fbpx

Wat is het verschil tussen een chef-kok en een uitvoerende chef-kok en wat zijn hun rollen?

diferencia-entre-chef-y-chef-ejecutivo

Kent u het verschil tussen een chef-kok en een uitvoerende chef-kok?

Bent u geïnteresseerd in een baan in de keuken van een horecabedrijf, maar kent u de bijzonderheden van deze functies niet? Welnu, vandaag in Monouso laten wij u zien wat de functies zijn van elk van deze professionals.

Hoewel je deze uitdrukkingen soms als synoniemen hoort, is de waarheid dat er aanzienlijke verschillen zijn in hun functies. Als u dus een stevige stap wilt zetten om culinair specialist te worden, moet u bij de basis beginnen:

Wie vormt het keukenteam van een restaurant? Functies en beroepsprofiel van de chef-kok, de chef-kok en de kok

Als we uitgaan van de etymologische oorsprong van de woorden, zullen we zien dat chef uit het Latijn komt en hoofd betekent. Evenzo is kok afgeleid van de uitdrukking “coquina”, wat betekent rijpen door middel van warmte.

Hieruit kunnen we afleiden dat chef-koks (met inbegrip van de leidinggevende) een leidinggevende positie in de keuken bekleden, terwijl de kok een meer instrumentele rang heeft.

Hoewel dit team uit veel meer mensen bestaat, zullen we het vandaag hebben over de rollen en het beroepsprofiel van de chef-kok, de uitvoerende chef-kok en de kok in een restaurantkeuken:

Wat is een Executive Chef

Als u zich afvraagt wat een chef-kok of chef de cuisine doet, moet u weten dat hij of zij een gastronomisch professional is die de leiding heeft over een keuken. Het is een functie met leidinggevende verantwoordelijkheden, en vereist bijgevolg jarenlange ervaring en een geavanceerde opleiding. Het is dan ook gemakkelijk te begrijpen dat zij de hoogste schakel in de hi├źrarchische keten vormt.

Hij staat ook bekend als chef-kok en is verantwoordelijk voor alle operaties, inclusief de verantwoordelijkheid om zijn creativiteit en meesterschap uit te stralen in de gerechten die hem zullen onderscheiden van de rest.

Functies

De functies omvatten:

 • Recepten en menu’s ontwikkelen.
 • Toezicht houden op andere koks en kokkinnen.
 • Beoordelen en aannemen van keukenpersoneel.
 • Planning personeelroosters .
 • Opleiding van personeel.
 • Bereken de bedrijfskosten.
 • Het ontwikkelen en evalueren van restaurant projecten.
 • Selectie van leveranciers en grondstoffen.

Professioneel profiel

In het algemeen ziet het beroepsprofiel van de chef-kok er als volgt uit:

 • Ongeveer 15 jaar ervaring in een restaurant keuken.
 • Diploma gastronomie of soortgelijke studies.
 • Vermogen om leiding te geven en in een team te werken.
 • Bij voorkeur gespecialiseerd in een culinaire tak.
 • Vermogen om onder druk te werken.
 • Superieure communicatieve en interpersoonlijke vaardigheden.

Wat is Chef de cuisine of Chef

De meeste mensen denken dat koks en kokkinnen hetzelfde zijn of dezelfde rang hebben in een restaurantkeuken, aangezien deze uitdrukkingen in de volksmond worden gebruikt om iemand die in de keuken werkt op een algemene manier aan te duiden. De twee verschillen echter in het aantal jaren ervaring en het niveau van de beroepsopleiding.

Met andere woorden, de chef-kok (of chef de cuisine), is die vakman die geaccrediteerd is door een gastronomisch instituut (hogere opleiding van 2 – 4 jaar), of opgeleid door een gerenommeerde chef-kok. Deze titel suggereert een hoog niveau van meesterschap door gespecialiseerde studies of opgedane ervaring.

Kenmerken

Voor het bereiken van de bedrijfsdoelstellingen moeten de chefs het volgende in acht nemen:

 • Train rechtstreeks van de chef-kok in vaardigheden en creativiteit.
 • Ondersteuning bij het maken van menu’s.
 • Controle van de voorraad grondstoffen.
 • Helpen bij de kostenanalyse van eten en drinken.
 • Co├Ârdineren en superviseren van de koks die de leiding hebben.
 • Ondersteun het werk in de stations indien nodig.

Professioneel profiel

De chef-kok of chef de cuisine moet het volgende profiel hebben:

 • Minstens 5 jaar in de keuken gewerkt.
 • Opgeleid in een gastronomisch instituut.
 • Leidinggevende en toezichthoudende vaardigheden.
 • Houding van permanente opleiding.
 • Effectieve communicatie met je team.

