fbpx

Glazen water en wijn: verschillen, overeenkomsten en etiquette

Wilt u uw huis of kantoor uitrusten met verschillende soorten glazen, maar weet u niet welke u moet kiezen? Kent u het juiste gebruik van het protocol voor water- en wijnglazen niet? In dit artikel laten we u zien hoe u voor elke gelegenheid het juiste glas kiest.

Daarnaast laten we u de juiste etiquette zien, afhankelijk van de drank die u gaat schenken. Blijf bij ons tot het einde van het artikel om elk detail te leren over dit interessante onderwerp en hoe u het juiste glas water of wijnglas kiest.

Wat zijn waterglazen?

Elk glas is ontworpen om een bepaalde drank te serveren. Hoewel dezelfde glazen vaak voor verschillende doeleinden worden gebruikt, is dit niet optimaal.

Waterglazen zijn meestal iets groter dan glazen voor andere dranken. Ze zijn meestal bolvormig en gewelfd. Het is vermeldenswaard dat waterglazen meestal worden vervangen door bekers, omdat het gebruik daarvan volgens het protocol wordt aanvaard. Bovendien, als de gast tijdens de ceremonie een spreker zal zijn, wordt meestal een glas gebruikt om het gebruik ervan te vergemakkelijken.

Wat zijn wijnglazen?

U hebt de bijzonderheden van waterglazen in het algemeen al gezien. Nu is het tijd om te kijken hoe wijnglazen die in verschillende contexten worden gebruikt, eruit zien.

De exacte vorm en andere kenmerken van wijnglazen hangen af van het soort wijn. Ze worden ingedeeld in rode wijnglazen en witte wijnglazen.

 • Rode wijnglazen: Ze verschillen van waterglazen, omdat ze weliswaar kleiner zijn, maar een bredere bodem hebben. Op dezelfde manier hebben deze glazen een bredere mond dan de traditionele glazen voor water.
 • Witte wijnglazen: Witte wijn is een drank die wordt gekenmerkt door het feit dat hij lichter is dan rode wijn. Bovendien moet hij koud worden gedronken, zodat de glazen voor deze drank kleiner zijn. Hun vorm is vergelijkbaar met die van rode wijnglazen, maar met kleinere verhoudingen.

Verschillen tussen water- en wijnglazen

Niet alleen de vorm en de grootte bepalen de verschillen tussen water- en wijnglazen. Andere details kunnen de afstand markeren tussen deze twee gebruiksvoorwerpen die zo gewoon zijn bij ons thuis en in restaurants. Laten we eens kijken waar het om gaat:

 • Capaciteit: Waterglazen hebben een grotere capaciteit dan wijnglazen. Deze laatste zijn daarentegen ontworpen om kleine porties te dragen.
 • Serveertijd: Wijnglazen worden pas geserveerd als het eten is genuttigd, of als het evenement formeel begint. Waterglazen kunnen echter al worden geserveerd voordat het diner of de ceremonie begint.
 • Stijl van serveren: Waterglazen bieden meer flexibiliteit bij het serveren. Ze kunnen tot ¾ van de inhoud worden gevuld. Wijnglazen daarentegen zijn zelden groter dan 1/3 van hun inhoud.
 • Correct gebruik: Wijnglazen worden slechts één keer gebruikt en moeten worden vervangen. Waterglazen daarentegen kunnen zo vaak worden gebruikt als de gast wil drinken.
 • Vervanging: U kunt de waterglazen vervangen door kristallen glazen. Rode en witte wijnglazen daarentegen hebben geen vervanging.

Overeenkomsten tussen water- en wijnglazen

Water- en wijnglazen zijn niet allemaal verschillend als het gaat om het classificeren van water- en wijnglazen. Sommige overeenkomsten vallen op, en die kunnen ons zelfs in verwarring brengen. Het is tijd om ze te bekijken om het onderwerp grondig te leren kennen:

 • Materiaal: Glas is het meest voorkomende materiaal als het gaat om het glasprotocol. Zowel wijnglazen als glazen bestemd voor waterconsumptie zijn van glas.
 • Gelegenheden: Bij feesten, ceremonies, toespraken, bruiloften en allerlei protocollaire gelegenheden kunnen zowel water- als wijnglazen aanwezig zijn.
 • Presentatie: Zelden worden verschillende ornamenten of presentaties in één set glazen gemengd. Daarom wordt voor water- en wijnglazen altijd dezelfde fabrikant gekozen.
 • Onderhoud: Wijnglazen en waterglazen vereisen hetzelfde onderhoud en dezelfde zorg om hun levensduur te verlengen.

Protocol voor glazen

Naargelang het gaat om water- of wijnglazen worden verschillende protocollen gevolgd bij het serveren, alsook bij de hoeveelheid en de plaats van het glas op tafel. Hieronder kunt u onderscheiden welk protocol in elk geval moet worden gevolgd.

Protocol voor waterglazen

De tijd is gekomen om u het voorgestelde gebruik van waterglazen te tonen. Zo kunt u uw gasten bedienen met de formaliteit en stijl die zij verdienen:

 • Serveertijd: Moet worden geserveerd voordat de maaltijd begint, of aan het begin van de vergadering.
 • Hoeveelheid: Hij kan tot ¾ van zijn capaciteit gevuld worden. Alles hangt af van de grootte van het glas.
 • Locatie: Het is het eerste glas in de rij glazen.
 • Gelegenheid: Voor allerlei gelegenheden en maaltijden.

Protocol voor wijnglazen

Wijnglazen hebben ook hun eigen protocol bij het serveren, afhankelijk van de gelegenheid. Wij laten u zien hoe de administratie van deze glazen moet zijn.

 • Wanneer serveren: Het wijnglas wordt geserveerd naast het eten om het banket te beginnen.
 • Hoeveelheid: Ze mogen niet te vol zijn. 1/3 van de inhoud is voldoende.
 • Plaats: Het moet aan de rechterkant staan, na het waterglas als het een rode wijn is, gevolgd door het witte wijnglas.
 • Begeleiding: Voor milde gerechten zoals vis of elk type wit vlees.

Tot zover onze gids over het gebruik en de vergelijking tussen water- en wijnglazen. Ga niet weg zonder te kijken hoe u de glazen reinigt en droogt zodat ze hun glans niet verliezen of hoe u gepersonaliseerde glazen maakt voor een speciaal feest.

Wat zijn de verschillen tussen water- en wijnglazen?

We kunnen 5 belangrijke verschillen onderscheiden:
– Capaciteit: waterglazen hebben een grotere capaciteit dan wijnglazen.
– Wanneer worden ze geserveerd: ze worden geserveerd wanneer de handeling zelf begint.
– Stijl van serveren: waterglazen kunnen meer gevuld worden.
– Correct gebruik: wijnglazen moeten één keer worden gebruikt en daarna worden vervangen.
– Substituut: waterglazen hebben een substituut (kristallen glazen). Wijnglazen niet.

Wat is het verschil tussen rode en witte wijnglazen?

Rode wijnglazen en witte wijnglazen lijken veel op elkaar, maar de laatste hebben een kleiner formaat.

Verschillen in de etiquette tussen wijn- en waterglazen.

Het protocol voor een glas water is meer ontspannen. Het verandert het moment van serveren, de hoeveelheid, de locatie en de gelegenheid.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.