij aankomst worden klaargemaakt voor verzending in plaats van dat ze worden opgeslagen.

Dit verkleint de kans dat uw producten onder andere in waarde dalen, verloren gaan, beschadigd raken of gestolen worden.

logística-almacén-cuerpo

5. Maak het werk gemakkelijker

Het is belangrijk om te investeren in de apparatuur en technologie die nodig zijn om het werk van uw medewerkers te vergemakkelijken. In het transport is het essentieel om voldoende karren, vorkheftrucks, pallettrucks, enz. te hebben.

Barcodelezers, wikkelmachines, sealers en dergelijke zullen ook nodig zijn.

6. Beheer de ruimte

Het is essentieel om de schappen en de verschillende werkgebieden efficiënt te organiseren. Het begrenst o.a. opslagruimtes, overbevoorrading, picking, receptie, uitgang.

U kunt ook een productnummeringssysteem implementeren en de beste toegangswegen creëren, zodat u geen onnodige tijd en energie verbruikt.

7. Een taak delegeren aan elke werknemer

In de meeste gevallen is het ideaal dat elke werknemer een specifieke taak krijgt toegewezen. Zo kunnen uw medewerkers hun werk verbeteren, wat leidt tot meer kwaliteit en efficiëntie.

Sommigen zullen te maken krijgen met transport, anderen met ontvangst, weer anderen met ordervoorbereiding, enzovoorts.

8. Bespaart tijd bij het plukken

Als u meerdere bestellingen voor hetzelfde product heeft, is het raadzaam deze gelijktijdig te bereiden. Op deze manier is het niet nodig om steeds weer naar dezelfde plaats te gaan om dezelfde partij goederen op te halen, waardoor veel tijd wordt bespaard.

9. Kwaliteitscontrole

Als u fouten wilt voorkomen terwijl u aan de eisen van uw klanten voldoet, moet u een adequate kwaliteitscontrole hebben. Hierdoor wordt de goede staat van de goederen bij elke stap van aankomst tot vertrek uit het magazijn geïnspecteerd.

Na het kennen van deze 9 tips om de logistiek van een magazijn te verbeteren, bent u beter voorbereid om de uitdagingen van de opslag van goederen aan te gaan. Volg deze tips tot op de letter en u zult zien hoe uw productiviteit en efficiëntie zal toenemen.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.