fbpx

Food Design

qué es el food design

Food Design is een van de disciplines van de Gastronomie die momenteel bijzonder in de mode is. Als we het in één zin zouden moeten samenvatten, zou het het facet van design zijn dat gericht is op het nadenken over hoe we voedsel creëren, presenteren en consumeren. Daarom…

Food Design: Gastronomie in haar zuiverste vorm

Beide concepten zijn nauw met elkaar verbonden. De transformatie van ruwe ingrediënten uit de natuur tot verwerkt voedsel vormt de basis van voedsel, van gastronomie en dus van food design.

We hebben het tenslotte altijd over design. En food design is rond 1997 in Europa ontstaan. Het verwijst niet alleen naar de creatie van nieuwe voedingsmiddelen, maar ook naar verpakkingen, ruimtes, objecten en presentatievormen. Het omvat ook elementen van biologie, genetica, sociologie, voeding… Kortom, het is een werkelijk complex en rijk gebied.

Zoals een van de eminente figuren op dit gebied, Francesca Zampollo, zegt:“food design is, heel eenvoudig, de verbinding tussen voedsel en design. Food design is het ontwerpproces dat leidt tot de innovatie van producten, diensten of systemen voor voedsel: van productie, aankoop, bewaring en transport tot bereiding, presentatie, consumptie en verwijdering“.

hoe is deze trend ontstaan?

Hoewel het dateert van eind jaren negentig, werd het eerste Manifest voor Food Design in 2002 gepubliceerd door de Italiaanse Vereniging voor Industrieel Ontwerp. Een van de belangrijkste opleidingsscholen is de Online School of Food Design, geleid door de geweldige Dr. Zampollo.

YouTube video

Daarnaast is deze discipline geëvolueerd in verschillende subdisciplines, die ook het bestuderen waard zijn:

  • Design met voedsel: ze worden opgevat als objecten, waarvan wordt aangenomen dat ze een zekere bruikbaarheid en ergonomie hebben. Nieuwe smaken, texturen, temperaturen, kleuren? Ook nieuwe formaten, materialen, benamingen en verpakkingen.
  • Food product: massa ontwerp, voor grote fabrieken.
  • Food design: producten gerelateerd aan voedselbereiding: koken, mengen, bewaren, conserveren, presenteren… Via hen kunnen we zowel ons merk als onze inhoud communiceren.
  • Creatie van nieuwe gastronomische ervaringen: de sleutelrol van voedsel in het genereren van nieuwe gastronomische ervaringen die ons in staat stellen nieuwe sensaties en unieke momenten te beleven.

wat is de huidige stand van zaken?

Het is een trend in volle gang, erkend door vooraanstaande internationale gastronomiescholen zoals het Baskisch Culinair Centrum. Het onderzoek naar de relatie tussen design en voedsel gaat door om nieuwe creatieve mogelijkheden te formuleren.

waarop is de filosofie van Food Design gebaseerd?

De filosofie van Food Design richt zich dus op onze relatie met voedsel en hoe we die kunnen verbeteren, waarbij voedsel wordt gezien als een belangrijke factor voor de ontwikkeling van de mens.

Lees meer over andere gerelateerde termen in ons Voedsel en Horeca Woordenboek.

Vaak gestelde vragen

Wat is food design?

Food design is een facet van design dat nadenkt over hoe we voedsel creëren, presenteren en consumeren.

Uit welke disciplines bestaat food design?

Ontwerp met voedsel, voedselproduct, ontwerp voor voedsel, creatie van nieuwe gastronomische ervaringen?

Waarop is de filosofie van Food Design gebaseerd?

De filosofie van Food Design richt zich dus op onze relatie met voedsel en hoe we die kunnen verbeteren, door voedsel als een belangrijke factor voor menselijke ontwikkeling te beschouwen.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.