fbpx

Glazen water en wijn. Verschillen, overeenkomsten en protocol

Wilt u uw huis of kantoor uitrusten met verschillende soorten glazen, maar weet u niet welke u moet kiezen? Kent u niet het juiste gebruik van het protocol voor water- en wijnglazen? In dit artikel laten we u zien hoe u voor elke gelegenheid het juiste glas kunt kiezen.

We zullen u ook het juiste protocol laten zien, afhankelijk van het drankje dat u gaat serveren. Blijf bij ons tot het einde van het artikel om elk detail van dit interessante onderwerp te leren.

Daar gaan we!

Geschiedenis van de bekers

historia de las copas

Sinds mensenheugenis heeft de mens gebruiksvoorwerpen gecreëerd die bepaalde dagelijkse activiteiten sterk vergemakkelijken. Oude beschavingen waren in staat om containers te ontwikkelen voor de consumptie van water en verschillende soorten drank.

In het oude Egypte werden al gespecialiseerde containers voor de consumptie van bepaalde alcoholische dranken gezien. Deze eerste glazen waren gespecialiseerd naar aanleiding van de gelegenheid, de drank en de groep mensen.

Als de maximale pracht en praal in oude rijken en voorouderlijke culturen is de gouden bril een teken van rijkdom en macht geweest. De hogere sociale klassen en de gasten van de heersers werden vermaakt met bekers met waardevolle materialen.

Met het verstrijken van de tijd werden kristallen glazen heel gewoon en werden ze onderdeel van het dagelijks leven. Tijdens de Middeleeuwen, en de Renaissance, was het heel gewoon om glazen te gebruiken voor water en wijn bij feesten, of bij lunches.

Voor gezinnen uit de middenklasse en de hogere klasse was het gebruik van de bril frequent en met protocollaire stijfheid. Daarom worden tegenwoordig belangrijke feesten, of formele uitnodigingen, vergezeld van een bril.

Wat zijn waterglazen?

Elk glas is ontworpen om één bepaald drankje te serveren. Hoewel dezelfde bekers vaak voor verschillende doeleinden worden gebruikt, is het gebruik van specifieke bekers een goede gewoonte.

De waterglazen zijn meestal iets groter dan de glazen voor andere dranken. Ze verschillen van champagneglazen in die zin dat ze langer zijn. Integendeel, waterglazen hebben de neiging om bolvormig en uitpuilend te zijn.

Waterglazen worden niet altijd geserveerd op protocollaire evenementen. Het is vaak acceptabel om waterglazen te gebruiken om de gasten tevreden te houden.

Als de gast een spreker moet zijn op de ceremonie, wordt er meestal een glas geplaatst, om het makkelijker te maken.

Wat zijn wijnglazen?

U hebt de bijzonderheden van waterglazen in het algemeen al gezien. Het is tijd om te observeren hoe wijnglazen in verschillende contexten worden gebruikt.

De exacte vorm en andere kenmerken van wijnglazen zijn afhankelijk van het type wijn. Ze worden ingedeeld in rode wijnglazen en witte wijnglazen.

 • Rode wijnglazen: Deze verschillen van waterglazen doordat ze, hoewel ze kleiner zijn, een bredere basis hebben. Op dezelfde manier hebben deze glazen een iets bredere mond dan de traditionele waterglazen.
 • Witte wijnglazen: Witte wijn is een drank die wordt gekenmerkt door het feit dat hij lichter is dan rode wijn. Daarnaast is het noodzakelijk om het koud te drinken, zodat de glazen voor deze drank kleiner zijn. De vorm is vergelijkbaar met die van rode wijnglazen, maar dan met kleinere proporties.

