fbpx

Chocoladevervanger: introductie van carob

sustituto del chocolate

Van Monouso willen we onze lezers gezonde alternatieven leren kennen om hun zoetekauw te bevredigen. Reden waarom we deze post hebben geschreven, waarin we het zullen hebben over johannesbrood, de chocoladevervanger.

Johannesbrood is een vrucht met vergelijkbare kenmerken als cacao. Het verschil is dat de voedingssamenstelling superieur is. En daarom kiezen veel mensen die gezond willen eten, daarvoor zonder erbij na te denken.

Om meer te leren over johannesbrood chocolade, lees dan verder tot het einde. Daar gaan we!

Johannesbrood, wat is het?

We zijn ons ervan bewust dat veel mensen niet op de hoogte zijn van deze cacaovervanger, daarom hebben we besloten te beginnen met het ontwikkelen van dit bericht waarin wordt uitgelegd wat carob precies is.

Het is een vrucht die behoort tot de peulvruchtenfamilie. Het komt voor in de vorm van peulen die tot 20 centimeter lang kunnen worden, en wanneer ze volledig rijp zijn krijgen ze een donkere tint en een zoete smaak.

algarroba-sustituye-chocolate

Deze vrucht groeit aan een boom die johannesbroodboom wordt genoemd en die inheems is in het Middellandse-Zeegebied. Vandaag staat het bekend als de vervanger van chocolade omdat ze gelijkaardige smaken hebben, en het kan zelfs toegevoegd worden in vele recepten die cacao vereisen.

Wat zijn de voedingseigenschappen van johannesbrood?

Uit een recente studie, gepubliceerd in Plant Foods for Human Nutrition, is gebleken dat johannesbrood verschillende voedingswaarden bevat die bijdragen tot de gezondheid. Wordt dan, een vrucht benadrukt binnen de gezonde keuken.

Om u een breder idee te geven, zullen we hieronder uitleggen wat alle voedingswaarden van johannesbrood zijn:

 • Natuurlijke suikers: Bevat tussen 48% en 56% sucrose, glucose en fructose voornamelijk.
 • Natuurlijk eiwit: Bevat ongeveer 3 tot 4% eiwitten die helpen energie te behouden.
 • Vitaminen: Bevat voornamelijk vitamine E, D, C, niacine, B6 en foliumzuur die het lichaam voeden.
 • Micronutriënten: Bevat enkele essentiële stoffen zoals calcium, magnesium, ijzer, mangaan, zink, natrium, kalium en fosfor.
 • Johannesbroodcalorieën: Bevat 220 kcal, ook 0’65g vet en 49g koolhydraten in elke 100g Johannesbrood poeder.
 • Vezel: Bevat voedingsvezels die de fermentatieve darmflora helpen verbeteren, dankzij de prebiotische werking.
 • Polyfenolen: Bevat hoofdzakelijk tanninen, flavonoïden en fenolzuren.

Er zij op gewezen dat johannesbrood een vrucht is die vrij is van gluten, cafeïne en andere stimulerende middelen. Dankzij al deze eerder beschreven eigenschappen kan het worden verwerkt in recepten voor gebak, dranken, desserts en andere gerechten waarin vaak chocolade wordt gebruikt.

Hoe wordt johannesbroodpoeder verkregen?

Wij vinden het geweldig dat u van plan bent om johannesbrood in uw dagelijkse voeding op te nemen. Hoewel, om deze vrucht te kunnen consumeren, moet u eerst een gemakkelijke stap-voor-stap uitvoeren die u in staat zal stellen het tot meel te malen.

In de volgende regels zullen wij u de details geven van alles wat u moet doen om gemakkelijk johannesbroodmeel te verkrijgen:

 1. Het eerste wat je nodig hebt is johannesbroodpeulen bij de hand hebben.
 2. Laat de peulen één tot drie dagen dehydreren .
 3. Dan moet je de gedehydrateerde peulen roosteren op een laag vuurtje.
 4. Tot slot moet u met een molen de eerder geroosterde peulen van Johannesbrood beginnen te malen tot u een zeer fijn poeder krijgt.

Een belangrijk feit is dat je de johannesbroodpeulen altijd moet vermalen als ze rijp en pitloos zijn. Anders kan de uiteindelijke smaak een beetje bitter zijn, wat voor u geen bevredigend resultaat zal zijn.

Carob of chocolade, wat is beter?

Er zijn vandaag de dag miljoenen chocoladeliefhebbers en ik ben er zeker van dat zij zich wel twee keer zouden bedenken om chocolade te vervangen door een ander voedingsmiddel, ook al is het vergelijkbaar. Het gaat er echter niet om cacao volledig uit je voedingsplan te bannen, maar wel om te durven variëren en nieuwe ingrediënten uit te proberen.

Johannesbrood is populair geworden als gezonde vervanger voor chocolade, dankzij de eigenschappen en de vergelijkbare smaak. Het is een zoete vrucht die geen additieven of chemicaliën bevat die schadelijk zijn voor de gezondheid.

