fbpx

Hoe zet je een bankettafel op?

Het dekken van de tafel is een esthetisch gebaar dat het eten er smakelijker en aangenamer laat uitzien.

Als u een speciale gelegenheid heeft, is het dekken van de tafel uw moment om uw dankbaarheid uit te spreken aan de gasten voor het bijwonen van de verloving.

U hoeft geen chique servies te hebben om uw gasten te plezieren, u moet alleen weten hoe u alle elementen op een ordelijke manier kunt plaatsen, zodat ze zich comfortabel voelen.

Daarom zullen we u wat advies geven over hoe u de tafel moet dekken, de nodige elementen om het correct te doen en de stap voor stap die u moet volgen om er een onvergetelijke avond van te maken.

Basiselementen bij het opstellen van de tabel

Elementos básicos al poner la mesa

Bij het dekken van de tafel zijn bepaalde keukenbenodigdheden nodig, zodat de gasten de mogelijkheid hebben om comfortabel en zonder enige reden van het banket te kunnen genieten.

Servetten, glazen, schalen, gebruiksvoorwerpen en het tafelkleed zijn enkele van de elementen die nodig zijn om een goede maaltijd op de ideale manier te serveren.

Houd rekening met de overwegingen die voor elk onderdeel moeten volgen en u zult zien dat uw banket onvergetelijk zal zijn.

Tafelkleed om de tafel te dekken

Mantel para poner la mesa

De tafelkleden die gebruikt worden om de tafel te dekken zijn bij voorkeur gemaakt van katoenen stof.

Ook non-woven tafelkleden en papier worden vaak gebruikt. Afhankelijk van het type banket, zal het ene of het andere type werken.

Tegenwoordig zijn natuurlijke tafelkleden in de mode, een paar rimpels geven ze een rustiek en bohemienachtig tintje. Het zijn echter niet de juiste tafelkleden om de tafel in een formeel banket te dekken.

De kleuren van de tafelkleden die u kiest, zijn afhankelijk van u. Maar je moet wel nadenken over welke stijl je het eten wilt geven en welke sfeer je wilt creëren bij het proeven van je eten.

Als tip geven lichte kleuren een gevoel van ruimtelijkheid en helderheid. Terwijl felgekleurde tafelkleden bij elke wasbeurt hun kracht verliezen.

Servetten

Servilletas

De servetten moeten bij het tafelkleed passen. U kunt gebruik maken van doek, non-woven, papier, gerecyclede servetten… er zijn verschillende mogelijkheden voor uw banket

Ze moeten worden gevouwen in een driehoekige of rechthoekige vorm parallel aan het bestek en hun eventuele borduurwerk moet zichtbaar zijn.

Als de recepten die u gaat presenteren de gasten met vlekken of kleverige vingers achterlaten, kunt u het beste een papieren servet toevoegen als ze klaar zijn met eten.

U kunt de servetten in verschillende vormen opvouwen om uw gasten te verrassen. Zet de eerste stap en zet de trend onder uw kennissen.

Gerechten

Vajilla

Alle gasten moeten hetzelfde model van gerechten hebben, om de harmonie van het banket niet te verbreken.

Leg het platte bord en het soepbord erop bij het schikken. Als het soepbord niet nodig is, plaats dan twee platte borden.

Als het een elegantere maaltijd is, kunt u een kleiner bord voor het platte bord en het soepbord plaatsen, om het te verfraaien.

Als je wat room of consommé gaat serveren, vervang dan de diepe eend door het kopje en het bordje.

Als u uw familie wilt verrassen met een huisgemaakte maaltijd, gebruik dan een mok om de soep op te dienen en plaats deze over het bestek.

Er zijn momenten dat een metgezel het verschil maakt. Dus als je brood wilt serveren, leg het dan op een bord en leg het links boven de vork.

Bestek

Cubiertos

Het bestek wordt van buiten naar binnen geplaatst, rekening houdend met de handen waarmee het zal worden gebruikt en de volgorde waarin het zal worden gebruikt.

De vork moet aan de linkerkant worden geplaatst. Aan de rechterkant worden het mes en de lepel geplaatst.

Dessertbestek wordt aan de rechterzijde geplaatst en staat het dichtst bij de plaat omdat het als laatste wordt gebruikt. Plaats dan het mes met de zaag naar binnen gericht en daarna de lepel.

Glaswerk

Cristalería

Afhankelijk van de maaltijden die u gaat serveren, kunt u gebruik maken van glazen of kopjes. Ze worden in een rechte lijn boven de platen geplaatst.

Als u beide elementen nodig heeft, gaat het glas water aan de linkerkant en het glas wijn aan de rechterkant.

Als je een toast uitbrengt, wordt het glas gevolgd door het wijnglas. Het kan ook een driehoek vormen met het glas water en het wijnglas.

Middelpuntstuk

Centro de mesa

Als u na het dekken van de tafel denkt dat het niet erg aantrekkelijk is, plaats dan een middenstuk om de decoratie een andere toets te geven.

U kunt ervoor kiezen om het middenstuk te maken met gedroogde bloemen, natuurlijke bloemen of enkele aangestoken kaarsen.

Als u kiest voor natuurlijke bloemen, zorg er dan voor dat u bloemen kiest die niet erg sterk geurend zijn, zodat ze de geur van het gerecht niet in de weg staan.

Het is ideaal om te weten of een restaurant allergisch is voor bloemen. Vermijd ongemak voor uw gasten.

Ook moet je het centrum meten om niet te hoog te zijn, zodat alle eters elkaar kunnen observeren en een prettig gesprek kunnen voeren.