Wat is een kok?

In zeer ruime zin is een kok iemand wiens taak het is voedsel te bereiden. Deze uitdrukking kan worden uitgebreid tot personen die koken voor hun plezier en niet voor hun loon.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft de titel niets te maken met de kwaliteit van de voorbereidingen. Vergeet niet dat veel koks gerechten van hogere kwaliteit kunnen maken dan sommige chefs.

In de horeca worden koks beschouwd als alle werknemers die ondergeschikt zijn aan chef-koks. En in de praktijk zijn zij degenen die dagelijks het eten klaarmaken in plaats van de keuken te beheren of de recepten te bedenken. Met andere woorden, je zult ze zien op de posten die de keukenprocessen leiden.

Functies

Het dagelijkse werk van koks houdt in:

 • Het koken van de voorbereidingen van de dag.
 • Voer elke actie uit die door de chef in de keuken is opgedragen.
 • Onderhoud en schoonmaken van de ruimtes.
 • Volg tot op de letter de recepten van de chef-kok.
 • Ga door met de culinaire training met je supervisors.

Professioneel profiel

Als u kok wilt worden, is het raadzaam dat u aan het volgende profiel voldoet:

 • Interesse in het nastreven van een carri├Ęre in de culinaire wereld.
 • Vermogen om instructies op te volgen.
 • Wens om voedsel en drank gerelateerde vaardigheden te leren.
 • Vermogen om onder druk te werken en doeltreffend te communiceren.

Verschillen tussen chef en uitvoerend chef

Nu we weten wat de functies van deze beroepsmensen in een restaurantkeuken zijn, zullen we u vertellen wat het verschil is tussen deze twee functies:

Bediening in de keuken

Zoals we u hebben verteld, heeft de chef-kok de leiding over de keuken en zal hij dus de uiteindelijke beslissingen nemen. In die zin moeten zij zich concentreren op aspecten van het horecabedrijf die verder gaan dan de seizoenen en moeten zij het operationele gedeelte bij de voorbereidingen aan hun team delegeren. Zo komt het vaak voor dat hij vergadert met leveranciers, marketingstrategie├źn vaststelt, operationele kosten opneemt, enz.

Anderzijds moeten chef-koks veel meer tijd besteden aan het begeleiden van de bereiding van voedsel, aangezien het hun verantwoordelijkheid is daarop toezicht te houden. Dit dwingt hen ruimte te delen met de koks en andere personeelsleden, waardoor het gevoel van teamwork wordt versterkt.

Seizoensgebonden projectie

Dit is een ander interessant verschil, dat verband houdt met de visie van het hotelwezen. Zowel de chef-kok als de chef de cuisine houden zich bezig met de bereiding van recepten, de ontwikkeling van menu’s en het ontwerp van restaurantgerechten. De reikwijdte van hun verantwoordelijkheden varieert echter.

De chef heeft namelijk de dagelijkse verantwoordelijkheid om de visie en bedrijfswaarden te vertalen in de bereidingen. Dat wil zeggen, er zijn reeds gestandaardiseerde elementen die elke dag moeten worden gereproduceerd, en het zal van hem afhangen om de kenmerken ervan te behouden. Anders zouden de creatieve signatuur en de persoonlijkheid van het cateringbedrijf in gevaar komen.

Anderzijds is het de taak van de chef-kok om de veranderingen te bepalen die deze elementen in de loop van de tijd zullen ondergaan, waarbij hij steeds de identiteit in het oog houdt. Daartoe moet hij rekening houden met de kenmerken van elk seizoen, de gastronomische tendensen en de smaak van zijn klanten. Dit is zeer belangrijk, omdat het de groei of de evolutie van het restaurant afhankelijk maakt van de criteria van de chef-kok.

Leidinggevende niveaus

In het algemeen impliceert een chef-kok dat hij/zij een leider is, aangezien hij/zij ongeacht zijn/haar rang beslissingen moet nemen en leiding moet geven aan het personeel onder hem/haar. Daarom hebben ook de leiderschapsstijlen in beide gevallen de neiging te vari├źren.

In het geval van de keukenchef is het gebruikelijk dat hij zijn team kan beïnvloeden vanuit de medezeggenschap. Hij zal dagelijks worden vergezeld door het team, zij aan zij en deelgenoot van het ritme van het werk. Dit bevordert van nature de wens om hem te volgen en de identiteit om instructies op te volgen zonder grote ongemakken.

