fbpx

Borax: wat het is en wat het gebruikt in de huishoudelijke reiniging

borax-port

Wat is borax

Borax is een witte substantie bestaande uit boorzuur en natriumzout, gebruikt in de apotheek en de industrie, die in zijn natuurlijke staat kan worden gevonden. Het is met name een belangrijke verbinding van boor en de handelsnaam voor boorzout.

Het gemeenschappelijk gebruik van de term “borax” verwijst naar een groep verwante verbindingen, die zich onderscheiden door hun watergehalte:

 • Watervrije borax of natriumtetraboraat (Na2B4O7)
 • Borax pentahydraat (Na2B4O7 – 5H2O)
 • Borax decahydraat (Na2B4O7 – 10H2O)

Waarvoor Borax wordt gebruikt

Borax is al decennia lang een ingredi├źnt in schoonmaakproducten, maar het is ook een ingredi├źnt in veel andere huishoudelijke producten, zoals

 • Bescherming tegen insecten, met name in producten voor het doden van voorns en als preventief middel tegen motten.
 • Fungiciden en herbiciden.
 • Tandpasta’s en mondspoelingen
 • Cosmetische producten.
 • Wasserijversterking.
 • Waterontharder.

Gebruik van borax als huishoudreiniger

De eigenschappen maken deze chemische verbinding uitstekend geschikt voor huishoudelijke reiniging. Hieronder zien we zeven toepassingen als huishoudelijke reiniger:

1. Tapijtreiniger

Een manier om tapijten effectief te reinigen is het gebruik van borax. Het is raadzaam om deze stof samen met natriumbicarbonaat te gebruiken om mijten en andere micro-organismen die in tapijten leven te elimineren.

Om de tapijten goed schoon te maken kunt u twee kopjes van deze stof en een kopje zuiveringszout mengen. Als het mengsel droog is, giet u de bereiding op het tapijt, laat u het ongeveer een half uur inwerken en stofzuigt u het.

2. Wasmiddel

Het wordt meestal gebruikt als een wasmiddelversterker in de wasmachine, omdat het de verwijdering van vlekken en geuren verbetert. Om deze verbinding als wasmiddel te laten werken, moet een half kopje borax samen met de kleding in de wasmachine worden gezet en moet het wasmiddel op de gebruikelijke manier worden aangebracht.

De voordelen van het wassen met dit product zijn onder andere de volgende:

 • Whitens kleren.
 • Versterkt de anti-vlekwerking van het wasmiddel.
 • Het neutraliseert geuren.
 • Houdt de pH van het water op ideale waarden voor de reiniging.

borax-limpieza

3. Bescherming tegen insecten

In combinatie met citroenzuur kan borax worden gebruikt als insecticide in huis. Boorzuurpoeder is effectief tegen kakkerlakken, mieren en termieten.

4. Schoonmaak in de keuken

Borax is een milde reiniger, perfect voor gebruik op keukengerei van porselein en aluminium. Gewoon op potten en/of pannen strooien, wrijven met een vochtige doek en goed afspoelen.

Het staat ook bekend om zijn geurverwijderende eigenschappen, daarom wordt het vaak gebruikt in koelkasten en vuilnisbakken om ze te desinfecteren en slechte geuren te verwijderen. Om geuren te elimineren is het voldoende om een oplossing van een liter warm water en een eetlepel borax te gebruiken.

5. Schoonmaak in de badkamer

Strooi borax op een vochtige spons of zachte doek en gebruik het als een poedervormig reinigingsmiddel. U kunt deze methode zelfs gebruiken om fiberglas oppervlakken te reinigen zonder dat er krassen op de afwerking komen. Spoel na het reinigen het oppervlak goed af met schoon water.

Daarnaast kunt u het gebruiken in combinatie met witte azijn en etherische oli├źn om een volledig natuurlijke toiletreiniger te maken.

6. Verwijdert roest

Gebruik het om de roest te verwijderen op elk type oppervlak. Meng hiervoor een beetje citroensap met twee eetlepels borax en breng dit aan op het gebied. Na een uur kunt u het product met een vochtige doek verwijderen.

7. Ontgrendelt afvoerkanalen

Vanwege de zure eigenschappen wordt borax gebruikt als pijp- en afvoerreiniger. Om de leidingen te ontstoppen, mengt u een halve kop borax met twee koppen kokend water en giet u deze in de afvoer. Laat het een kwartier staan en giet dan warm water in de afvoer om het vuil te verwijderen.

 

 

 

 

Een antwoord achterlaten

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

BASISINFORMATIE OVER GEGEVENSBESCHERMING

Doel: Gestionar las solicitudes realizadas a trav├ęs del sitio web, enviar comunicaciones comerciales y, en su caso, compras en l├şnea.

Rechten: Acceso a, Correcci├│n, cancelaci├│n, oposici├│n y otros derechos como se explica en la ÔÇťInformaci├│n adicionalÔÇŁ.

Ontvangers: Los datos s├│lo se transmiten a los proveedores que tienen una relaci├│n contractual con Monouso.

Legitimatie: Consentimiento del interesado.

Verantwoordelijk: Envalia Group, S.L.

Aanvullende informatie: You can find additional information on data protection in our privacy policy

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.