fbpx

Coronavirus: wat is het? preventie, symptomen en behandelingen

Aan het einde van de kerstviering haalde een nieuwsbericht de krantenkoppen: een nieuw type coronavirus is in opkomst in China. De wereld wordt geconfronteerd met het risico van een wereldwijde infectie door een dodelijk en zeer besmettelijk virus.

Het is niet de eerste keer dat het coronavirus in de kranten verschijnt. We hebben al verschillende uitbraken van dit virus meegemaakt, de een nog dodelijker en besmettelijker dan de ander. Het valt mensen en dieren aan.

Het coronavirus maakt deel uit van een familie van virussen, ontdekt in de jaren zestig, en de oorsprong ervan is niet opgehelderd. Afhankelijk van de belasting veroorzaakt het een verscheidenheid aan ziekten, variërend van koude tot ernstige longontsteking.

De meeste van deze virussen zijn niet gevaarlijk voor de mens. De geneeskunde is in staat om ze zonder problemen te behandelen. Men schat dat, vooral in de kindertijd, het grootste deel van de wereldbevolking een of andere vorm van coronavirus krijgt.

De belangrijkste epidemie-uitbraken die zich de afgelopen decennia hebben voorgedaan, zijn:

SARS-CoV: In november 2000 werd in China het ontstaan van het Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS en SARS) gemeld. Deze ziekte werd veroorzaakt door een coronavirus en resulteerde in de dood van 10% van de geïnfecteerden.

MERS-CoV: Het was 2012, toen Saoedi-Arabië werd getroffen door het Midden-Oosten Respiratory Syndrome (MERS). Deze nieuwe versie van het coronavirus, met enkele actieve gevallen, heeft de dood van 35% van de besmette bevolking veroorzaakt.

2019nCoV: In december 2019 meldde de stad Wuhan, China, een nieuwe uitbraak van het coronavirus. In dit geval wordt het virus van mens op dier en tussen mensen overgedragen. Het blijkt dat de ernst niet vergelijkbaar is met SARS en dat het dodelijke niveau niet zo hoog is als bij MERS.

Er zijn echter een aantal sterfgevallen gemeld en de besmetting begint zich te bevestigen in landen over de hele wereld. De situatie begint nu delicaat te worden en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept alle landen op om samen te werken om de uitbraak een halt toe te roepen.

Iets minder dan een maand nadat de eerste gevallen werden gemeld, beschreef de WHO het risico van het contracteren ervan als “zeer hoog” in China en “hoog” in de rest van de wereld.

Deze classificatie werd door de WHO gebruikt om het besmettingsrisico te beoordelen tijdens de uitbraken van H1N1, 2016 Zika en 2018 Ebola.

Onder de microscoop lijkt de vorm van het virus op een kroon, vandaar de bekende naam: coronavirus.

Oorzaken van het Coronavirus

Oorzaken van het Coronavirus

De initiële verspreiding van dit type virus – van mens tot mens – wordt als beperkt beschouwd. De herkomst van het coronavirus is echter niet bekend, alleen indicaties van dierlijke oorsprong zijn beschikbaar.

Na de eerste uitbraken bij dieren en later bij de eerste mens, begint het over te gaan van de ene naar de andere. Zoals gebruikelijk bij dit soort ademhalingsaandoeningen is het belangrijkste voertuig speekseldruppels.

In dit geval geven studies aan dat 2019nCoV afkomstig is van dieren. Het bewijsmateriaal wint aan kracht, aangezien de eerste bevestigde meldingen betrekking hebben op een markt in de stad Wuhan, China, waar levende dieren worden verkocht voor menselijke consumptie.

Voorlopige studies van dit type virus stellen dat de vleermuis de aanleiding zou kunnen zijn voor de eerste uitbraken. Er wordt zelfs gezegd dat kamelen die geïnfecteerd zijn door vleermuizen aanleiding hebben gegeven tot het verschijnen van MERS.

Met deze informatie in het achterhoofd, richt het tijdschrift Science China Life Sciences zijn blik op een exotisch voedsel dat vaak wordt geconsumeerd in de Aziatische reus: vleermuissoep.

Hoewel ze beweren dat een vleermuis, gekookt en gegeten, niemand mag besmetten, vormt het hanteren van het dier – voorafgaand aan de bereiding van de soep – wel degelijk een risico op besmetting.

Daarnaast heeft het Journal of Medical Virology een studie uitgevoerd naar het genoom van het virus. De conclusie is dat het virus mogelijk afkomstig is van lokale slangen, die zijn geïdentificeerd als een mogelijk reservoir van het virus. De studie wordt echter niet volledig verklaard.

Bekende symptomen van het coronavirus

Bekende symptomen van het coronavirus

De symptomen van het coronavirus variëren afhankelijk van het type en de ernst van de infectie.