De chef-kok gebruikt zijn nalatenschap, en wat hij als culinaire professional voor de gemeenschap betekent, als leiderschapsbasis. Op die manier geeft hij de werknemers onder hem het gevoel dat zij, door zich bij hem aan te sluiten, deel uitmaken van iets belangrijks. Hij laat hen weten dat als iedereen zijn deel doet, het restaurant zich zal onderscheiden van de rest en unieker zal zijn.

Dit benadrukt het belang van de carri├Ęre van de chef. Hoe prominenter uw carri├Ęre is en hoe groter uw culinaire bijdragen aan de restaurantbranche, hoe gemakkelijker het zal zijn om het personeel te inspireren u te volgen.

Verschillen tussen Chef en Kok

Vervolgens zullen wij de draagwijdte van de functies van chef-kok en kok vergelijken aan de hand van enkele essenti├źle gebieden van het koken:

Kookstations

Het verschil in deze ruimte is dat de koks de hele dag op hun post zullen zijn. Daar zullen zij specifieke taken hebben die inspelen op een specifiek proces in de keuken.

Anderzijds moet de chef-kok bij alle stations zijn, toezicht houden en ervoor zorgen dat alles in orde is. U kunt hem echter ook tijdelijk op een station zien koken of ondersteunen indien nodig.

Uiteindelijk mag u niet vergeten dat de chef er verantwoordelijk voor is dat alle voorbereidingen correct worden uitgevoerd. Bovendien hangt de reputatie van het cateringbedrijf grotendeels af van zijn of haar vermogen om de gastronomische processen in goede banen te leiden.

Hoe menu’s en recepten te benaderen

Zoals gezegd zijn koks de meesters in het samenstellen van recepten en menu’s. Creativiteit op dit gebied is een onmisbaar ingredi├źnt om hun restaurants te onderscheiden van de rest. Daarom beschouwen zij deze verantwoordelijkheid als iets dat niet kan worden gedelegeerd en persoonlijk is.

In deze zin worden het concept van het restaurantbedrijf, de voorbereidingen en het ontwerp beheerd door de chef-kok, van hieruit komen de koks en andere leden van het team, die de uitvoerende arm zullen zijn van het eerder gevormde. Als metafoor zouden we kunnen zeggen dat als het menu een klok zou zijn, de chef-kok de uurwerkmaker zou zijn en de koks de tandwielen.

Creatief concept belichaamd in de gerechten

De chef staat garant voor de creatieve stijl in de uiteindelijke bereidingen, inclusief smaken, kleuren en de hele eindbeleving. Dit geheel maakt deel uit van zijn visie en reputatie.

Deze “creatieve handtekening” verwijst naar zijn reis en legt de basis voor het voortleven van zijn nalatenschap. Het is ook een onschatbare troef van de chef waarop hij zijn carri├Ęre zal bouwen.

Voor chef-koks is dit alles een gelegenheid om hun professionele identiteit te cre├źren. Het lijdt dan ook geen twijfel dat een goede chef-kok een grote invloed op de koks achterlaat, die voor hen als een noord zal dienen om professioneel te groeien.

Administratief beheer van de processen

Koks zijn erop gericht hun maaltijden zo goed mogelijk te bereiden volgens de normen van hun chef. Als zij dat doel bereiken, dragen zij bij tot de verwezenlijking van de bedrijfsdoelstellingen.

Anderzijds moet de chef zich concentreren op andere aspecten die verband houden met zijn academische opleiding, zoals marketing, kosten, personeelsbeheer, inkoop en andere. Een ander kenmerk dat we niet mogen vergeten is leiderschap. Zeker, elke georganiseerde groep heeft een leider nodig die inspireert en een oprecht verlangen opwekt om gevolgd te worden.

De keuken is geen uitzondering, want zonder een autoriteitsfiguur die het te volgen noorden aangeeft, zou alles een echte chaos worden. Daarom draagt de chef-kok het gewicht van het team op zijn schouders, zonder te vergeten dat hij per slot van rekening ook een kok is.

Zo eindigen we dit artikel, over het verschil tussen chef-kok en executive chef en hun rollen. Deel deze informatie en moedig u aan om te trainen, om een grote professionele gastronomie te worden. En vergeet niet om andere gerelateerde berichten te bekijken, die zeker interessant voor u zullen zijn. Tot de volgende keer!

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a trav├ęs del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en l├şnea.

Rechten: Acceso a, Correcci├│n, cancelaci├│n, oposici├│n y otros derechos como se explica en la ÔÇťInformaci├│n adicionalÔÇŁ.

Ontvangers: Los datos s├│lo se transmiten a los proveedores que tienen una relaci├│n contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.