In tegenstelling tot cacao is johannesbrood een vrucht zonder theobromine en cafeïne. En zelfs een evaluatie van de eigenschappen ervan bracht aan het licht dat het mogelijk meer calcium bevat dan cacao en vrij is van oxaalzuur.

Dit wil niet zeggen dat cacao schadelijk is voor de gezondheid. Integendeel, sommige studies hebben aangetoond dat zowel pure chocolade als cacao voedingsstoffen leveren die goed zijn voor ons lichaam.

Zowel johannesbrood als pure chocolade in zijn ongezoete versie bevatten dus vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere bioactieve stoffen. Waarden die de voedingswaarde van uw maaltijdplan kunnen verbeteren.

Top 5: Voordelen van johannesbrood

Het valt niet te ontkennen dat de voedingswaarde van johannesbrood superieur is aan die van cacao. Daarom geven veel mensen die om hun gezondheid geven, er de voorkeur aan om het in hun dieet op te nemen en lekkere en gezonde recepten te bereiden.

Vervolgens zullen we precies zien welke andere voordelen johannesbrood biedt:

1. Verzadigt de honger en houdt de suikerspiegel op peil

Johannesbroodpoeder heeft een lage glycemische index. Dit betekent dat het helpt de honger snel te stillen en de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit zijn eigenschappen die het een goed voedingsmiddel maken voor sporters, zwangere vrouwen, kinderen en oudere volwassenen.

2. Verbeteren van de darmflora

Johannesbrood dient als antidiarreemiddel omdat de vezels de fermentatieve darmflora kunnen verbeteren. Het is ook een natuurlijk laxeermiddel, en sommige mensen hebben het zelfs gebruikt om infecties en maag- en darmproblemen te behandelen.

3. Vermijd hoofdpijn of migraine

Het is een vrucht die geen tyramine bevat, een stof die in cacao aanwezig is en die het ontstaan van hoofdpijn stimuleert en migraine verergert. Ongetwijfeld verwijzen we naar een eigenschap die het ideaal maakt voor diegenen die aan deze kwalen lijden.

4. Bereid rijke en gezonde desserts

We hadden het over een vrucht die dient als vervanger voor pure cacao. Dan kunt u gezondere recepten maken omdat het kwaliteitsvetten bevat, zoals linolzuur en oliezuur. Bovendien is de smaak vergelijkbaar met die van chocolade, maar zonder precies hetzelfde te zijn.

5. Gemakkelijk te verkrijgen

Tegenwoordig kun je johannesbrood kopen in supermarkten en natuurvoedingswinkels. Aangezien de presentatie variaties kent, is het verkrijgbaar in poeder, siroop en snacks.

Hoe kan je johannesbrood consumeren in een gezond recept

barritas-energeticas-algarroba

Zoals we al hebben uitgelegd, is johannesbrood een chocoladevervanger die je kunt gebruiken in een groot aantal bakrecepten. Om je een voorbeeld te geven, geven we je hieronder ons favoriete recept. Let op!

Carob Energy Bar

Johannesbrood energierepen zijn een gezond en zelfgemaakt alternatief dat je gemakkelijk kunt maken, zonder veel geld te hoeven investeren. Hij is ideaal voor mensen die een sport beoefenen, maar ook als u geen atleet bent, zult u er dol op zijn.

Ingrediënten

 • Carobemeel of -poeder: 3 theelepels (30 g)
 • Gesmolten boter: 5 theelepels (75 g)
 • Honing: 1 theelepel (25 g)
 • Geraspte kokos: 2 theelepels (20 g)
 • Rozijnen 3 theelepels (30 g)
 • Havermout: 8 theelepels (80 g)

Voorbereiding

 1. In een steelpan, voeg je carobemeel en gesmolten boter toe.
 2. Verwarm beide ingrediënten op laag vuur.
 3. Voeggeleidelijk de honing, de geraspte kokos, de rozijnen en de haver toe.
 4. Terwijl u de ingrediënten toevoegt, moet u lichte cirkelvormige bewegingen maken met een roerstaafje om goed te mengen.
 5. Het moet 10 minuten koken, en haal het mengsel dan van het vuur.
 6. Leg vervolgens perkamentpapier in een bakvorm en giet het mengsel daarin.
 7. Bak het voor 30 minuten.
 8. Laat het tenslotte afkoelen en begin het in kleine porties te snijden.
 9. Je bent klaar!

Tot slot, als u het aandurft om deze chocoladevervanger te proberen, denk er dan aan dat de consumptie ervan ook matig moet zijn. Alles wat te veel is, is uiteindelijk schadelijk voor onze gezondheid.

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a través del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en línea.

Rechten: Acceso a, Corrección, cancelación, oposición y otros derechos como se explica en la “Información adicional”.

Ontvangers: Los datos sólo se transmiten a los proveedores que tienen una relación contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.