fbpx

Ontdek de kracht van de circulaire economie in restaurants

Descubre el poder de la economía circular en restaurantes

De circulaire economie in restaurants is een bedrijfsmodel dat wereldwijd met de dag sterker wordt.

Hoewel dit concept niet nieuw is (het is ook niet geboren in de restaurantwereld), zet de sector zich er dagelijks voor in en streeft ernaar het zichtbaar te maken. Bovendien staan particulieren steeds positiever tegenover bedrijven die zich aansluiten bij voorstellen die milieuvriendelijk zijn en het behoud van het milieu bevorderen.

Wat is de circulaire economie en waarvoor dient zij?

Para qué sirve y qué es la economía circular

De circulaire economie is een concept dat in 1990 is ontstaan als alternatief model voor de lineaire economie. Het bevordert een visie van oneindige interactie tussen economie en milieu.

wat houdt dit in? Het is een model dat een economie wil bevorderen die – in al haar productieprocessen – verantwoordelijk is voor het behoud van de natuurlijke hulpbronnen.

Daartoe bevordert het acties zoals het beteugelen van het consumentisme, het verkleinen van de kloof tussen de kosten van de aankoop van producten en de reparatie ervan en het beëindigen van het beleid van geprogrammeerde veroudering van elektrische en intelligente apparatuur.

Naast het beheer van de exploitatie van hulpbronnen en energie tracht het de vermindering van het in de wereld geproduceerde afval te bevorderen.

In plaats van recycling toe te passen als een van de methoden van de kringloopeconomie, wil zij ook afval beheersen en verminderen door het te gebruiken voor de productie van nieuwe producten.

Op die manier zou de grondstof van elk afvalproduct terugkeren in de productieketen in plaats van duizenden jaren ruimte in te nemen op een stortplaats.

De circulaire economie ondersteunt ook wetenschappen zoals biomimicry, een discipline die zoekt naar nieuwe methoden om producten te maken zonder verspilling van grondstoffen en energie, en naar nieuwe materialen om problemen op te lossen.

Waarom circulaire economie belangrijk is in restaurants

Por qué es importante la economía circular en restaurante

Het eerste wat duidelijk moet zijn, is dat de restaurantsector niet een van de meest vervuilende sectoren ter wereld is, maar wel een grote invloed heeft op mensen.

Dit is een van de eerste redenen waarom het raadzaam is om de circulaire economie toe te passen in uw bedrijf.

Aan de andere kant heeft u economische voordelen, als product van de twee belangrijkste voorstellen voor de sector:

  1. Nul afval in de verschillende stadia van de productie
  2. Strategische productie van grondstoffen, om hun behoud en onderhoud op termijn te garanderen.

Bovendien kent de circulaire economie gunstige eigenschappen toe aan uw merk, waardoor u een element krijgt dat u onderscheidt van uw concurrenten.

Circulaire economie: belangrijkste doelstellingen

Economía circular: objetivos clave

Beginnen met de implementatie van de circulaire economie in een restaurant bestaat uit twee belangrijke fasen of acties .

Dat zijn zero waste en efficiënt beheer, twee technieken die tot doel hebben de service van het restaurant te verbeteren en verliezen te vermijden die de inkomsten aantasten.

Nulafval

Het is belangrijk om te begrijpen dat elk bedrijf dat de circulaire economie bevordert, een plan moet hebben om nul afval te genereren in het etablissement. Het is een soort stelregel in de sector.

Een van de stappen om dit te bereiken is dat restaurants, en andere bedrijven in de horecasector, een goed afvalbeheer uitvoeren, om elk ingrediënt dat zij van hun leveranciers kopen optimaal te benutten.

Dit wordt bereikt door alleen de botten, vetten, zaden en schillen weg te gooien, of door ze te gebruiken als onderdeel van een recept dat deel uitmaakt van hun menu.

Om dit punt af te sluiten, is het belangrijk om bereid voedsel dat niet is verkocht tijdens de dienst van het restaurant niet weg te gooien. Vul ze in containers en geef ze aan uw werknemers, werk samen met gaarkeukens of daklozen.

Efficiënt beheer

Efficiënt beheer in een restaurant houdt in dat u toezicht houdt op elk van de productiefasen van het etablissement. Met andere woorden, de productiecyclus van het bedrijf grondig doornemen, van het bestellen van ingrediënten bij leveranciers tot het sluiten van het restaurant aan het einde van de werkdag.

Op die manier kan worden vastgesteld of er sprake is van inkomstenverlies en hoe dat kan worden opgelost.

Sommige van deze potentiële verliezen worden veroorzaakt door een slechte opslag van voedsel, een menu dat geen winst oplevert of hogere servicekosten.

wat moet ik doen om de circulaire economie in restaurants in te voeren?

¿Qué debo hacer para adoptar la economía circular en restaurantes?

Er zijn verschillende alternatieven om de circulaire economie in restaurants te implementeren, met als doel het serviceniveau voor uw klanten te behouden.

U kunt beginnen met een moestuin in uw restaurant, waar u een deel van de groenten produceert die u gebruikt bij de bereiding van uw recepten. Enkele ideale planten voor deze tuinen zijn tomaten, pepers of andere planten die geen grote ruimte nodig hebben.

Het is ook belangrijk om het techniekmenu te gebruiken om de gerechten op uw menu te structureren met rendabele ingrediënten en porties.

Een ander idee is om van minuut tot minuut de beschikbaarheid bij te houden van de ingrediënten of containers die essentieel zijn voor het uitvoeren van de dienst. Op die manier zult u niet nalaten bepaalde gerechten te serveren bij gebrek aan ingrediënten.

Ook moet u een efficiënt energiebeheer voeren om de energiekosten te drukken en bij te dragen tot de zorg voor het milieu. Enkele voorbeelden hiervan zijn het uitschakelen van ongebruikte lampen en het gebruik van LED-lampen in de zaak.

Lees meer over andere verwante termen in ons Horeca- en Cateringwoordenboek.

Veelgestelde vragen

Wat is de circulaire economie in restaurants?

De kringloopeconomie is een concept dat in 1990 is bedacht als alternatief model voor de lineaire economie. Het bevordert een visie van oneindige interactie tussen de economie en het milieu.

Wat zijn de belangrijkste doelstellingen van de circulaire economie?

Het bereiken van nul afval en efficiënt beheer.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.