Andere overwegingen

Otras consideraciones

Naast het weten hoe de belangrijke elementen van een banket te lokaliseren, is het essentieel om ervoor te zorgen dat de gasten in comfortabele ruimtes zitten die hen in staat stellen zich te verplaatsen.

Je moet ook beslissen wie er verantwoordelijk is voor het brengen van de afwas naar de tafel en het ophalen van de afwas als iedereen klaar is.

Het bepalen van de manier waarop met de verlichting wordt omgegaan, of er muziek wordt gespeeld tijdens het banket of dat mensen toegang hebben tot gemeenschappelijke zaken, maakt deel uit van de andere overwegingen bij het dekken van de tafel.

Het is belangrijk om elk aspect op te lossen, zodat het eten het beste is en de gasten zich ‘s avonds kunnen verbazen.

Artikelen voor collectief gebruik

Artículos de uso colectivo

Hulpmiddelen zoals zoutstrooiers, waterkannen, cruets, wijnen of broodmanden worden in het midden van de tafel geplaatst.

Afhankelijk van het aantal gasten en de grootte van de tafel, moet elk van deze artikelen door 4 of 6 personen worden gebruikt om ze te bereiken zonder ze te hoeven bestellen.

Het water wordt geserveerd in een karaf en de wijn wordt ontkurkt in de fles aangeboden. Bij formele banketten worden het water en de wijn op een extra tafel gezet om door de gastheer te worden geserveerd.

Warme dranken: koffie en infusies

Bebidas calientes: café e infusiones

Na de dessertproeverij worden warme dranken geserveerd, die dienen om de gasten op te vrolijken en hen uit te nodigen om het gesprek aan het einde van de maaltijd voort te zetten.

Als u het gesprek aan tafel niet wilt volgen, kan iedereen zich verplaatsen naar een meer comfortabele en open ruimte. In dit geval worden de bekers en drankjes verplaatst met behulp van een karretje.

Stap voor stap bij het instellen van de tabel

Paso a paso al poner la mesa

U denkt misschien dat het instellen van de tafel gecompliceerd is, maar het is een protocol dat het proeven aan de eters vergemakkelijkt.

Bovendien voorkomt het dekken van de tafel onderbrekingen tijdens het banket en mensen die vragen naar de voorwerpen die ze nodig hebben

Om een eenvoudige tafel te dekken, maar met aandacht voor de behoeften van de eters, moet je wel:

  • De eerste stap is het kiezen van een goede plek om de tafel te dekken. Daarvoor moet je rekening houden met het aantal gasten en de verlichting van de ruimte.
  • Bij het aankleden van uw tafel moet u een schoon en kreukvrij tafelkleed kiezen om de elegantie van de gelegenheid te behouden. Met het tafelkleed vermijdt u dat de tafel tijdens de maaltijd klappen, krassen of vocht krijgt.
  • De servetten die u gebruikt bij het dekken van de tafel moeten overeenkomen met het tafelkleed. Ze moeten worden opgevouwen en soms wordt het bestek erop geplaatst.
  • De vork wordt aan de linkerkant van de schalen geplaatst, terwijl het mes en de lepel in die volgorde aan de rechterkant worden geplaatst.
  • Het servies dat u gaat gebruiken moet tot hetzelfde servies behoren, om te voorkomen dat de harmonie van de decoratie wordt verbroken
  • Plaats een plat bord als basis en een soepbord erop.
  • Meestal worden er twee glazen gebruikt op de tafel, een van water en een van wijn, die voor het bord worden gezet. Een glas cava wordt echter wel geplaatst in geval van een formeel banket.
  • Tot slot is het belangrijk om te onthouden: de gerechten worden aan de linkerkant van het restaurant geserveerd en aan de rechterkant verwijderd.

Niet roken

Prohibido el humo

Niet alle gasten op uw banket zijn sigaretten-, tabaks- of elektronische sigarettenrokers

Die gewoonte kan sommige van uw gasten ongemakkelijk maken, dus het is gepast dat er niet gerookt mag worden aan tafel.

Bovendien kan de rook van deze producten de geur van het voedsel veranderen en zullen mensen hun eetlust verliezen.

Het is dus het beste om een rookruimte in te richten.

Met deze eenvoudige voorziening vermijdt u problemen of ongemak tussen rokers en niet-rokers.

Vergeet de muziek niet

No te olvides de la música

Als u een muzikaal tintje aan uw banket wilt geven, kunt u het beste kiezen voor een zachte instrumentale muziek.

Het moet op een gematigd volume worden ingesteld, zodat de gasten duidelijk kunnen spreken en horen, zonder dat ze hoeven te schreeuwen.

Daarnaast helpt deze muziek mensen om zich los te maken van hun leven en te ontspannen, terwijl ze genieten van heerlijke gerechten in het gezelschap van vrienden of familie.

Producten om de tafel aan te kleden

Productos para poner la mesa hermosa

Om de tafel te dekken hoeft u niet het meest luxueuze serviesgoed of zilverwerk te hebben, maar wel de beste kwaliteit.

Als u op zoek bent naar elementen voor uw volgende maaltijd, nodigen wij u uit om onze virtuele winkel te bezoeken: Monouso.

Daar vindt u een breed scala aan producten die u kunt gebruiken om het meest elegante en onvergetelijke banket aan te bieden, zonder dat u een fortuin hoeft te investeren.

Tafelkleden, bestek, glazen, serviesgoed, servetten en glazen zijn enkele van de producten die u op deze pagina vindt. Het beste is dat u kunt kiezen uit verschillende maten, materialen en kleuren.

Comfort en kwaliteit tegen de beste prijs, zijn kenmerken van de producten die u in onze online winkel vindt. Waar wacht u nog op?

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.