fbpx

Definitieve handleiding: hoe een ecologische verpakking te maken

Ecologische verpakkingen zijn een soort verpakking die veel bedrijven al enkele jaren gebruiken.

Het gebruik van milieuvriendelijke verpakkingen is door veel mensen over de hele wereld geaccepteerd en ondersteund vanwege de vele voordelen voor de productie.

Bovendien heeft de snelle integratie in de verpakkingsmarkt het mogelijk gemaakt om een geschikte verpakking te creëren die elk product comfortabel kan dragen.

Lees meer over de kenmerken die alle ecologische verpakkingen moeten hebben, de materialen die worden gebruikt om ze te vervaardigen en de voordelen die het gebruik ervan biedt.

Wat is een ecologische verpakking?

¿Qué son los envases ecológicos?

Een ecologische verpakking is een verpakking of een container die verantwoordelijk is voor de opslag en de bescherming van elk van de producten in de verpakking.

Deze ecologische verpakking omvat de verschillende soorten verpakkingen die volgens het principe van duurzaamheid worden vervaardigd.

Daarom worden ecologische verpakkingen gemaakt van grondstoffen die de capaciteit hebben om te worden gerecycled, waarbij gebruik wordt gemaakt van productiemethoden die geen grote hoeveelheden broeikasgassen genereren.

Ook moeten ecologische verpakkingen de nodige weerstand hebben om meer dan eens te worden gebruikt of om op een andere manier te worden gebruikt.

Basiskenmerken van duurzame verpakkingen

Características básicas del packaging sostenible

Ecologische verpakkingen onderscheiden zich van traditionele verpakkingen door hun bekende basiseigenschappen.

De eerste is dat de uitwerking van dit soort verpakkingen gericht is op het verminderen van de milieuvervuiling

Daarom worden methoden gebruikt die niet veel natuurlijke hulpbronnen verbruiken en wordt het gebruik van chemicaliën vermeden om de uiteindelijke grondstof te verkrijgen waarmee de verpakking wordt gevormd.

Een ander kenmerk is dat ze, hoewel ze voor een specifiek doel zijn gemaakt, kunnen worden gebruikt om nieuwe objecten te creëren door middel van recycling of hergebruik.

Ze zijn ook een veilig middel om eender welk voedselproduct te vervoeren, aangezien ecologische verpakkingen geen geuren of smaken overbrengen.

Voordelen van het gebruik van ecologische verpakkingen

Ventajas de utilizar envases ecológicos

Ecologische verpakkingen hebben een aantal voordelen die een verbetering betekenen voor het milieu, de economie en zelfs de gewoontes van de mensen die ze gebruiken.

Weet dat de ecologische verpakking een aantal voordelen biedt voor de ontwikkeling van uw bedrijf en de verbetering van de relatie met de consument.

Verbeter uw merkbeleving

Met het gebruik van ecologische verpakkingen toont uw merk zijn betrokkenheid bij de zorg voor het milieu, ten gunste van het verminderen van de opwarming van de aarde.

Hierdoor zal het merk een duurzame identiteit ontwikkelen en zijn weg naar de markt vinden.

Bovendien versterkt het de relaties met consumenten en investeerders die de ecologische maatregelen die u in uw bedrijf heeft genomen als gunstig beschouwen.

Gecontroleerd risico

Door het gebruik van milieuvriendelijke verpakkingen in uw bedrijf te implementeren, vermijdt u veel geld te besteden aan traditionele verpakkingen.

Traditionele verpakkingen worden gemaakt van zuivere grondstoffen, waarvan het verwerkings- en verwerkingsproces een hoog energieverbruik heeft. Dit verbruik komt tot uiting in de uiteindelijke prijs van de verpakking.

Efficiënt gebruik van uw middelen

Als voordeel in verband met het vorige punt maakt het efficiënte verbruik en de recyclage van grondstoffen de productie mogelijk van ecologische verpakkingen die toegankelijk zijn voor elk merk.

Naast het feit dat milieuvriendelijke verpakkingen geen hoge prijzen hebben voor gerecycleerde grondstoffen en het lage energieverbruik tijdens de verwerking ervan, is het gebruik ervan veelzijdiger dan dat van traditionele verpakkingen.

Innovatieve verpakkingen

De ecologische verpakkingsindustrie vernieuwt zich voortdurend met de productie van nieuwe verpakkingsmodellen om producten van verschillende afmetingen, gewichten en vormen op te slaan.

Ze creëren en testen ook materialen die voldoen aan de ecologische kenmerken.