In de mildste vormen zijn de symptomen:

  • Hoofdpijn.
  • Keelontstekingen en pijn.
  • Hoesten
  • Koorts
  • Loopneus
  • Algemeen ongemak

In ernstiger gevallen worden de volgende symptomen vastgesteld:

  • Flegma hoest.
  • Problemen met de ademhaling.
  • Hoge koorts, vooral bij longontsteking.
  • Pijn op de borst bij het hoesten of bij het ademen.

Dodelijke infecties hebben de neiging om hart- of longziekten te ontwikkelen, vooral bij kinderen in de vroege jaren of bij ouderen.

Vormen van infectie

Vormen van infectie

Zodra het virus van een dier op een persoon overgaat, worden we allemaal blootgesteld aan besmetting. Jonge kinderen en oudere volwassenen zijn echter het meest kwetsbaar.

De methoden van besmetting zijn zeer eenvoudig, dus de reden voor alarm bij een nieuwe uitbraak. De meest voorkomende manieren om het coronavirus te verspreiden zijn:

  • Druppels speeksel die door een besmette persoon worden uitgedreven bij het praten, hoesten of niezen.
  • In nauw contact staan met een ziek persoon verhoogt de kans op infectie.
  • Het aanraken van oppervlakken of voorwerpen die door een besmette persoon worden gebruikt
  • De mogelijkheid van contact via uitwerpselen wordt ook beheerd, maar dat is zeldzaam.

ABC’s van preventie

ABC's van preventie

Hoewel het, zoals we hebben gezegd, een zeer besmettelijke ziekte is, beveelt Unicef aan:

  • Vermijd contact met mensen die de symptomen dragen.
  • Hou je handen schoon. Regelmatig wassen met water en zeep.
  • Leg uw handen niet op uw neus of mond en raak uw gezicht niet aan zonder te wassen.
  • Gebruik tissues bij hoesten of niezen. Gooi het weefsel weg en was je handen onmiddellijk.
  • Schone oppervlakken in uw huis vaker dan normaal. Het gebruik van huishoudelijke ontsmettingsmiddelen wordt aanbevolen.
  • Als je symptomen hebt, probeer dan niet het huis te verlaten tenzij je naar een dokter gaat.

Aangezien het een ziekte in de lucht is, wordt het gebruik van maskers of ademhalingstoestellen aanbevolen om de persoonlijke veiligheidsmaatregelen te versterken.

Als u symptomen heeft, ook al zijn ze mild, neem dan contact op met het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum.

Wanneer het voorkomen van het coronavirus in een bepaalde plaats wordt vastgesteld, wordt aanbevolen de verplaatsing van de bevolking te beperken en de direct getroffenen in quarantaine te plaatsen.

Coronavirusbehandeling en -kuur

Coronavirusbehandeling en -kuur

Er is geen speciale behandeling voor coronavirus. Hoewel bij milde infecties de besmette persoon op zichzelf beter wordt, is het altijd raadzaam om naar een dokter te gaan.

Regelmatig voorgeschreven behandelingen om de symptomen van de ziekte te verlichten zijn:

  • Medicijnen voor algemene malaise, hoest, koorts en pijn. Dit type medicijn wordt gebruikt om verkoudheid te behandelen.
  • Ontlast hoesten, ademhalingsproblemen en keelpijn met gangbare behandelingen, zoals het gebruik van luchtbevochtigers en warme baden.
  • Volledige rust wordt ook voorgeschreven.
  • Het drinken van grote hoeveelheden vloeistoffen.

Als de symptomen niet verminderen of verergeren, ga dan onmiddellijk terug naar de dokter.

Te volgen stappen in geval van verdenking

Te volgen stappen in geval van verdenking

Het kan tot 14 dagen duren tussen de besmetting van de persoon en het begin. Maar 2019nCoV kan ook tijdens de incubatieperiode worden uitgezonden.

Als u vermoedt dat u het virus heeft opgelopen, bij een familielid met de symptomen woont of iemand kent met een soortgelijke aandoening, moet u de autoriteiten bellen.

Elke persoon met een verdenking moet worden overgebracht naar een gezondheidszorginstelling en daar blijven totdat een coronavirusinfectie is uitgesloten. In ieder geval zullen het de artsen zijn die de te volgen procedure bepalen.

Tips om jezelf te beschermen tegen het coronavirus

Tips om jezelf te beschermen tegen het coronavirus

Om de verspreiding van dit type virus te voorkomen, moeten er maatregelen worden genomen, met name om de bescherming van onze mond en neus, de gebruikelijke poort naar de ziekte, te versterken.

Tot de aanbevolen maatregelen behoren het gebruik van maskers en beademingsapparatuur.

Als u denkt aan de veiligheid van uw personeel en familie, nodigen wij u uit om het gedeelte van de wegwerpmaskers in onze online winkel te bezoeken.

Daarnaast hebben we een gedeelte wegwerphandschoenen, ideaal voor het beschermen van de handen van uw familieleden, voor het omgaan met mensen met vergelijkbare symptomen, of werknemers die worden blootgesteld aan het werk met het publiek.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.