fbpx

De conservering van zeevruchten: tips voor uw onderhoud

Conservacion del marisco en buen estado

De conservering van zeevruchten is een delicate kwestie, aangezien het om een bederfelijk product gaat dat in korte tijd aan kwaliteit en versheid verliest. De belangrijkste aanbeveling is de koudeketen niet te verbreken en het product vanaf dat punt binnen één of twee dagen na aankoop te consumeren. Als dit niet het geval zal zijn, kunt u het het beste invriezen.

Hoe houd je zeevruchten in goede conditie?

Wanneer bevroren

Wanneer zeevruchten diepgevroren worden gekocht, moet met het ontdooien worden begonnen tussen 24 en 36 uur vóór de consumptie, en niet direct bij kamertemperatuur, maar eerst overbrengen naar de koelkast.

Als het vers is

Er zijn enkele soorten die thuis niet mogen worden ingevroren, zoals zeepokken. De beste manier om verse zeepokken te bewaren is ze af te dekken met een vochtige doek. Deze zeevruchten kunnen meer dagen in leven blijven in de koelkast, vier tot vijf.

Om verse garnalen te bewaren, moet u ze ook in de koelkast bewaren met een vochtige doek erover tot het tijdstip van consumptie, dat binnen 24 uur na aankoop moet zijn.

Langoestines zijn kwetsbaarder en moeten zo weinig mogelijk worden behandeld. Ook hier geldt dat gekoelde opslag de beste oplossing is als ze vers zijn, met gebruik van bakken met water en veel ijs.

Wanneer gekookt

Op de vraag hoe gekookte zeevruchten in de koelkast moeten worden bewaard, is het ideaal een koelkamer te gebruiken en die af te dekken met groentepapier of een met zout water bevochtigde doek.

Deze methode is perfect voor spinkrab, krab of krab.

Om soorten zoals zeepokken te bewaren, moeten we er echter rekening mee houden dat ze warm worden geconsumeerd; we moeten ze dus niet gekookt in de koelkast bewaren omdat ze dan hun smaak zouden verliezen.

Gevolgen van slecht geconserveerde zeevruchten

Het verbreken van de koelketen, het niet op de juiste wijze bereiden of het niet consumeren van verse zeevruchten enkele dagen na aankoop leiden tot de inname van slechte zeevruchten en de daaruit voortvloeiende vergiftiging, met symptomen die variëren van misselijkheid, braken en diarree tot ernstige hoofdpijn en desoriëntatie.

Sommige soorten moeten levend worden gekocht: kreeft, zeekreeft, spinkrab, krabben, zeepokken… En het teken dat ze in goede conditie zijn, is dat ze bewegen en een soort “schuim” afscheiden.

Bij garnalen, die kunnen worden ingevroren, is het teken dat zij in goede staat zijn, dat de kop en de poten goed aan het lichaam vastzitten, zonder los te komen. Bovendien, als ze een geur afgeven, moet die aangenaam zijn, zoals de zee.

Deze indicator is belangrijk, want als de zeevruchten een sterke geur afgeven, is de kans groot dat zij in slechte staat verkeren. Als dit gebeurt, is het het beste om het weg te gooien om problemen te voorkomen.

Tips en trucs voor het conserveren van zeevruchten

Zeevruchten, vers of diepgevroren, zijn een zeer gewaardeerd product in de keuken, maar om ze hun beste smaak te geven is het belangrijk ze goed te bewaren.

Schaaldieren zoals krabben, spinkrabben of krabben moeten, zodra ze gekookt en afgekoeld zijn, in een in het kookwater gedrenkte doek worden gelegd en vervolgens in plasticfolie worden gewikkeld.

Bij schaaldieren, zoals kreeft, garnalen en steurgarnalen, gebeurt de bewaring met plasticfolie. De mogelijkheid van tuppers en vacuüm, in speciaal daarvoor geprepareerde containers is een ander alternatief. Met deze zeevruchten kan men ze het best koken, maar het is waar dat dit de mogelijkheden in de keuken beperkt.

Weekdieren, zoals mosselen, kokkels, scheermessen, worden levend en ongekookt geconserveerd. Ze moeten zeer strak in huishoudfolie worden gewikkeld, hoewel het de voorkeur verdient een verpakkingsmachine te gebruiken.

Een goede bewaring van zeevruchten maakt het mogelijk te genieten van een product met veel intensiteit en smaak. Maar daarvoor is het essentieel om goed keukengerei te hebben, zoals wij dat in Monouso aanbieden.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.