Verrijk uw waardevoorstel

Door milieuvriendelijke verpakkingen te gebruiken om uw merkproducten op te slaan, bevordert u de duurzaamheid en creëert u een grotere aantrekkingskracht op het moment van aankoop.

Bovendien geeft het klanten de zekerheid dat ze met hun aankoop actief deelnemen aan het verminderen van de milieuvervuiling.

Materialen die worden gebruikt bij de vervaardiging van duurzame verpakkingen

Materiales que se emplean en la fabricación de envases sostenibles

Voor de productie van ecologische verpakkingen wordt een grote verscheidenheid aan materialen gebruikt die weliswaar verschillende kenmerken hebben of weinig gelijkenissen vertonen, maar die hetzelfde doel hebben: de producten opslaan met zorg voor het milieu.

Neem kennis van elk van de materialen die gebruikt worden voor de productie van ecologische verpakkingen en kies de ideale materialen voor de verpakking van uw bedrijf:

Polymelkzuur (PLA)

Polymelkzuur, beter bekend onder het acroniem PLA, is een materiaal dat vaak wordt gebruikt voor de productie van flessen, dienbladen en zakken.

Deze grondstof heeft vergelijkbare eigenschappen als PS en PET kunststoffen, maar met het grote verschil dat melkzuur wordt verkregen door olieraffinage.

Aangezien het een materiaal is dat niet uit olie wordt geproduceerd, maar uit grondstoffen zoals maïszetmeel, hebben de producten ervan de mogelijkheid om als compost te worden gebruikt.

Thermoplastisch zetmeel (TPS)

Thermoplastisch zetmeel is een materiaal dat wordt geproduceerd door de structuur van de zetmeelkorrels te wijzigen, met behulp van mechanische en thermische kracht

De eigenschappen van thermoplastische zetmelen variëren afhankelijk van de hoeveelheid wijzigingen die in hun structuur worden aangebracht.

Polyhydroxyalkanoaten (PHAS)

Polyhydroxyalkanoaten zijn een type polyester dat wordt geproduceerd door de productie van bacteriën wanneer een lipiden- of suikerfermentatieproces wordt gegenereerd.

Dit materiaal is biologisch afbreekbaar en is thermoplastisch bij temperaturen tussen 40°C en 180°C.

Met polyhydroxyalkanoaten kunnen biopolymeren worden gegenereerd die kunnen worden gebruikt om ecologische producten te maken

Een ander opmerkelijk aspect is dat hun eigenschappen kunnen variëren afhankelijk van de tijd, de hoeveelheid bacteriën die tijdens de fermentatie worden geproduceerd en hun gehechtheid aan andere materialen zoals enzymen of polymeren.

Biologisch afbreekbare grondstof

De biologisch afbreekbare grondstof waaruit ecologische verpakkingen worden gemaakt, bestaat uit die gerecycleerde materialen die de capaciteit hebben om af te breken.

De materialen die kunnen afbreken, moeten dat doen zonder dat ze veel tijd of proces nodig hebben om te worden beïnvloed door de klimatologische omstandigheden.

Anders zouden de vervuilende effecten van het gebruik van deze materialen dezelfde zijn als het gebruik van plastic voor verpakkingen.

Karton

Dit is een van de bekendste en meest gebruikte materialen als het gaat om het maken van ecologische verpakkingen.

Het karton dat wordt ingezameld uit de verschillende blauwe recyclingcontainers wordt naar de fabrieken gebracht om een recyclingproces op gang te brengen en nieuwe verpakkingen tot leven te brengen.

Het is een materiaal dat zich onderscheidt door zijn weerstand, zijn hardheid, de bescherming die het geeft aan opgeslagen voorwerpen en zijn vermogen om veel gewicht te dragen.

Het is ook een favoriet omdat het thuis kan worden hergebruikt, kan worden weggegooid in de recyclingbak, in korte tijd kan worden afgebroken wanneer het op stortplaatsen staat of kan worden gebruikt als compost.

Composteerbaar papier

Het proces van het gebruik van papier als grondstof is niet anders dan het proces van het omzetten van karton.

Het papier dat in de recyclingcontainer is gerecycled, ondergaat een procedure om de pulp eruit te halen en nieuwe producten te produceren.

De pulp van gerecycled papier wordt gebruikt om milieuvriendelijke zakken te maken die worden gebruikt voor het laden van producten, enveloppen voor het inbrengen van belangrijke documenten of kan worden gemengd met kartonpulp om verpakkingen te maken.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.