Verschillen tussen water en wijnglazen

Het is niet alleen de vorm en de grootte die de verschillen tussen water en wijnglazen kan bepalen. Andere details kunnen de afstand tussen deze twee gebruiksvoorwerpen markeren die zo gebruikelijk zijn in ons huis en in restaurants. Laten we eens kijken waar dit over gaat:

 • Capaciteit: Waterglazen hebben een grotere capaciteit dan wijnglazen. Deze laatste zijn daarentegen bedoeld om kleine porties te dragen.
 • Tijd om ze te bedienen: De wijnglazen worden pas geserveerd als het eten is genuttigd, of als de formele maaltijd begint. Waterglazen kunnen echter al voor het begin van het diner of de ceremonie worden geserveerd.
 • Serveerstijl: Waterglazen zorgen voor meer flexibiliteit bij het serveren. Ze kunnen tot ¾ van hun capaciteit worden gevuld. Daarentegen komen wijnglazen zelden boven 1/3 van hun capaciteit uit.
 • Correct gebruik: Wijnglazen worden slechts één keer gebruikt en moeten worden vervangen. Aan de andere kant kunnen de waterglazen zo vaak worden gebruikt als de gast nodig heeft om te hydrateren.
 • Vervanger: U kunt de waterglazen vervangen door kristallen glazen. Echter, rode en witte wijnglazen hebben geen vervanging.

Overeenkomsten tussen water en wijnglazen

copas de agua y vino similitudes

Niet alles is anders als het gaat om het sorteren van waterglazen en wijnglazen. Sommige overeenkomsten vallen op, en deze kunnen ons zelfs in verwarring brengen. Het is tijd om naar hen te kijken om een dieper begrip van het onderwerp te krijgen:

 • Materialen: Glas is het meest voorkomende materiaal als het gaat om het glaswerk protocol. Zowel wijnglazen als waterglazen zijn gemaakt van kristal.
 • Gelegenheden: Op feesten, plechtigheden, toespraken, bruiloften en allerlei protocollaire gelegenheden kunnen water en wijnglazen aanwezig zijn.
 • Presentatie: Zelden zijn verschillende decoraties of presentaties gemengd in een enkele bril. Daarom wordt altijd dezelfde fabrikant gekozen voor de water- en wijnglazen.
 • Onderhoud: Wijnglazen en waterglazen vereisen hetzelfde onderhoud en dezelfde zorg om hun levensduur te verlengen.

Protocol voor waterglazen

De tijd is gekomen om u het voorgestelde gebruik van de waterglazen te laten zien. Op deze manier kunt u uw gasten de formaliteit en stijl geven die ze verdienen:

 • Tijd om op te dienen: Het moet worden geserveerd voor het begin van de maaltijd, of aan het begin van de vergadering.
 • Hoeveelheid: Het kan tot ¾ deel van zijn capaciteit worden gevuld. Het hangt allemaal af van de grootte van het glas.
 • Locatie: Dit is het eerste glas in de rij glazen.
 • Gelegenheid: Voor alle soorten gelegenheden en maaltijden.

Protocol voor wijnglazen

https://www.youtube.com/watch?v=BHyHAtTKrJg

De wijnglazen hebben ook hun eigen protocol wanneer ze worden geserveerd, en afhankelijk van de gelegenheid. We zullen u laten zien hoe u deze bril moet toedienen.

 • Tijd om op te dienen: Geserveerd naast de maaltijd om het banket te beginnen.
 • Hoeveelheid: Ze mogen niet te veel worden gevuld. Het wordt passend geacht 1/3 van zijn capaciteit te gebruiken.
 • Locatie: Het moet zich aan de rechterkant bevinden, na het waterglas als het een tito-wijn is, en gevolgd door het witte wijnglas.
 • Begeleiding: Voor zacht voedsel zoals vis of elk type wit vlees.

Tot nu toe onze gids voor gebruik en vergelijking tussen glazen water en wijn. Ga niet weg zonder een kijkje te nemen in onze water- en wijnglazen die voor u beschikbaar zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

BASIC DATA PROTECTION INFORMATION

Purpose: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rights: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Recipients: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimation: Consentimiento del interesado.

Responsible: Envalia Group, S.L.

Additional information: You can find additional information on data protection in our privacy policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.